ΒΙΝΤΕΟ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Κόκκινη γραμμή» η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας – Μήνυμα στον τουρκικό λαό: «Δεν είμαστε απειλή για εσάς»

    Ημερομηνία:

    Ομιλία απηύθηνε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα τείνοντας χείρα φιλίας στην Τουρκία, καλώντας τους γείτονες να αφήσουν την επιθετική ρητορική και να λύσουμε τα προβλήματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Τουρκία ακολουθεί φιλοπόλεμη ρητορική κατά της χώρας μας, με την οποία έχει «εμμονή», ωστόσο τόνισε ότι οι απειλές για την κυριαρχία των νησιών μας αποτελούν για εμάς την «κόκκινη γραμμή».

    Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

    Ο Οργανισμός αυτό ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του μεγάλου πολέμου με σκοπό να διασφαλίσει το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη των λαών. Ήταν μια λογική απάντηση για την επιθετικότητα ορισμένων κρατών.

    Παρόλα αυτά όμως στεκόμαστε ακόμα σε σταυροδρόμι της παγκόσμιας Ιστορίας. Και πάλι πρέπει να υπερασπιστούμε τις πανανθρώπινες αξίες.

    Για να επιβιώσουν οι κοινωνίες μας πρέπει να πολεμήσουν την επιθετικότητα. Δεν περιμέναμε ότι θα ξανασυνέβαιναν αυτά τα πράγματα, κι όμως συμβαίνουν.

    Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και είναι μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στον αδικαιολόγητο πόλεμο. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που θα υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές θα επιλύονται με συγκρούσεις. Η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει κι αυτό για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.

    Ο αντίκτυπος του πολέμου έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και σε πληθωρισμό που δεν έχουμε ξαναδεί. Η Ρωσία μετατρέπει τους πόρους της σε όπλο.

    Δεν θα πετύχει όμως, θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να ανταποκριθούν σε αυτές τις αυξήσεις, ενώ θα απεξαρτητοποιηθούμε από τους πόρους της Ρωσίας, προωθώντας τις ΑΠΕ.

    Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή ενεργειακή αυτονομία. Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμώντας και τα fake news. Ο Περικλής στον επικήδειό του είπε ότι δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μέτρο των λέξεων όταν δεν βασιζόμαστε σε κοινές αξίες αλήθειας.

    Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε μια διχοτομημένη χώρα, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Η Άγκυρα εξακολουθεί να επιμένει σε λύση δύο κρατών, και διαφωνούν σε διαπραγματεύσεις στη βάση ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τα δικαιώματά της. Η Τουρκία έχει αναθεωρητική ατζέντα απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

    Η Τουρκία μπορεί να είναι εταίρος και σύμμαχος και μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, ενώ συνεισέφερε στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά.

    Όμως παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο για όλη την περιοχή, ενώ είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλλε κυρώσεις στη Ρωσία.

    Έχουν περίεργη εμμονή με τη χώρα μου, έχουν φιλοπόλεμη γλώσσα, λένε ότι θα επιτεθούν στη χώρα μου μια νύχτα. Η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, δημιουργεί ένα αφήγημα, απειλεί με casus belli αν εφαρμόσουμε το κυρίαρχο δικαιώμά μας για τα χωρικά ύδατα.

    Ιδιαίτερα ανησυχητική η αυξανόμενη ένταση της επιθετικής ρητορικής, μαζί με εκστρατεία παραπληροφόρησης. Ρωτάω, είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με μια χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ; Αυτές οι πράξεις υπονομεύουν τη σταθερότητα.

    Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι αβάσιμα και έωλα. Το να αμφισβητεί την κυριαρχία είναι κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να περάσει. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε με αυτό.

    Δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτήν την οδό. Έχουμε μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης, 8 χρόνια μετά το 1922 οι ηγέτες μας τότε υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης και φιλίας.

