Στο λαϊκό προσκήνυμα συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, διάσημοι και άσημοι, όλοι μαζί, προσεγγίζοντας το εσωτερικό του Αββαείου του Γουέστμινστερ. Ο τηλεοπτικός φακός του BBC που έχει στηθεί, απαθανατίζει ιδιαίτερες στιγμές με τους πολίτες συγκινημένους να σκουπίζουν τα δάκρυά τους, να υποκλίνονται, να στέλνουν φιλιά και να ευχαριστούν την Ελισάβετ για τα 70 χρόνια υπηρεσίας της.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ χρειάστηκε να περιμένει 13 ώρες, δηλώνοντας ότι «είναι ξεχωριστό να βρίσκεσαι εδώ, να τιμάς τη μνήμη και να ακούς τις διαφορετικές ιστορίες που έχουν να πουν οι άνθρωποι».
Παρ’ ότι η ουρά έκλεισε χθες για λίγες ώρες, άνοιξε ξανά για το κοινό, αυτή τη φορά με αναμονή 24 ωρών. Τίποτα δεν φαίνεται, όμως, να πτοεί τους Βρετανούς, ούτε καν η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Όσο πλησιάζει η ημέρα της κηδείας, όλο και πληθαίνει ο κόσμος. Ομάδες ασφαλείας επέτρεπαν σε 100 άτομα κάθε 10 με 15 λεπτά να μπαίνουν στην κύρια ουρά. Αυτοί που μπαίνουν, λαμβάνουν ειδικά βραχιολάκια για να φαίνεται η θέση τους και έτσι μπορούν να απομακρυνθούν για λίγη ώρα, προς νερού ή τουαλέτας. Εθελοντές προσφέρουν ζεστό τσάι και μοιράζουν μπουκάλια νερό στον κόσμο. Ο κωμικός Τζέιμς Κόρντεν μοίραζε ντόνατς, σε μία προσπάθεια να υψώσει το ηθικό.
Τρία χτυπήματα του ραβδιού του φρουρού στα πέτρινα σκαλοπάτια μέσα στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ σηματοδότησαν χθες και την έναρξη της δεύτερης αγρυπνίας των παιδιών της Βασίλισσας, με επικεφαλής τον Βασιλιά. Αυτός στάθηκε στην κεφαλή του φέρετρου και οι υπόλοιποι τρεις στις γωνίες. Αργά και από κοινού, γύρισαν με την πλάτη στο φέρετρο, ακίνητοι με σκυμμένα τα κεφάλια. Αυτός ήταν ο τελευταίος συγκλονιστικός τελετουργικός φόρος τιμής των παιδιών της σε μια μητέρα και στη βασίλισσά τους, πριν από την κρατική κηδεία της Δευτέρας.
Αυτή τη φορά και κατ’ εξαίρεση, ο πρίγκιπας Άντριου πήρε το πράσινο φως να φορέσει τη στρατιωτική στολή του. Η απόφαση αυτή του βασιλιά Καρόλου επικρίθηκε αρκετά, με πολλούς να πιστεύουν ότι «παραείναι επιεικής προς τον αδελφό του». Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Χάρι στην κηδεία, παρ’ ότι δεν εκτελεί πλέον τα καθήκοντά του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και άρα δεν υπηρετεί το Στέμμα.
Σήμερα, το βράδυ τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας θα αγρυπνήσουν επίσης δίπλα στο φέρετρό της. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα σταθεί στην κεφάλι και ο δούκας του Σάσεξ στα πόδια.
Ο νέος Βασιλιάς, πάντως, πρωταγωνιστεί εκτός από το νέο του ρόλο, και για τις εκκεντρικότητές του, με τις πένες και την υπογραφή ντοκουμέντων. Αν μη τι άλλο «ο κακομαθημένος Βασιλιάς» ξέρει να αυτοσαρκάζεται. Έβαλε τα γέλια όταν μία γυναίκα στο πλήθος του χάρισε ένα στιλό, λέγοντας του «σε περίπτωση ανάγκης». Όταν κάποιος άλλος φώναξε μέσα από το πλήθος «πάμε για μία μπίρα», πάλι ο Βασιλιάς δεν φάνηκε να αιφνιδιάζεται. Το κοινό ξέσπασε σε γέλια, όταν δίχως να διστάσει, απάντησε «πού;» Εν μέσω, όμως, όλων των ατυχών περιστατικών, θραύση έχει κάνει ένα παλαιότερο ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για παραγωγή του Amazon Prime, με τίτλο «Serving the Royals: Inside the Firm».
Τις τελευταίες ώρες, πάντως, έχει γίνει γνωστός και ο τρόπος που έμαθε ο Βασιλιάς την επιδείνωση υγείας της μητέρας του, αλλά και την αναστάτωση που επικράτησε. Ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης, λίγη ώρα πριν βγει η ανακοίνωση του παλατιού, όταν άκουσε «γρήγορα βήματα στο διάδρομο», στο Dumfries House στη Σκωτία. Αυτά υποστήριξε βασιλικός συντάκτης. Χθες πάντως βρέθηκε στην Ουαλία, τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνοδευόμενος από τη βασιλική σύζυγο Καμίλα, συμμετείχε σε δοξολογία και στη συνέχεια στο τοπικό κοινοβούλιο, τη Σένεντ. Υποδέχθηκε, μάλιστα, στο βασιλικό Κάστρο του Κάρντιφ την πολιτική ηγεσία της Ουαλίας. Όταν επέστρεψε στο Λονδίνο δέχθηκε θρησκευτικούς ηγέτες στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στην αίθουσα υποδοχής.
Τη στιγμή που οι προετοιμασίες της κηδείας συνεχίζονται, οι μονάρχες καλεσμένοι, από το Ομάν στα ανατολικά και το Μαρόκο, έως τους βασιλείς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παρακολουθούν στενά τα σχέδια. Η προσδοκία ότι θα δεχόντουσαν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο για να ταξιδέψουν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ δεν έγινε δεκτή. Ηγέτες, όπως αυτοί του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έχουν ακόμα αποφασίσει ποιόν θα στείλουν.
Παράλληλα, ερωτήματα εγείρονται για το πώς διατηρείται η σορός της Ελισάβετ όλες αυτές τις ημέρες και αν υπάρχει σορός. Η απάντηση περιλαμβάνει μία είδους ταρίχευση, που διαρκεί από δυο έως έξι ώρες ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται το σώμα και μπορεί να το διατηρήσει σε καλή κατάσταση από δύο έως τρεις μήνες.