Στη Χαριλάου Τρικούπη η θυελλώδης συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όπου βουλευτές και στελέχη εξαπέλυσαν καταιγιστικά πυρά εναντίον της ηγεσίας, άφησε ισχυρό αποτύπωμα και, απ’ ό,τι φαίνεται, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ξεμπλοκάρισμα κρίσιμων αποφάσεων για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την απώλεια του στόχου για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ωστόσο ο επιθετικός τόνος που υιοθέτησε κατά των αμφισβητιών και -κυρίως- με τη δευτερολογία του έκαψε κάθε περιθώριο ελιγμών. Ολοι, ένθεν κακείθεν, αναγνωρίζουν ότι «η σφαίρα έφυγε από τη θαλάμη» και στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνει η πρώτη σκληρή αναμέτρηση μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών.
Θα είναι εκεί, εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που θα παρουσιάσει τη διαδικαστική πρόταση με το χρονοδιάγραμμα, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και μια σειρά κορυφαίων στελεχών της παράταξης, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σφραγίσουν τις εξελίξεις στο κατώφλι ενός νέου πολιτικού κύκλου του ΠΑΣΟΚ.
Αυτές τις ώρες, και παρά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, δουλεύει στο φουλ ο συναγερμός στα επιτελεία των πρωταγωνιστών, τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν, κόσμος πάει κι έρχεται, σε γεύματα παρά θίν’ αλός κλείνονται συμμαχίες, όπως και σε κάποια στέκια με σχετική δροσιά στο κέντρο της Αθήνας. Ο εσωκομματικός καύσωνας που ενέσκηψε το βράδυ των ευρωεκλογών δεν έχει χάσει την έντασή του – αντιθέτως, ενεργοποιεί σταδιακά ομάδες στελεχών ανά την επικράτεια, στις οργανώσεις και στα δίκτυα που στήνουν ή ήδη διαθέτουν οι υποψήφιοι.
Η αλλαγή σελίδας κερδίζει διαρκώς έδαφος ως τάση αμφισβήτησης της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣΟΚ – από την εκλογή ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη μέχρι σήμερα. Η κοφτή φράση «Νίκο, χάσαμε, μην το ψάχνεις», που λέγεται να είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης όταν πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ακούγεται πια και σε ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα σε στελέχη που δέθηκαν από την πρώτη στιγμή με την ηγεσία που αναδείχθηκε το 2021.
Φυσικά, ο Ανδρουλάκης θεωρείται ακόμη για αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ απρόβλεπτος παίκτης, όμως η έκρηξη αντιδράσεων από πολλά στελέχη μέσα στα τελευταία 24ωρα δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο και αναγκάζει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να σκεφτεί ως λύση το «ταγκό της οπισθοχώρησης»: δηλαδή να εγκαταλείψει την αρχική στάση επικαλούμενη το καταστατικό μαζί και την πρόβλεψη του κομματικού ημερολογίου για εκλογές το φθινόπωρο του 2025.
Στην πραγματικότητα, τη λύση πρόσφερε στη Χαριλάου Τρικούπη, έστω και με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη με εκλογικό φινάλε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ακόμη όμως και αυτή η αιφνιδιαστική πρόταση του Κωνσταντινόπουλου προς την ηγεσία φαίνεται ότι ξεπερνιέται από τα πράγματα, υπό την έννοια ότι έτρεξαν τόσο γρήγορα οι εξελίξεις που η συντριπτική πλειονότητα πια συμφωνεί ότι ο Σεπτέμβρης ενδείκνυται για ένα νέο μαζικό ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ. Στις 3 του Σεπτεμβρίου, στην ιδρυτική επέτειο, όπου το ΠΑΣΟΚ θα κλείνει 50 χρόνια ιστορίας, όλοι οι προβολείς θα είναι στραμμένοι εκ των πραγμάτων στα πρόσωπα και τους όρους που θα εγγυηθούν την επανεκκίνηση και την ανασύνθεση του χώρου.
Εκεί στελέχη όπως ο Πέτρος Ευθυμίου θα ήθελαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία να προκαλέσουν ένα θετικό πλουραλιστικό σοκ παρουσιάζοντας ο ένας μετά τον άλλον τις προτάσεις τους, αντί η εκδήλωση να περιοριστεί στην ενέργεια μιας τυπικής και αμήχανης διαδικασίας. Αμέσως μετά, προς το τέλος του Σεπτέμβρη (αρχές Οκτώβρη το πολύ) να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας – έτσι λέει, η επικρατούσα άποψη εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη.