    Σήμερα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό και ηγεσία στέλνοντας αυτό το μήνυμα – η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες. Η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση. Ας προχωρήσουμε στο μέλλον ως φίλοι.

    Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά στο θέμα της μετανάστευσης. Οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους, αφήνουν την Τουρκία στο φως της ημέρας.

    Ο πράσινος μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά των μεταρρυθμίσεών μας και συντάσσουμε οδικό χάρτη για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050. Ήδη ξεκίνησε η μετατροπή νησιών σε κλιματικά ουδέτερους κόμβους.

    Η Ελλάδα σε συνεργασία με την UNESCO δίνει προτεραιότητα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Η μακρά προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη πολλών κρατών και της UNESCO. Μια μέρα θα επιστρέψουν σπίτι τους.

    Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ. Η βιώσιμότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι εξέχουσας σημασίας και εργαζόμαστε για αυτό – στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους ωκεανούς.

    Απαιτείται πολυμερής συνεργασία και η Ελλάδα έχει ηγετική θέση για την προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Θα έχουμε την τελευταία ευκαιρία να κάνουμε το σωστό στην επόμενη COP27.

    Οι προκλήσεις είναι περίπλοκες και οι λύσεις δεν είναι απλές. Απαιτούν συνεργασία και να κρατήσουμε σταθερή τροχιά. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και η επόμενη γενιά θα μας κρίνει αυστηρά αν αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις.

    Τι προηγήθηκε

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός θα δώσει σκληρή απάντηση για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τα ψέματα της Τουρκίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα αποστείλει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης θα ξεκαθαρίσει πως αποτελεί κόκκινη γραμμή η αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, επαναλαμβάνοντας ότι το πλαίσιο διαλόγου για την Ελλάδα είναι το Διεθνές Δίκαιο και θα καλέσει την Τουρκία σε συνεννόηση στη βάση αυτή.

    Ήδη μια πρώτη απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη. Διακήρυξε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί bullying από τους επιθετικούς γείτονές μας» και τόνισε ότι «οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία της Ελλάδας είναι εντελώς απαράδεκτες».

    Απάντηση στην προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου έδωσε ο πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε: «Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι προφανώς απαράδεκτη. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα, και ουσιαστικά δείχνει την Τουρκία ως μια χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε, Δυτική Συμμαχία».

    Αναφερόμενος ταυτόχρονα στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό τόνισε: «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό, γιατί είναι η Τουρκία που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη».

    Τις θέσεις της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά και τους αβάσιμους ισχυρισμούς Ταγίπ Ερντογάν ανέπτυξε ο πρωθυπουργός και σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN.

    Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:

    «Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι σκέφτεται ο πρόεδρος Erdoğan και αν αυτό είναι απλά ένα ζήτημα που αφορά το εσωτερικό του ακροατήριο. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

    Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ θα κάνει ειδική αναφορά στην τουρκική εισβολή και στην παράνομη κατοχή της Κύπρου, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.

    Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει λόγο για κομβική στιγμή για τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και τον αγώνα δημοκρατιών έναντι αυταρχικών καθεστώτων.

    Θα αναφερθεί στις συνέπειες του πολέμου και στο δύσκολο χειμώνα λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία, καθιστώντας σαφές ότι είναι ανάγκη να στηριχθούν οι πολίτες, ενώ θα υποστηρίξει πως για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να υπάρξει στροφή σε ΑΠΕ και σε άλλες διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γιάννης Στάνκογλου: «Εάν κάτι μου αρέσει θα φλερτάρω – Δεν θα το κάνω διαφορετικά επειδή είμαι γνωστός»

    Σε πιο προσωπικά κομμάτια αναφέρθηκε ο Γιάννης Στάνκογλου, το Σάββατο...

    Φοροδιαφυγή: Το ΔΕΟΣ… φέρνει σαρωτικούς ελέγχους

    "Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών" ονομάζεται το νέο Σώμα Ελεγκτών...
    Best Shop