flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΒΙΠΕ Πατρών: Εργοστάσια κατεβάζουν διακόπτες για ενεργειακή οικονομία

Κατεβάζει διακόπτες από την 1η Δεκεμβρίου και η ΒΙΠΕ Πατρών. Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ρεύματος κατά 5% από τις βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης.

Η διάρκεια των μέτρων είναι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ έχει καταλήξει στις ώρες 18.00 με 21.00 καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα.

Να σημειωθεί ότι από το μέτρο εξαιρούνται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

ΠΑΤΡΑ

Ο πρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ Π. Μαντάς μιλά για την Πάτρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρο Μαντά, που μίλησε στην «Π», στη ΒΙΠΕ Πατρών λειτουργούν σήμερα τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις, μεταποιητικές, εμπορικές και υπηρεσιών. Υπάγονται στην κατηγορία της μέσης τάσης, ως εκ τούτου θα κληθούν να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο, αν και δεν λειτουργούν όλες σε 24ωρη βάση και όλη την εβδομάδα, ενώ κάποιες έχουν ήδη μέσα αυτοπαραγωγής με ΑΠΕ.

Ο κ. Μαντάς δήλωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα αναγκαίο για την εθνική οικονομία και το ενεργειακό σύστημα της χώρας μέτρο, που όμως δεν αναμένεται να έχει υπολογίσιμες επιπτώσεις στο τοπικό ΑΕΠ, καθώς η μεταποίηση έχει χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην τοπική οικονομία.

Η αποζημίωση των επιχειρήσεων για την χαμένη παραγωγή, θα προκύπτει από έναν μηχανισμό δημοπρασίας που ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί λεπτομερώς. «Πιστεύουμε ότι η μέθοδος αυτή πρέπει να έχει τα κατάλληλα εχέγγυα, για να μην δημιουργεί επιπλέον στρεβλώσεις και την ίδια στιγμή, η βιομηχανία να μην επωμιστεί όλα τα αναγκαία βάρη που προκύπτουν από αυτή την υποχρέωση της χώρας», τόνισε ο κ. Μαντάς.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Οι περικοπές φορτίων στη βιομηχανία θα αποζημιώνονται για την απώλεια της παραγωγής. Θα γίνονται με δημοπρασίες μέσα από τις οποίες οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν ένα εύλογο οικονομικό αντιστάθμισμα, το οποίο θα χρηματοδοτείται με έσοδα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Δεκεμβρίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτή θα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση ή και σε τριμηνιαία κ.λπ.
Στις δημοπρασίες οι καταναλωτές υψηλής και μέσης τάσης θα συμμετέχουν ξεχωριστά, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι διακριτή η διαδικασία για τις δύο κατηγορίες βιομηχανιών.

Επίσης, όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να συμμετέχουν είτε απευθείας στις δημοπρασίες, είτε μέσω της ένταξής τους σε κάποιον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) Απόκρισης Ζήτησης. Οσον αφορά τις βιομηχανίες μέσης τάσης, θα υπάρχει κάποιο μίνιμουμ πλαφόν στο μέγεθός τους (π.χ. με βάση τα φορτία τους) για απευθείας συμμετοχή.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Με βάση το σχέδιο προληπτικής δράσης, κάποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να αποφύγουν την περικοπή της κατανάλωσης ενέργειας σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Στην κατηγορία των εξαιρέσεων υπόκεινται αγαθά ή υπηρεσίες τα οποία αξιολογούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, όπως είναι η ασφάλεια, το περιβάλλον, η άμυνα, η προστασία, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα. Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται. η βιομηχανία ιατρικού εξοπλισμού και φαρμακευτικών προϊόντων, η χημική βιομηχανία κ.λπ.