Βρυξέλλες: «Ναυάγιο» στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου

    Ημερομηνία:

    Σε αποτυχία κατέληξε ο νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα που διεξήχθη σήμερα, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ναυάγησαν με υπαιτιότητα του πρωθυπουργού του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. «Δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Η Σερβία αποδέχθηκε τη συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την απέρριψε ωστόσο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και δεν καταλήξαμε σε συμφωνία» δήλωσε ο Βούτσιτς μετά το πέρας των συνομιλιών.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι ο συμβιβασμός που πρότειναν ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερική πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ και ο ειδικός διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ προέβλεπε την εκκίνηση από την πλευρά της Πρίστινας της διαδικασίας για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων ενώ παράλληλα και το Βελιγράδι θα ξεκινούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε την αφοσίωση του στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου εκτίμησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Η σύσταση της Ένωσης των δήμων με σερβική πλειοψηφία συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές το 2013 στις Βρυξέλλες.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στη Βουλή η Καρυστιανού – Κατέθεσε 1,3 εκατομμύρια υπογραφές για την κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

    Στη Βουλή προσήλθε η κυρία Μαρία Καρυστιανού προκειμένου να καταθέσει αίτημα...

    Αποθέωση για τους Green Day στο ΟΑΚΑ: Χιλιάδες θεατές στην πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα

    Για πρώτη φορά στην καριέρα τους, οι Green Day εμφανίστηκαν ζωντανά...

    ΠΑΤΡΑ – ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ: Μέχρι την Παρασκευή τα έργα στις γραμμές – ΦΩΤΟ

    Διακοπή δρομολογίων στον Προαστιακό Πάτρας – Με λεωφορεία έως...

    ΚΕΠΕ: Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο από την ακρίβεια – Ποιες δαπάνες κάνουν τα φτωχότερα νοικοκυριά και ποιες τα πλουσιότερα

    Η ακρίβεια χτυπά τους πιο οικονομικά αδύναμους πολίτες αναφέρει, μεταξύ άλλων η...