Η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται για ακόμα μια φορά σε εύθραυστη επιδημιολογική και υγειονομική κατάσταση, καθώς 13 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο «κόκκινο». Αν και τα εμβόλια αποδεικνύονται σωτήρια και κρατούν χαμηλά το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την υπόλοιπη χώρα, οι κάτοικοι της περιοχής δεν επιλέγουν τον εμβολιασμό και γεμίζουν αργά και σταθερά νοσοκομεία και ΜΕΘ.
Στους εκατόν πενήντα ένας (151) ανέρχονται οι άνθρωποι, μάλιστα, στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 και κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού σε λιγότερο από ένα μήνα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης. Σε ποσοστό πάνω του 95% θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, καθώς το εμβόλιο προστατεύει σε πολύ υψηλά ποσοστά από σοβαρή νόσηση και θάνατο.
Την ίδια στιγμή, ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, με το σύστημα Υγείας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ενεργοποίηση των εφεδρειών του σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης και τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ Covid-19. Η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 98%.
Είναι χαρακτηριστικό, πως στα 30 νοσοκομεία των δύο μεγάλων Υγειονομικών Περιφερειών, της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε όλες τις βαθμίδες νοσηλείας (απλές κλίνες Covid-19, μονάδες υψηλής ροής οξυγόνου και ΜΕΘ) είναι 672, οι 416 εξ αυτών ανεμβολίαστοι.
Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία και από τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης:
Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών ανάμεσα σε ανεμβολίαστους πολίτες
Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη (6/10), καταγράφηκαν 409 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 436 στην Αττική που έχει τετραπλάσιο πληθυσμό.
Όμως δεν είναι τόσο, ο αντικειμενικά μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 στη Θεσσαλονίκη που προβληματίζει τους ειδικούς, όσο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών που μολύνονται καθημερινά είναι ανεμβολίαστοι, με το 20% από αυτούς να καταλήγει τελικά στο νοσοκομείο και το 5% στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στις 6 από τις 13 «κόκκινες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν καταφέρνουν να αγγίξουν καν το 45%, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές δεν ξεπερνούν το 55%.
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια μάλιστα, που περιλαμβάνει 14 μεγάλα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ από τον μήνα Αύγουστο και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες, αυξήθηκαν κατά 37%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περισσότεροι από 1.000 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της περιοχής τον μήνα Σεπτέμβριο, με ανεμβολίαστους πάνω από το 80% από αυτούς.
Στους 151 έφτασαν οι θάνατοι ασθενών σε ΜΕΘ, που δεν είχαν εμβολιαστεί μέσα σε 22 ημέρες.