Το γοργόν και…
Το επιχείρημα αρκετών ταυτίζεται με μια ρεαλιστική ανάγνωση της κατάστασης: μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα προκαλέσει όχι μόνο σημάδια εσωστρέφειας, αλλά και πληγές στην ενότητα του χώρου. «Ποιος θέλει να οδηγήσει την παράταξη στο χείλος του διχασμού, ενώ μπορεί να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα μια ώρα νωρίτερα;» ρωτά έμπειρο στέλεχος επικαλούμενο και τις παραινέσεις του μέντορα του Νίκου Ανδρουλάκη, Κώστα Σκανδαλίδη. Ο πρώην υπουργός και γραμματέας του κόμματος δεν απέφυγε να δηλώσει ευθαρσώς ενώπιον του Ανδρουλάκη ότι τον απογοήτευσε με τα περί διαγραφών στη συνέντευξη στην ΕΡΤ και ότι εκείνος πρέπει τώρα να πάρει την πρωτοβουλία να κινήσει την εκλογική διαδικασία.
Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και η Κεντρική Επιτροπή θα είναι ένας από τους πολλούς σταθμούς που θα ακολουθήσουν. Η ενδεχόμενη επιλογή του Ανδρουλάκη να «παίξει καθυστέρηση» και να προτείνει ως ενδιάμεσο σημείο του οδικού χάρτη τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στερείται ουσιαστικών επιχειρημάτων και, όπως εικάζουν στελέχη των αντίπαλων στρατοπέδων, «δεν πρόκειται να κόψει πολλά εισιτήρια στην Κεντρική Επιτροπή». Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ανδρουλάκης έχει πάψει να έχει την αριθμητική με το μέρος του, ώστε να φρενάρει, εφόσον το αποφασίσει, την όποια εμπροσθοβαρή απόφαση. Από τους 300 και πλέον της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέχτηκαν το 60%-70% είχαν καταγραφεί ως «νεοπροεδρικοί». Το κλίμα που διαμορφώνεται, μέρα τη μέρα, καθώς και οι «ενδιάμεσοι» δείχνουν πάντως ότι το παιχνίδι θα κριθεί από τις ομιλίες των στελεχών με ισχυρό πολιτικό εκτόπισμα.
Μια πρώτη γεύση έδωσαν τα «βαριά ονόματα» από την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής. «Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος με δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση», πρότεινε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου, που επίσης στήριξε σθεναρά την ηγεσία Ανδρουλάκη και προεκλογικά έθιξε τις παθογένειες, συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε ΚΚΣΕ να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά-εκλογές από τη βάση». «Η πραγματικότητα είναι μία, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας», σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.
«Δεν αρέσουμε, πρόεδρε», διαπίστωσε η Λίτσα Λιακούλη. «Διαχειριζόμαστε μια ήττα, αλλά δεν χάσαμε», υποστήριξε ο προεδρικός Δημήτρης Μάντζος. «Θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε η Μιλένα Αποστολάκη. Με… σκληρό ροκ τού απάντησαν η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές», υπογράμμισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Κάλπη αναγέννησης, όσο νωρίτερα και με μαζική συμμετοχή τόσο καλύτερα», πρότεινε επίσης ο Παύλος Γερουλάνος. «Αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα, μην παραξενευτείτε, θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα», ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο του Φίλιππου Σαχινίδη. «Η ανάληψη ευθύνης δεν είναι ρητορικό σχήμα», είπε με νόημα ζητώντας και πράξεις προς αυτήν την κατεύθυνση η Τόνια Αντωνίου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν ακούμε τι λέει ο κόσμος», υπογράμμισε ο Στέφανος Παραστατίδης. Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου. Για τον ελέφαντα στο δωμάτιο μίλησε ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ όλοι όσοι πήραν τον λόγο έδειξαν ότι αναμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, στις 30 Ιουνίου.
Στο προεδρικό μπλοκ το επιτελείο απαρτίζεται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη: τον γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλο, που μπορεί να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του από τη θέση αυτή στην Κεντρική Επιτροπή, τη Στεφανία Μουρελάτου, η οποία έχει την επικοινωνιακή ευθύνη, τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα, τους δύο βουλευτές Επικρατείας Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδωνή, οργανωτικά στελέχη, βουλευτές, υποψήφιους ευρωβουλευτές (όπως ο Λευτέρης Καρχιμάκης, ο Κώστας Τσουκαλάς, η Ολγα Μαρκογιαννάκη κ.ά.), ανθρώπους από τις ομάδες στις οργανώσεις κ.ά. «Οι σύμμαχοι του χθες δεν είναι απαραίτητα του αύριο στην πολιτική», σημειώνει στέλεχος που διακρίνει αλλαγές στο κάδρο με τα πρόσωπα που θα στηρίξουν την επανεκλογή Ανδρουλάκη.
