Έντονες διαδικτυακές διαφωνίες πυροδότησε η ανάρτηση ενός διευθύνοντα συμβούλου, ο οποίος εμφανίζεται να κλαίει, αφότου ολοκλήρωσε μία σειρά απολύσεων στην εταιρεία του.
Ο λόγος για τον Braden Wallake, τον CEO της αμερικανικής εταιρείας υπηρεσιών Β2Β marketing Hypersocial, ο οποίος στο σημείωμα που συνοδεύει τη φωτογραφία δηλώνει μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι το πιο ευάλωτο πράγμα που θα μοιραστώ ποτέ. Αμφιταλαντευόμουν για το αν θα έπρεπε να το αναρτήσω ή όχι. Οφείλαμε να απολύσουμε κάποιους από τους εργαζομένους μας. Έχω δει πολλές απολύσεις τις τελευταίες εβδομάδες στο LinkedIn. Οι περισσότερες είναι λόγω της κατάστασης της οικονομίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Οι δικές μας; Δικό μου λάθος».
Χωρίς να εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Ξέρω ότι δεν είναι επαγγελματικό να λέω στους εργαζομένους μου ότι τους αγαπάω. Αλλά από τα βάθη της καρδιάς μου ελπίζω να ξέρουν πόσο τους αγαπώ. Κάθε έναν από αυτούς. Κάθε ιστορία. Κάθε πράγμα που τους κάνει να χαμογελούν και κάθε πράγμα που τους κάνει να κλαίνε».
Ο Wallake μάλιστα στα σχόλια της ανάρτησης εκθειάζει έναν από τους εργαζομένους που απολύθηκαν, λέγοντας ανοιχτά ότι όποια εταιρεία τον στελεχώσει θα έχει μεγάλο κέρδος.
Τάση στα υψηλόβαθμα στελέχη
Η ανάρτηση παρότι δέχθηκε δριμεία κριτική από ορισμένους χρήστες του LinkedIn, σε κάποιους δεν προκάλεσε εντύπωση, ενώ άλλοι τάχθηκαν σαφώς υπέρ του Wallake.
«Πρόκειται για μία τάση, οι CEO και οι επικεφαλής ενθαρρύνονται να είναι αυθεντικοί και να δείχνουν τους πραγματικούς τους εαυτούς στη δουλειά», σημειώνει στο CNBC ο André Spicer, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας στο Bayes Business School. Ωστόσο, ο ίδιος παρατηρεί ότι η ανάρτηση του Wallake δεν είναι απολύτως ισορροπημένη, διότι από τη μία πλευρά παραδέχεται τα λάθη του, από την άλλη όμως φαίνεται να προσπαθεί να απολογηθεί, τραβώντας την προσοχή στον εαυτό του.
Ένας άλλος εναντιώθηκε στην κίνηση του Wallake σχολιάζοντας: «Σε παρακαλώ. Το να απολύεις ανθρώπους είναι φρικτό για εσένα, αλλά πιο φρικτό για αυτούς. Έχει να κάνει με το να ζήσουν, όχι να θρηνείς για τα likes. Είναι άσεμνο, άδικο, αναίσθητο και άκομψο. Σοβαρέψου, φρόντισε τους ανθρώπους για τους οποίους ισχυρίζεσαι ότι ανησυχείς τόσο, ανάλαβε τα λάθη σου μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σταμάτα να είσαι τόσο ναρκισσιστής».
Μεταξύ των 6.800 σχολίων περίπου που έχει συγκεντρώσει η ανάρτηση, κάποιοι στήριξαν τον Wallake. Άλλοι είπαν ότι οι απολύσεις πράγματι μπορούν να επιβαρύνουν συναισθηματικά τον υπεύθυνο και κάποιοι θαύμασαν το πόσο ανοίχτηκε στο κοινό.