Βασίλειος Κατσαϊτης | Ο Πατρινός που διέδωσε την πρώτη Ελληνική Πολεμική Τέχνη στην Αμερική!

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Του Αχιλλέα Ροδίτη –

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Η ζωή του Βασίλη Κατσαϊτη μοιάζει βγαλμένη από ταινία του Χόλυγουντ. Ή θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για μια τέτοια ταινία. Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι ο πατρινός μαχητής πολεμικών τεχνών μπορεί εδώ στην Πάτρα να μην είναι ευρέως γνωστός, είναι όμως από τους πιο φημισμένους Έλληνες, και μάλιστα σε επίπεδο ειδώλου, στην Αμερική αλλά και την Λατινική Αμερική.

    Όχι μόνο για το καθαρά ελληνικό σύστημα πολεμικών τεχνών που ο ίδιος δημιούργησε από τη σύνθεση πολλών τεχνικών μαζί, αλλά από το γεγονός ότι μέσα από το δικό του σύστημα φρόντισε να επιβάλλει και να διαδώσει την ελληνική γλώσσα.

    Ο Βασίλης Κατσαϊτης δημιούργησε το ΠΥΞ-ΛΑΞ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ή PYX-LAX PANKRATION ενώ έδωσε σε όλες τις ασκήσεις της τέχνης του ΜΟΝΟ ελληνικές ονομασίες χρησιμοποιώντας ονόματα ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, κι όχι μόνο.

    Ξεκινώντας από μια μικρή σχολή στο γκαράζ του σπιτιού του, στην έδρα του το Μαϊάμι της Φλόριντα, έφτασε να ιδρύσει μια «Αυτοκρατορία» σχολών της ελληνικής πολεμικής τέχνης, ιδρύοντας συνολικά 8 σχολές, άλλες 29 οι μαθητές του σε όλες τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αμερική (Πόρτο-Ρίκο, Κόστα-Ρίκα, Γουατεμάλα κ.α.) και πολλές δεκάδες ακόμη που άνοιξαν μαθητές μαθητών του.

    241657298 4155869284462140 3971291383331333463 n

    Τον κο Βασίλη τον συναντήσαμε στο καφέ Queen στα Ψηλαλώνια, μαζί με τον επιστήθιο φίλο του και γνωστό στην Πάτρα Master του Καράτε Γιώργο Παπαθεοδωρόπουλο και δεν αρνήθηκε να ξεδιπλώσει πτυχές της ζωής του «ταξιδεύοντας» μας στα δύσκολα αλλά και απρόσμενα μονοπάτια που η ζωή του επεφύλαξε:

    Ερ: κύριε Κατσαϊτη, πότε φύγατε από την Πάτρα και γιατί;

    Απ: Το 1969. Μπαρκάρισα σε πλοίο για δουλειά. Έφτασα και βγήκα στη Σιγκαπούρη. Εκεί γνώρισα έναν Έλληνα και αποφάσισα να δουλέψω στο ρεστοράν του. Αυτός, όμως, με μύησε στα πρώτα βήματα των πολεμικών τεχνών. Βάζοντας με να κάνω διάφορες δουλειές μέσα από τις οποίες μάθαινα τις βασικές κινήσεις, (σχ: «Κάτι σαν την ταινία Καράτε Κιντ», σχολίασε ο Γιώργος Παπαθεοδωρόπουλος). Καθημερινά πήγαινα για δουλειά και γύριζα, τρέχοντας, σε μια απόσταση από εδώ ως την πλατεία Όλγας. Ερωτεύτηκα την άσκηση και τις τεχνικές των πολεμικών τεχνών.

    Ερ: Και μετά;

    Απ: Το 1977 γύρισα στην Ελλάδα για να πάω φαντάρος. Μετά αποφάσισα να ξαναγυρίσω στη Σιγκαπούρη. Είχα όμως τόσο εντρυφήσει στις πολεμικές τέχνες πλέον, που έπειτα τόλμησα το ταξίδι μου στην Οκινάουα. Εκεί γνώρισα τους μεγαλύτερους Δασκάλους του Καράτε. Και μπήκα ακόμα βαθύτερα στη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών. Λίγα χρόνια μετά αποφάσισα να ξαναμπώ σε καράβι για να γυρίσω στην Ελλάδα. Όμως το πλοίο ακολούθησε τελικά άλλο ταξίδι, προς την Λατινική Αμερική και με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ και την Φιλαδέλφεια. Στην Φιλαδέλφεια συνάντησα την γυναίκα μου, την Τζίνα, μια Ιταλίδα, ένας πανέμορφος άνθρωπος! Ήταν αυτό που λέμε, ο… έρωτας με την πρώτη ματιά! Και αυτό με έκανε να μείνω εκεί μόνιμα.