Ο Δούκας παίρνει το όπλο του
Για τον Χάρη Δούκα η απόφαση να κατέβει δεν ήταν μια απλή άσκηση εργασίας. Θα την ανακοινώσει όταν ανοίξει η διαδικασία στην Κεντρική Επιτροπή, όπου δίπλα του θα βρίσκεται μια υπό διεύρυνση ισχυρή ομάδα στελεχών που συναντά διαδοχικά τα τελευταία 24ωρα. Είναι κοινό μυστικό στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος δέχεται κι εκείνος πιέσεις να κατέβει και σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο. Εχουν όμως κατακτήσει ένα καλό πεδίο ειλικρινούς συνεννόησης για τα επόμενα βήματα. Ανθρωποι των επιτελείων τους ανταλλάσσουν απόψεις και ζυγίζουν από κοινού την κάθε επόμενη κίνηση προς την Κεντρική Επιτροπή ή και νωρίτερα, αν κάτι αλλάξει για την κάθε πλευρά.
Ο Χάρης Δούκας πάντως έχει σκοπό, όπως λέει στους συνομιλητές του, να κάνει το ίδιο ανοιχτό παιχνίδι και στο κόμμα εφόσον εκλεγεί. Το μοντέλο Δούκα βασίζεται στις συνεργασίες εντός και εκτός παράταξης – έχει μοιράσει παιχνίδι και ευθύνες στους αντιδημάρχους που εκλέχτηκαν με τη σημαία του συνδυασμού του «Αθήνα Τώρα», ενώ διατηρεί άψογη συνεργασία με τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος στήριξε την εκλογή του στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη. Στον δήμο η προσπάθεια για να αλλάξει η Αθήνα. λέει συνεργάτης του, θα συνεχιστεί και με μεγαλύτερη ένταση και στο μέλλον. «Με εμπιστεύτηκαν οι Αθηναίοι, δεν τους προδίδω, αντιθέτως θα ενισχύσω τις πιέσεις προς την κρατική εξουσία να στηρίξει το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει και αποδίδει», είναι η απάντηση του Δούκα σε ερώτηση για το συνολικό σχέδιό του, όπως τη μεταφέρει συνεργάτης του.
Συλλογικό παιχνίδι σημαίνει αναπόδραστα και συλλογική ηγεσία. Με απλά λόγια, ο δήμαρχος Αθηναίων, εφόσον εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα μοιράσει και θα εμπιστευτεί ρόλους για την επανεκκίνηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Καταρχάς, θα πρέπει να έχει έτοιμο σενάριο-απάντηση στο ερώτημα που απασχόλησε και τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη όταν εκλέχτηκε στην ηγεσία. Ποιος ή ποια θα αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα δώσει σκληρή μάχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ο βενιαμίν
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι στην περίπτωση που ο Μανώλης Χριστοδουλάκης κάνει πίσω από τη διεκδίκηση της ηγεσίας σε αυτή τη φάση και εκλεγεί ο Δούκας, τότε ο βενιαμίν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα αναλάβει τα καθήκοντα που είχε ο Μιχάλης Κατρίνης επί Ανδρουλάκη στην πρώτη φάση. Ακούγονται όμως και άλλα ονόματα βουλευτών, όπως ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ο Δούκας εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ρόλο αντιπροέδρου και ενός δυναμικού μαέστρου στα οργανωτικά. «Συλλογική ηγεσία, άνοιγμα σε όλους, ρόλοι για όλους, χωρίς ρεβανσιστικές λογικές, μακριά από μένα τέτοιες νοοτροπίες», φέρεται ότι είπε προχθές σε δημοφιλή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που συνάντησε.
