flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Βασιλιάς Κάρολος: Οι μπίζνες του στα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Με τη μίσθωση έξι νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα αποφέρουν έσοδα συνολικής αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών ετησίως, αυξάνει «βασιλικά» ο Κάρολος της Αγγλίας, την περιουσία του Μπάνκιχαμ και του Crown Estate.

Ο φορέας στον οποίο ανήκει η περιουσία της Βρετανικής μοναρχίας συνολικής αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, έχει μια πολύ παλιά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1760 και σε αυτόν περιλαμβάνονται η διαχείριση του βυθού της θάλασσας και η μισή ακτή γύρω από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν στην μοναρχία αλλά όχι στην ιδιωτική περιουσία του παλατιού από τις οποίες η βασιλική οικογένεια αποδίδει ετησίως πάνω από 312 εκατομμύρια λίρες στο υπουργείο Οικονομικών ως αντάλλαγμα για το «Sovereign Grant» που είναι το μέσο χρηματοδότησης των βασιλικών καθηκόντων που σε ετήσια βάση δαπανώνται 86,3 εκ. στερλίνες.

Ο βασιλιάς λαμβάνει το 25% του ετήσιου πλεονάσματος του Crown Estate για να χρηματοδοτήσει το επίσημο έργο της οικογένειάς του, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον 10% για την ανακαίνιση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ μέχρι το 2027.

Η Βρετανία ανήκει στους πρωταγωνιστές των off shore αιολικών καθώς το 20% της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας προέρχεται από τις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στην Αγγλία. Το 2021, το 11% της συνολικής παραγωγής προερχόταν από τα θαλάσσια αιολικά, τα οποία υπολογίζεται ότι κάλυπταν τις ανάγκες 9,3 εκατομμυρίων κατοικιών (36,6 τεραβατώρες).

Οι συμφωνίες μίσθωσης των αιολικών πάρκων του παλατιού, αποτελούν συνέχεια της πράσινης πολιτικής του νέου μονάρχη, ο οποίος έχει αγωνιστεί για περισσότερες από πέντε δεκαετίες για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τρία από τα έξι έργα συνολικής ισχύος 8 GW θα βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Βόρειας Ουαλίας, της Cumbria και του Lancashire – με άλλα τρία στη Βόρεια Θάλασσα. Μαζί θα πληρώνουν περίπου 1 δισ. στερλίνες στο Crown Estate κάθε χρόνο.

Στο πρόσφατο εορταστικό μήνυμα προς τους Βρετανούς, ο βασιλιάς Κάρολος δήλωσε ότι η μοναρχία υποστηρίζει «τον αγώνα ενάντια στις προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας, την κλιματική κρίση, την προστασία των θαλασσών και της βιοποικιλότητάς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό εκδήλωσε την επιθυμία του να παραδώσει τα έσοδα των νέων συμβολαίων στο Crown Estate για το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, διατηρώντας μόνο ένα μικρό ποσοστό για τη χρηματοδότηση των βασιλικών καθηκόντων.

Με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από το Crown Estate, εκτιμάται ότι επιταχύνονται περαιτέρω τα σχέδια για έργα που θα συμβάλουν σημαντικά στην παροχή βιώσιμης, ανανεώσιμης ενέργειας για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στον στόχο της κυβέρνησης για 50 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030.

ypen