Βενεζουέλα: Νίκη του Μαδούρο ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή

Ημερομηνία:

Η εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της χώρας για έξι ακόμη χρόνια, πυροδοτώντας μια σύγκρουση που είναι πιθανό να οδηγήσει σε νίκη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία πίστευαν ότι η μαζική εκστρατεία τους για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων θα οδηγούσε στη νίκη.

Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με 51,2% των ψήφων, έναντι 44,2% του αντιπάλου του Εντμούντο Γκονζάλες, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή. Ένα exit poll που διεξήχθη από την αμερικανική εταιρεία Edison Research έδειχνε αντίθετα ότι ο Γκονζάλες κέρδισε με περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι η κυβέρνηση του Μαδούρο είχε παραποιήσει την καταμέτρηση.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας της συμπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χόρχε Ροδρίγκες, άφησε να εννοηθεί χθες Κυριακή το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε νέα θητεία, αν και επισήμανε πως δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει ποσοστά, ενώ η αντιπολίτευση απεναντίας άφησε να εννοηθεί πως επικράτησε εκείνη, λίγη ώρα νωρίτερα.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα αποτελέσματα, αλλά μπορείτε να δείτε τα πρόσωπά μας», είπε χαμογελώντας πλατιά ο κ. Ροδρίγκες, ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλάι του την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες και τον πρώην αντιπρόεδρο Διοσντάδο Καμπέγιο, που συχνά χαρακτηρίζεται δεύτερος τη τάξει στο Καράκας. Όλοι χαμογελούσαν, ενώ ο Ροδρίγκες συνέχισε να υπαινίσσεται τη νίκη του Μαδούρο.

«Ο λαός μίλησε, κι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή», σημείωσε.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, η αντιπολίτευση υπαινίχθηκε επίσης —αποφεύγοντας ομοίως να δώσει αριθμούς— πως επικράτησε, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα και να επαγρυπνούν. Ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια δήλωσε «παραπάνω από ικανοποιημένος» από το αποτέλεσμα.

Οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν «απολύτως αναγκαίο» ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα να είναι «εγγυημένος», με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

«Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες» ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η «διαφανής καταμέτρηση των ψήφων» καθώς και «η επαλήθευση και ο έλεγχος» από όλους τους υποψηφίους, τους «παρατηρητές» και τους «αντιπροσώπους».

Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο «λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες».

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

Εκτροπή πτήσης της United Airlines λόγω «βιολογικού κινδύνου» – Ακόμα και μέλη του πληρώματος έκαναν εμετό

Η αδιαθεσία ενός επιβάτη σε πτήση της United Airlines προκάλεσε συνθήκες...

Κάμαλα ή Τραμπ: Τι θα αλλάξει για την Ελλάδα, πώς τοποθετούνται για τα ελληνικά θέματα

Η εποχή που σήμαιναν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε κάθε...

gov.gr wallet: Ποιες νέες υπηρεσίες θα προστεθούν

Στη νέα πρώτη εφαρμογή της παροχής της συγκατάθεσης των...

Κολύμβηση ή τρέξιμο; Ποια είναι τελικά η καλύτερη άσκηση;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι άρχισαν και εμείς θα...