Την μπαγκέτα της επικοινωνίας έχει η συνεργάτις του στον δήμο, Ανδριάννα Μαγγανιά, η οποία μαζί με την έμπειρη δημοσιογράφο Πίκια Γαλάτη φροντίζουν τον λόγο και την εικόνα της πιθανής υποψηφιότητας. Ο πολύπειρος Χρήστος Πρωτόπαπας προσθέτει βήματα και επαφές στον στρατηγικό σχεδιασμό κι αναλόγως πατάει φρένο ή γκάζι για τη μία ή την άλλη κίνηση του Δούκα. Στο στενό επιτελείο είναι ο Κώστας Πανδής (από την Ανανεωτική Αριστερά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ), ο Λάζαρος Καραούλης (υποψήφιος βουλευτής το ‘23 του κλίματος Ανδρουλάκη), καθώς και άλλα στελέχη που συχνάζουν πλέον στην πλατεία Κοτζιά.
Κύκλος επαφών
Ο δήμαρχος που φημίζεται για την ικανότητά του να ακούει τους συνομιλητές του προσεκτικά και να παίρνει γρήγορες αποφάσεις θα επιδιώξει συζητήσεις με σημαντικά πρόσωπα στον πράσινο χάρτη, όπως με τον Μιχάλη Κατρίνη, τον Στέφανο Παραστατίδη, τον Παύλο Χρηστίδη, τη Μιλένα Αποστολάκη, τον Βαγγέλη Αργύρη, τον Μανώλη ΟΘωνα. Με Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Απόστολο Πάνα, Πάρι Κουκουλόπουλο, Θόδωρο Μαργαρίτη, Τόνια Αντωνίου, Κατερίνα Μπατζελή έχει ήδη αποκτήσει κώδικα επικοινωνίας, είναι σε ανοιχτή γραμμή και συμβουλεύεται τους Σκανδαλίδη και Ευθυμίου. Ο Δούκας έχει τη στήριξη από τρεις νέες κυρίες, την Αννα Παπαδοπούλου (τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ), τη Μαριζέτα Αντωνοπούλου (υποψήφια ευρωβουλευτής) και την Αναστασία Σιμητροπούλου (ήταν αναπληρώτρια Τύπου στο ΠΑΣΟΚ, είναι αυτοδιοικητική), οι οποίες θα πυκνώσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις. Επίσης, συνεχίζει αδιάκοπα τις συναντήσεις και ποντάρει στις συμμαχίες με τους αυτοδιοικητικούς συνάδελφούς του από το κεντροαριστερό μπλοκ.
«Θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα, τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό», δήλωσε ο Χάρης Δούκας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά, που θεωρήθηκε προάγγελος της υποψηφιότητάς του – το δε μήνυμα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν σαφές: «Εγινα και παραμένω στόχος επιθέσεων. Ομως δεν με πτοούν. Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Δεν υποχωρώ. Χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά, που λέει και ο Ελύτης».
Εχει στόχο να επιχειρήσει με κορμό το ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε η Φώφη Γεννηματά δημιουργώντας το ΚΙΝ.ΑΛ., να ενώσει διάφορες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να συγκροτήσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά με γέφυρες προς το κεντροδεξιό ακροατήριο – ένα σημαντικό τμήμα του οποίου τον ψήφισε στον Δήμο Αθηναίων. Η λέξη-κλειδί στον σχεδιασμό του είναι από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε να διεκδικεί τον δήμο, το «τώρα». Βάφτισε «Αθήνα Τώρα» την παράταξη, ζητεί «εκλογή από τη βάση τώρα στο ΠΑΣΟΚ» και θα επιδιώξει να κερδίσει το στοίχημα τώρα, όχι χθες.
Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε μετεκλογικά από τους πρώτους για την εκλογική ήττα και είχε διακριτή πρόταση για την εκλογή από τη βάση, χωρίς χρονοκαθυστέρηση. «Θα ανοίξω τη συζήτηση της υποψηφιότητας και για όλα τα ονόματα που συμπεριλαμβάνει μόνο όταν ανοίξει επισήμως από το κόμμα», προσθέτει τώρα όταν τον ρωτούν αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Πιστεύει και όχι από σεμνοτυφία, όπως ισχυρίζεται, ότι δεν κάνει καλό η ονοματολογία αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι το θέμα του αρχηγού έχει τεθεί, αλλά «θα δούμε στις 30 Ιουνίου κατά πόσον ο πρόεδρος θα ανταποκριθεί στα μηνύματα που πήρε στο Πολιτικό Συμβούλιο».
