Βουλή: Στους 151 βουλευτές διατηρείται η πλειοψηφία και μετά την έκπτωση τριών «Σπαρτιατών»

    Ημερομηνία:

    Σε συμφωνία για τα νέα όρια πλειοψηφιών της Βουλής των 297 βουλευτών φαίνεται πως καταλήγουν τα κόμματα σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

    «Νομίζω πως δεν θα προκύψει κανένα θέμα ούτε για επιστημονικό συμβούλιο ούτε για τίποτα. Περιμένουμε να μας κοινοποιηθεί και η απόφαση του Εκλογοδικείου. Εμείς από πλευράς Βουλής επικαλούμαστε το άρθρο 74 παράγραφο 2 όπως και οι περισσότεροι συνταγματολόγοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής διευκρινίζοντας πως έχει πραγματοποιήσει και έναν κύκλο επαφών με όλα τα κόμματα, όπου «φαίνεται πως επικρατεί η άποψη της διατήρησης της πλειοψηφίας στους 151» για τις διαδικασίες που συναρτούν τον πήχη με τον αριθμό των εδρών και όχι με τον αριθμό των βουλευτών.

    Όπως έχει ήδη γράψει το protothema.gr η πρώτη παράγραφος του άρθρου 74 του ΚτΒ προβλέπει πως:

    «1. Όπoυ τo Σύνταγμα ή o Kανoνισμός oρίζoυν πoσoστό Boυλευτών, είτε για την υπoβoλή αίτησης ή πρότασης είτε για τη λήψη απόφασης είτε για oπoιoνδήπoτε άλλo σκoπό, τo πoσoστό αυτό υπoλoγίζεται με βάση τo συνoλικό αριθμό των Boυλευτών της Oλoμέλειας ή τoυ Tμήματoς διακοπής των εργασιών της Βουλής και παραλείπεται τo κλάσμα με την επιφύλαξη αντίθετης διάταξης τoυ Συντάγματoς ή τoυ Kανoνισμoύ».

    Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται μεταξύ άλλων:

    – η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όπου το όριο για την κατάθεση της πέφτει στους 49 βουλευτές από 50 που ισχύει.

    – Η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής όπου το όριο του 1/5 στους 297 βουλευτές πέφτει στους 59 αντί 60 που ισχύει (σ.σ. για την κατάθεση πρότασης προανακριτικής το Σύνταγμα και ο Κανονισμός ζητά υπογραφή 30 βουλευτών)

    Η 2η παράγραφος του άρθρου 74 ορίζει ορισμένες ψηφοφορίες όπου το όριο της πλειοψηφίας είναι «ανελαστικό» και συναρτάται απόλυτα με τον αριθμό των εδρών της ολομέλειας ακόμα και αν δεν έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους.

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «2. Όπoυ τo Σύνταγμα ή o Kανoνισμός απαιτεί την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών για τη λήψη απόφασης, η πλειoψηφία αυτή υπoλoγίζεται με βάση τo συνoλικό αριθμό των εδρών της Boυλής».

    Σε αυτή την περίπτωση το όριο π.χ. για:

    -την έγκριση προτάσεων σύστασης προανακριτικής επιτροπής, -παραπομπής υπουργών στο Δικαστικό Συμβούλιο

    GLEARNET

    – νομοσχέδια για μεταβολή ορίων επικράτειας

    παραμένει στους 151 ακόμα και αν η Βουλή λειτουργεί με 297 βουλευτές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ινδονησία: Νέα έκρηξη στο ηφαίστειο στη νήσο Φλόρες – Το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο

    Το ηφαίστειο Λεουοτόμπι Λάκι-Λάκι, στη νήσο Φλόρες, στο ανατολικό τμήμα της...

    Συνταγή για σούπα με μπρόκολο και κοτόπουλο πλούσια σε πρωτεΐνη

    Μια καταπληκτική συνταγή καθώς το κρύο γίνεται πιο έντονο. Η σούπα...

    Αλέξης Τσίπρας: Στα σκαριά το επόμενο βήμα – Ποια ονόματα ακούγονται για το επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου

    Κανονικά φαίνεται ότι προχωράει με το χρονοδιάγραμμα που έχει...

    Κώστας Καραμανλής: Τα βλέμματα στρέφονται σε νέα παρέμβασή του – Τι θα πει στην ομιλία του σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή

    Νέα παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή αναμένεται στις 18:00 σήμερα...