Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών

    Ημερομηνία:

    «Η Ελλάδα δε συνορεύει με το Αφγανιστάν για να είναι η χώρα στην οποία θέλουνε να καταφύγουνε Αφγανοί οι οποίοι αισθάνονται κίνδυνο από το καθεστώς των Ταλιμπάν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη σημερινή συνέντευξή του στον ρ/σ REAL FM 97.8.

    «Δεν πρόκειται να υιοθετήσουμε πρακτικές του παρελθόντος “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”, είπε, συμπληρώνοντας πως η χώρα έχει δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας με καθεστώς ασύλου σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό».

    Φλίγκος

    Επισήμανε, δε, ότι «δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης υποδοχής Αφγανών προσφύγων και αυτό το μήνυμα έχει στείλει πρώτα από όλα ο πρωθυπουργός αλλά και όλοι εμείς σε όλες τις διμερείς ή πολυμερείς επαφές».

    GLEARNET

    Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ, σημείωσε ότι «η Ευρώπη έχει βάλει το θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού κάτω από το χαλί», τονίζοντας τις σοβαρές επιφυλάξεις της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών χωρών για την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Ο

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δύο βασικά αιτήματα, «πρώτα από όλα να υπάρχει επιμερισμός του κόστους φιλοξενίας, και δεύτερον να υπάρχουν σοβαρές συμφωνίες επαναπατρισμού και επαναπροωθήσεων παράνομων και παράτυπων μεταναστών».

    Σε ερώτηση για τον αντίκτυπο του προσφυγικού κύματος από το Αφγανιστάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, επισήμανε ότι ο Τ.Ερντογάν «πιέζεται από αυτήν την κατάσταση και εσωτερικά», ενώ, πρόσθεσε, ότι λαμβάνεται το μήνυμα ότι αλλάζει η πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την πολιτική που άσκησε στη Συρία, όπου προσπάθησε να αξιοποιήσει τη φιλοξενία που έδωσε στους Σύριους.

    Τέλος, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν επαναπατριστεί επιτυχώς τρείς Έλληνες πολίτες από το Αφγανιστάν.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μερική έκλειψη ηλίου απόψε – Πότε κορυφώνεται το φαινόμενο

    Η μερική ηλιακή έκλειψη του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει παγκοσμίως στις...

    Το δίλημμα της επόμενης ημέρας για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Μπορεί κανείς να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί...

    Καύση απορριμμάτων: Πώς φτάσαμε στη λύση με τα έξι εργοστάσια (πίνακας)

     Η εικόνα είναι γνώριμη σε κάθε γωνιά της χώρας: σακούλες σκουπιδιών που...

    Έρχεται νέος κόφτης με αλγόριθμο για τα airbnb

    Την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για...