Ο ίδιος κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στην ηγετική ομάδα, ώστε «να ξέρει ο κόσμος σε ποιους θα ακουμπήσει το πρόγραμμα και, αν υπάρχει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πού θα βρίσκεται η χώρα και ο ίδιος ο πολίτης σε τρία, πέντε, δέκα χρόνια από τώρα». Είναι προφανές ότι, όπως και οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, στρώνει το έδαφος για τη μαζικότερη, ει δυνατόν, συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε και εκείνος αυτοκτονική την επιλογή του Ιουλίου.
Το επιτελείο του
Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ποντάρει στις κοινοβουλευτικές του εμφανίσεις, διατηρεί και επικαιροποιεί τα δίκτυα ανά την Ελλάδα, ετοιμάζεται να καταθέσει πλήρες προγραμματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Στο επιτελείο του κεντρικό ρόλο έχει το έμπειρο στέλεχος που προέρχεται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, όπως βέβαια και ο διευθυντής του Δημήτρης Μπυρίτης, ο Γιώργος Κουμεντάκος, ο Γιώργος Μπίκος κ.ά. Ανθρωποι που τον στηρίζουν υπογραμμίζουν ότι η υποψηφιότητά του έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς έχει συγκροτημένο πλέον πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο.
Το 2021 που είχε για πρώτη φορά διεκδικήσει την ηγεσία κατέγραψε ένα αδύναμο ποσοστό (2,99%) – βέβαια ποσοστό καταγραφής έκανε και ο Παύλος Χρηστίδης τότε (με 3,25%), χαμηλά κινήθηκε και ο Χάρης Καστανίδης με 2,94%, ενώ στον πρώτο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε την πρωτιά με 36,68% και ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου στη δεύτερη θέση με 27,97% και στην τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,28%. Τώρα, ο Παύλος Γερουλάνος διαπιστώνει μεγαλύτερο πέρασμα σαφώς στη βάση αλλά και στην κοινωνία.
Το βήμα προς τις κάλπες σκέφτεται και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει ένα ισχυρό σύστημα υποστηρικτών δίπλα του. Στο επιτελείο του ρόλο-κλειδί έχουν ο Θάνος Χουντάλας (στέλεχος από τη Νεολαία του κόμματος), ο Γρηγόρης Κατσίλας (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής), ο Μανώλης Αννέτης, ο Γιώργος Αναγνώστου, η Ρούλα Καρκάνη και η Αργυρώ Καρτσώνη. Εκτός από τους συνοδοιπόρους του στο γραφείο, έχει κοντά του σε όλες τις κινήσεις του πολλά στελέχη από τότε που η Φώφη Γεννηματά τον επέλεξε και τον πρότεινε για τη θέση του γραμματέα. Παπανδρεϊκοί και Γεννηματικοί είναι στο πλάνο του, ενώ βάση εκκίνησης είναι οι δυνάμεις του στην Ανατολική Αττική, όπου και εκλέγεται.
Νάντια και Μιχάλης
Η Νάντια Γιαννακοπούλου εξηγεί το σκεπτικό της στη συνέντευξη στον Δημήτρη Δανίκα. Οι πολιτικοί της φίλοι προσθέτουν ότι κάνει πάντα με ρεαλισμό τα βήματά της, δεν βιάζεται, ούτε καθυστερεί να αποφασίσει. Και συμπληρώνουν ότι αυτό που προέχει είναι να γίνουν εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο και να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ σελίδα. Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πυκνώσει τα τηλεφωνήματα σε στελέχη και μέλη, από τα οποία ζητεί τη γνώμη τους για τη στάση του στις εξελίξεις.
Δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα, που δεν θα είναι πάντως απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, αφού ο Κατρίνης (νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο οποίος είχε τον ρόλο του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ όσο ο Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής) προσέχει με τις παρεμβάσεις του να μη δημιουργήσει μεταξύ τους συγκρουσιακό κλίμα. Οπως προσεκτικές είναι και οι διατυπώσεις του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος ασκεί κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά είναι από τους νέους βουλευτές που συνομιλεί συχνά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Ενδιαφέρον σημείο της πράσινης μετεκλογικής διαδρομής είναι ότι έμπειρα στελέχη δεν αποκλείουν να δηλώσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία και πρόσωπα τα ονόματα των οποίων δεν έχουν μπει μέχρι στιγμής στο κάδρο – είτε ως «λαγοί» για να στηρίξουν άλλον υποψήφιο στον δεύτερο γύρο, είτε ως διακριτές φιγούρες με αναπτυσσόμενες φιλοδοξίες στο εσωκομματικό και στο ευρύτερο κεντροαριστερό πεδίο.