Βρετανία: Με συλλήψεις και δίκες fast-track όλο το 24ωρο απαντά η κυβέρνηση Στάρμερ στις ταραχές

    Ημερομηνία:

    DIVICO
    Μπροστά στην πρώτη μεγάλη κρίση της πρωθυπουργίας του βρίσκεται ο Κιρ Στάρμερ που επιστρατεύει τον νόμο και τη Δικαιοσύνη για να περιορίσει τις ταραχές οι οποίες έχουν συμπληρώσει σχεδόν μία εβδομάδα.

    Μία δολοφονία μικρών κοριτσιών, μια σειρά από fake news για το πρόσωπο του δράστη και η Ακροδεξιά που βρήκε προνομιακό πεδίο για να εκφράσει τα αντιμεταναστευτικά της αισθήματα συνθέτουν ένα σκηνικό κρίσης στη Βρετανία.

    Ως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 400 συλλήψεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες γιατί το κύμα διαμαρτυριών δεν δείχνει να υποχωρεί. Πάνω από 100 είναι όσοι είναι αντιμετώποι με το κατηγορητήριο των Αρχών, ενώ κάποιοι από τους συλληφθέντες ήδη έχουν εμφανιστεί στα δικαστήρια.

    Πιθανόν είναι να απαγγελθούν ακόμη και κατηγορίες για τρομοκρατικά αδικήματα σε ορισμένους από τους ταραξίες.

    Η κυβέρνηση Στάρμερ απέδωσε ανοιχτά τις ταραχές σε «ακροδεξιούς οργανωμένους αλήτες» και δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί γρήγορα για να τιμωρήσει όλους τους εμπλεκόμενους.

    Το κορεσμένο δικαστικό σύστημα της Βρετανίας, με τις φυλακές στις οποίες απομένουν ελάχιστες θέσεις για νέους κρατούμενους, πολύ πιθανόν θα κληθεί να λειτουργήσει με ρυθμούς fast-track απονομής δικαιοσύνης. Μια λύση θα μπορούσε να είναι ακόμη και η έκτακτη 24ωρη λειτουργία δικαστηρίων, όπως είχε γίνει μετά τις ταραχές στο Λονδίνο το 2011 έπειτα από τον θάνατο ενός μαύρου από αστυνομικά πυρά. Τότε τις ενέργειες των Αρχών στο θέμα των διώξεων συντόνιζε ο νυν πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

    Για αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση επέκτεινε τη δυναμικότητα των φυλακών κατά πάνω από 500 άτομα ως απάντηση στις ταραχές, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Χάιντι Αλεξάντερ και προειδοποίησε ότι όσοι προκαλούν ταραχές «θα έχουν μια θέση στη φυλακή που θα τους περιμένει». Η ίδια τόνισε ότι τα δικαστήρια «ενδεχομένως να συνεδριάζουν όλη τη νύχτα» για να βρεθούν οι ταραξίες στο εδώλιο.

    Παράλληλα, η Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο ετοιμάζεται να προστατεύσει την πόλη από «μία από τις χειρότερες εξάρσεις βίαιων ταραχών» των τελευταίων ετών, καθώς αύριο Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν νέες διαδηλώσεις. Περί τους 2.200 αστυνομικούς με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των ταραχών θα διατεθούν κατά των επεισοδίων.

    Μόνη στην πόλη είχαν γίνει πάνω από 100 συλλήψεις για διατάραξη της τάξης. «Δεν θα διστάσουμε να συλλάβουμε εκατοντάδες ακόμη αν βγουν στους δρόμους με σκοπό να τροφοδοτήσουν τη βία», τονίζουν οι Αρχές.

    Τα επεισόδια έχουν πάρει διαστάσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας – μια μικρή διαδήλωση έγινε ακόμη και έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Τα επεισόδια επικεντρώνονται σε πόλεις της Αγγλίας, σε μια ζώνη από το Λονδίνο ως το Λίβερπουλ και το Σάντερλαντ. Βανδαλισμοί, πετροπόλεμος, πυρπόληση αυτοκινήτων και ενός ξενοδοχείου, είναι το σκηνικό σε λίγο ως πολύ όλες τις διαδηλώσεις. Σε μία πόλη είχαμε και πυρπόληση κτιρίου όπου βρίσκεται αστυνομικό τμήμα, στο Λίβερπουλ καταστροφή βιβλιοθήκης.