    48363158 10156857528918544 3213347883503845376 n

    Ερ: Η επαγγελματική ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, πως άρχισε;

    Απ: Στη Φιλαδέλφεια, ένας φίλος με έπεισε να συμμετάσχω σε αγώνα για να βγάλω 350 δολάρια. Δέχτηκα και νίκησα με νοκ-άουτ. Την άλλη μέρα, όμως, η εφημερίδα είχε γράψει κάτι μικρό με μια φωτογραφία. Η γυναίκα μου το διάβασε και με έβαλε να της υποσχεθώ ότι ποτέ δεν θα ξανασυμμετάσχω σε τέτοιους αγώνες. Κι αν ήθελα, να άνοιγα τη δική μου σχολή. Κάτι που έκανα τελικά στο Μαϊάμι, όταν μετακομίσαμε εκεί μόνιμα. Στο γκαράζ του σπιτιού μου, στην αρχή.

    Ερ: Και πώς ιδρύσατε το PYX-LAX PANKRATION;

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Απ: Είχα γνωρίσει πολλά συστήματα. Παγκράτιο, Καράτε, Κουνγκ Φου, Πυγμαχία, Ελληνορωμαϊκή κ.λπ. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ένωση συστημάτων που παρέχει τη δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας στην πάλη. Και μέσα από αυτό προέκυψε το ΠΥΞ-ΛΑΞ Παγκράτιον, που επί της ουσίας είναι η πρώτη Πολεμική Τέχνη στον κόσμο, καθαρά Ελληνική. Να ξέρετε ότι ακόμα και η στολή του Καράτε είναι Αρχαία Ελληνική ενδυμασία.

    Ερ: Και πώς εξελίχθηκε η προσπάθεια;

    Απ: Οι μαθητές μου το λάτρεψαν. Και μαζί με την πολεμική τέχνη, λάτρεψαν τα ελληνικά και την Ελλάδα. Σε όλες τις Σχολές δεσπόζει η Ελληνική σημαία.

    Ερ: Για πόσες σχολές μιλάμε;

    Απ: Εγώ άνοιξα 8 σχολές στη Φλόριδα, στο Μαϊάμι και στο Χόλιγουντ (Φλόριδας). Οι μαυροζωνάδες μαθητές μου, άνοιξαν συνολικά 29. Όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στη Λατινική Αμερική. Ένας από τους καλύτερους μαθητές μου, ο Χάμι Χερέρα, γύρισε στη Γουατεμάλα και άνοιξε την 1η του σχολή και σήμερα έχει ήδη τέσσερις. Και πολλές ακόμη σχολές, έχουν ιδρυθεί από μαθητές των μαθητών μου.

    106187890 10158424743218544 2779173424940577085 n

    Ίδρυσε το Hall Of Fame και θεματικές εφημερίδες

    Ο Βασίλης Κατσαίτης ήταν και είναι αεικίνητος. Δεν επεδίωξε μόνο την επαγγελματική επιτυχία (όχι μόνο στο άθλημα αλλά και στα πολλά εστιατόρια που δημιούργησε).

    Στόχος του ήταν να διαδώσει την ελληνική πολεμική τέχνη. Ίδρυσε για τον σκοπό αυτό συνολικά τρεις εφημερίδες για το ΠΥΞ-ΛΑΞ Πανγκράτιον, ιστοσελίδες, ενώ διοργάνωσε εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας κι απήχησης. Δημιούργησε επίσης και το Hall Of Fame. Μια ένωση ουσιαστικά φημισμένων ανθρώπων που σχετίζονται με τις πολεμικές τέχνες. Με συμμετοχές όπως του ηθοποιού Steven Seagal και άλλων.

    Μια περιήγηση στις σελίδες του www.karatevoice.com θα είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς το μεγαλείο δημιουργίας ενός Πατρινού που μεγαλούργησε, παραμένοντας ταπεινός και σεμνός. Και απολαμβάνοντας κάθε καλοκαίρι τις ομορφιές του τόπου του αλλά και τις συναντήσεις με παλιούς καλούς φίλους που ποτέ δεν ξέχασε…

    153981167 10159027127263544 5658645987927437381 n

    131699 490757148543 6426645 o

    ΔΕΙΤΕ τη συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” της Δευτέρας:

    ΠΟΛΙΤΕΙΑ 20 09 21 016

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ανήλικοι ρομά επιτέθηκαν σε ηλικιωμένο πετώντας του… αναψυκτικό και χώματα!

    Δεν έχουν σταματημό τα περιστατικά επιθέσεων από ανήλικους ρομά...

    Λουί Ρενό: Ο «Ναπολέων των αυτοκινήτων» που πέθανε στη φυλακή

    Τη Renault τη γνωρίζουμε σήμερα ως μια από τις...

    Κρατικές οφειλές: Σε ποιους και πόσα χρωστάει το ελληνικό δημόσιο

    Κατά 566 εκατ. ευρώ διογκώθηκαν οι οφειλές από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία...

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ακίνητα Airbnb

    Υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 17/1 στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “Θέσπιση...
    Best Shop