Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδια να βάλει περιορισμούς στη λιανική στις τιμές βασικών ειδών διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα, ανέφερε η Telegraph, καθώς το κόστος τέτοιων βασικών προϊόντων συνεχίζει να αυξάνεται σε διψήφιο αριθμό.
Ωστόσο, ερωτηθείς για τέτοιους ελέγχους τιμών, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ είπε στο BBC σήμερα, Κυριακή, ότι «δεν καταλαβαίνω κάτι τέτοιο».
Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ βρίσκεται σε συζητήσεις με τα σούπερ μάρκετ με στόχο μια συμφωνία παρόμοια με αυτή στη Γαλλία, όπου οι μεγάλοι πωλητές λιανικής χρεώνουν το «χαμηλότερο δυνατό ποσό», ανέφερε η Telegraph.
«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εργάζεται εποικοδομητικά με τα σούπερ μάρκετ ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ιδιαίτερα πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό των τροφίμων και το κόστος ζωής, και το πράττουμε με τρόπο που να δίνει ταυτόχρονα μεγάλη προσοχή στον αντίκτυπο στους προμηθευτές», είπε ο υπουργός Υγείας στο BBC.
Ρεκόρ πληθωρισμού στα τρόφιμα
Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στη Δυτική Ευρώπη για τα τρόφιμα, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 19% τον περασμένο χρόνο, τη χειρότερη αύξηση από τη δεκαετία του 1970. Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών έχουν επίσης πιεστεί από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, εν μέρει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως το Tesco και το Sainsbury’s έχουν ανακοινώσει περικοπές τιμών σε ορισμένα είδη τροφίμων τις τελευταίες εβδομάδες.
Αντιδράσεις ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ
Η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής (BRC), η οποία εκπροσωπεί όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, κατηγόρησε τον νέο κανονισμό της κυβέρνησης για πολλά από τα κόστη και την προέτρεψε να απλοποιήσει τους κανόνες «αντί να αναδημιουργήσει τους ελέγχους τιμών του 1970».
«Αυτό δεν θα κάνει καμία διαφορά στις τιμές. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι άμεσο αποτέλεσμα του αυξανόμενου κόστους ενέργειας, μεταφοράς και εργασίας, καθώς και των υψηλότερων τιμών που καταβάλλονται στους παραγωγούς τροφίμων και τους αγρότες», δήλωσε ο Αντριου Οπι του BRC.