    Τα «οργισμένα, ισλαμοφοβικά αισθήματα» που για καιρό «σιγόβραζαν» στη Βρετανία βρήκαν στην επιφάνεια, σημειώνει το Politico που επισημαίνει ότι η κοινότητα των μουσουλμάνων είναι σε αναλογία η περισσότερο στοχοποιημένη στα εγκλήματα μίσους.

    Το περιστατικό που πυροδότησε τα επεισόδια ήταν η εισβολή ενός νεαρού σε μια αίθουσα όπου γινόταν ένας διαγωνισμός χορού. Μαχαίρωσε πολλά από παιδιά που ήταν εκεί, σκοτώνοντας τρία κορίτσια έξι, επτά και εννέα ετών και τραυματίζοντας 10, κάποια πιο σοβαρά από άλλα.

    Αμέσως συνελήφθη ένας 17χρονος Βρετανός με καταγωγή από τη Ρουάντα. Πολύ γρήγορα, ίσως και λόγω του ότι ως ανήλικος υπήρχε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών για το πρόσωπό του, διαδόθηκε η φήμη ότι ο νεαρός είναι ισλαμιστής – αν και καμία ένδειξη δεν υπάρχει για αυτό – ή ότι έχει αιτηθεί άσυλο – που επίσης δεν ισχύει.

    Η ακροδεξιά αμέσως βρήκε την ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία της. Ομάδες ακροδεξιών πέταξαν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα του Σάουθπορτ, όπου είχαν δολοφονηθεί τα κορίτσιά, όπως και στο τέμενος της πόλης όπου πέταξαν μολότοφ.

    Ευρύτερα όμως ήταν τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα με το σύνθημα «σταματήστε τις βάρκες» να κυριαρχεί, σε μια αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης Σούνακ να σταματά τα πλοιάρια με μετανάστες που διαπλέουν τη Μάγχη.

    sunderland-m

    Όπως τονίζει το Politico, η βρετανική Ακροδεξιά δεν είναι οργανωμένη πολιτική δύναμη, όπως τουλάχιστον σε άλλες χώρες. Στις πρόσφατες εκλογές η επιρροή της σε ψήφους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Εν τω μεταξύ, το Reform UK, το κόμμα του λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, πήρε αποστάσεις από τα επεισόδια και καταδίκασε τη βία, αν και δεν παρέλειψε να πει ότι παραμένουν «βαθιά προβλήματα».

    Εκεί όμως από όπου αντλεί την ισχύ της η βρετανική Ακροδεξιά είναι το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα. Ακροδεξιές περσόνες τροφοδοτούν τα κοινωνικά δίκτυα με βιντεάκια από τις ταραχές και σχόλια για τους «αθώους Βρετανούς που τους κυνηγά η αστυνομία» και προχωρούν σε ακραία αντιισλαμικά συνθήματα. Μιλούν ακόμη για «πόλεμο» και για το πώς «εδώ και δεκαετίες τα κορίτσια μας τα βιάζουν βάρβαροι μετανάστες».

    Σε βίντεο που ανέβασε στο X, ο μισογύνης ακροδεξιός influencer Άντριου Τέιτ, δήλωσε ψευδώς ότι οι δολοφονίες στο Σάουθπορτ διαπράχθηκαν από «μετανάστη χωρίς χαρτιά που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο». Το βίντεο παραμένει στο κοινωνικό δίκτυο και έχει προβληθεί 15 εκατομμύρια φορές, μια απόδειξη πόσο εύκολα «ανεβαίνει» και παραμένει τέτοιο υλικό, επηρεάζοντας τις μάζες.

    sunderland-03

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος στέγης

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη...

    Line sitters: Αυτό είναι το νέο… επάγγελμα που κάνει θραύση

    Κάποτε θα έμοιαζε σαν αστείο. Ωστόσο στην εποχή της...

    Οι μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής – Ολη η Ελλάδα «φοράει» αθλητικά

    Οι εποχές που τα αθλητικά είδη απευθύνονταν μόνο σε...

    Γιατί μια φωτογραφία από το 2000 έγινε viral το 2025;

    Ήταν Μάρτιος του 2000, όταν η Νικόλ Κίντμαν και ο Τομ Κρουζ βρέθηκαν...
    Best Shop