Σε επίσπευση των αλλαγών στον «οδηγό» των κοινοβουλευτικών διαδικασιών (σε αρκετά από τα 172 άρθρα του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή) οδηγεί το τελευταίο 48ωρο χάους στην Ολομέλεια με τις προσωπικές αντεγκλήσεις, τις απίστευτες εκφράσεις και τα διαδικαστικά προσκόμματα. «Οφείλει το ελληνικό Κοινοβούλιο, και πολύ καλά κάνει ο πρόεδρος της Βουλής, να βάλει όρους» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Παραπολιτικά 90,1), χρεώνοντας σε κόμματα της αντιπολίτευσης την «αποκαρδιωτική κατάσταση» και καρφώνοντας τη Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν χθες και προχθές πρωταγωνίστρια σε διαδοχικά «επεισόδια».

Πηγές με γνώση της κοινοβουλευτικής καθημερινότητας μιλούν για μια «αντικειμενική αναγκαιότητα, ανεξαρτήτως προσώπων», εννοώντας ότι ένας Κανονισμός ο οποίος αναθεωρήθηκε στη δεκαετία του ’80, με καινοτομίες τότε, επί προεδρίας Γιάννη Αλευρά και με επικεφαλής στο Επιστημονικό Συμβούλιο τον Αριστόβουλο Μάνεση, δεν καλύπτει πια τη Βουλή του 2025 με οκτώ κόμματα και μια ομάδα (25) ανεξάρτητων βουλευτών.

Μέσα στα χρόνια έχουν γίνει σημειακές τροποποιήσεις στον Κανονισμό, όμως αυτή τη φορά γίνεται παρασκηνιακή προετοιμασία για αναθεωρήσεις σε τρία διακριτά επίπεδα: σε διαδικαστικά, σε θεσμικά και σε πειθαρχικά θέματα. Για τα δύο τελευταία αναμένεται αφενός να ανοίξει συζήτηση για την αυστηροποίηση των ποινών στην αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, αφετέρου θα επιχειρηθεί αντιμετώπιση των αντιφάσεων μεταξύ κανονισμού της Βουλής και Συντάγματος. Αφορμή, το ντιμπέιτ που υπήρξε πρόσφατα, ύστερα από την έκπτωση των «Σπαρτιατών» (και άρα τη Βουλή των 297 βουλευτών), όταν η κυβέρνηση βιάστηκε να μιλήσει για πλειοψηφία 149 βουλευτών με τον Νικήτα Κακλαμάνη να ξεκαθαρίζει ότι παραμένει κανονικά η πλειοψηφία του 151.

Και «κόφτης» στο µικρόφωνο  και «µαύρο» στο κανάλι της Βουλής

H σκέψη να κόβεται αυτομάτως ο ήχος όταν ένας βουλευτής ξεπερνά τον προβλεπόμενο χρόνο υπήρξε και επί προεδρίας Κώστα Τασούλα, αλλά ο σχεδιασμός δεν προχώρησε. Πλέον εξετάζεται πιο προωθημένο σχέδιο, ώστε να εκλείψουν κόντρες με τον προεδρεύοντα και διάλογοι όπως ο τελευταίος ανάμεσα στον Γιώργο Γεωργαντά και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου – «Ολοκληρώστε», «Αφήστε τους τσαμπουκάδες», «Να τελειώνει το πανηγυράκι». Εξετάζεται συγκεκριμένα να νεκρώνει το μικρόφωνο του ομιλητή ύστερα από προειδοποίηση λίγα λεπτά πριν (με φωτεινή ένδειξη και με το κουδουνάκι από το προεδρείο), να σταματάει η μετάδοση στην τηλεόραση και να μη γράφεται τίποτα στα πρακτικά, σε μια νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα αφορά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Από τον «κόφτη» αναμένεται να εξαιρεθούν οι πιο βαριές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως η συζήτηση του προϋπολογισμού και οι προτάσεις μομφής.

 

Kερδισμένα λεπτά τόσο για τους πολιτικούς αρχηγούς (στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις προβλέπονται σήμερα για τον Πρωθυπουργό 25 λεπτά και για τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων 20 λεπτά) όσο και για τους βουλευτές. Για τους τελευταίους φαίνεται να επικρατεί η σκέψη το σημερινό 7λεπτο που δικαιούνται να γίνει χρόνος εννέα λεπτών.

Η τρέχουσα ιδιότητα

Aποκλειστικά με αυτή θα γίνεται μόνο ο προσδιορισμός του χρόνου που δικαιούται ο κάθε ομιλητής. Δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητάει τον λόγο ως πρόεδρος κόμματος και στη συνέχεια και ως πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Φραγή σε «διευκολύνσεις»

Mέτρα που εφαρμόστηκαν στην πανδημική περίοδο και έκτοτε παρέμειναν τίθενται υπό επανεξέταση – για κατάργησή τους. Πιθανόν άρα να σταματήσει η άνεση που έχουν τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών να μετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης ή και να επανέλθει η ανάγκη παρουσίας (με προσφώνηση από το προεδρείο) των 15 βουλευτών που απαιτείται να έχουν υπογράψει για να διεξαχθεί μια ονομαστική ψηφοφορία.