Ο θάνατος 6 Ισραηλινών ομήρων, των οποίων οι σοροί εντοπίστηκαν στην Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο Τελ Αβίβ και εντείνει τις πιέσεις στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μία κατάπαυση πυρός με την Χαμάς. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ασκήσει σκληρό πρέσινγκ και στις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην Γάζα.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με Αίγυπτο και το Κατάρ για το περίγραμμα μιας τελικής συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στην Γάζα, η οποία θα είναι «take it or leave it», δηλαδή Ισραήλ και Χαμάς θα πρέπει να την αποδεχθούν ή να την απορρίψουν εξ ολοκλήρου με ένα «ναι» ή με ένα «όχι».
Σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν, η πρόταση για συμφωνία θα παρουσιαστεί σε Τελ Αβίβ και Χαμάς τις επόμενες εβδομάδες και εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό αμερικανική ηγεσία.
«Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το διαπραγματεύεστε αυτό. Αυτή η διαδικασία πρέπει να τερματιστεί κάποια στιγμή», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ εργάζονταν πάνω στην τελική πρόταση πριν οι έξι όμηροι βρεθούν νεκροί σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.
«Θα εκτροχιάσει τη συμφωνία; Όχι. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να προσθέσει την ανάγκη του επείγοντος σε αυτή τη τελική φάση, στην οποία βρισκόμασταν ήδη», τόνισε ο αξιωματούχος.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αντιμετωπίζει οργή και πίεση από τις οικογένειες των ομήρων να προχωρήσει σε συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων με την Χαμάς.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε πανεθνικές διαδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής και σήμερα έχει προκηρυχθεί γενική απεργία μέχρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να δεχτεί να υπογράψει συμφωνία με την Χαμάς για την επιστροφή των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων.
Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν εδώ και μήνες τον Νετανιάχου ότι δίνει προτεραιότητα στη δική του πολιτική επιβίωση και τη νίκη του απέναντι στη Χαμάς έναντι μιας συμφωνίας που θα έφερνε τους αγαπημένους τους πίσω στα σπίτια τους.
«Πέρα από τη ρητορική, ο Νετανιάχου δεν έθεσε ποτέ ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων. Προς το παρόν, θα δεχτεί πολύ μεγαλύτερη εσωτερική πίεση για να αποδεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα σώσει τους υπόλοιπους ομήρους», δήλωσε ο Frank Lowenstein, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος βοήθησε στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις το 2014.
Και συνέχισε: «Και αν επιλέξει να περιμένει, με την πάροδο του χρόνου λιγότεροι ζωντανοί όμηροι θα μπορούσαν να σημαίνουν λιγότερους Παλαιστίνιους κρατούμενους προς απελευθέρωση και αυτό το βλέπει ως μια πιο ευνοϊκή διαπραγματευτική θέση».
Ο Ντένις Ρος, πρώην Αμερικανός απεσταλμένος στο Ισραήλ, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ, είναι απίθανο να αλλάξει τη θέση του επειδή κανείς δεν μπορεί να του ασκήσει πιέσεις, αλλά μένει να φανεί εάν η πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ θα μπορούσε να αναγκάσει τον Νετανιάχου να εμπλακεί πιο σοβαρά σε διαπραγματεύσεις.
«Προς το παρόν, [ο Σινουάρ] θα περιμένει να δει αν η γενική απεργία στο Ισραήλ θα οδηγήσει σε άμβλυνση των όρων του πρωθυπουργού Νετανιάχου», δήλωσε ο Ρος. «Η απεργία, η πιθανή μαζική διαμαρτυρία, είναι προς υποστήριξη των οικογενειών των ομήρων και της άποψής τους ότι η στρατηγική του Νετανιάχου τόσο στις διαπραγματεύσεις όσο και στην αύξηση της πίεσης των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) προς τη Χαμάς έχει αποτύχει», τόνισε ο Ντένις Ρος.
Τόσο ο Νετανιάχου όσο και η Χαμάς έχουν εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις με άκαμπτες θέσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δεχτεί έντονη κριτική από το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας, τους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του και τις οικογένειες των ομήρων για την καθυστέρηση της σύναψης μιας συμφωνίας καθώς τους τελευταίους μήνες επιμένει σε νέα αιτήματα.
Οι νέοι όροι που θέτει ο Νετανιάχου είναι η επ’ αόριστον ισραηλινή στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των διαδρόμων της Φιλαδέλφειας και της Νετσαρίμ, δύο στρατηγικών διαδρόμων στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας και ενός δρόμου μήκους τεσσάρων μιλίων ακριβώς νότια της πόλης της Γάζας που εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά.
«Τα τηλέφωνα Αμερικανών αξιωματούχων θα πάρουν φωτιά τις επόμενες 48 ώρες για να δουν αν μπορεί ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε στην Washington Post ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ.