WhatsApp: Διέγραψε 6,8 εκατ. λογαριασμούς απατεώνων το 2025

    Ημερομηνία:

    Η WhatsApp αφαίρεσε 6,8 εκατομμύρια λογαριασμούς που συνδέονται με απατεώνες σε όλο τον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, όπως ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία Meta.

    Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς συνδέονται με εγκληματικά κέντρα απάτης στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου οργανωμένες συμμορίες χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία για τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τη Meta.

    Η ανακοίνωση έγινε καθώς η WhatsApp προχωρά σε νέα μέτρα κατά των απατών, όπως ειδοποιήσεις όταν χρήστες προστίθενται σε ομαδικές συνομιλίες από αγνώστους, ώστε να προστατεύονται από ύποπτες ενέργειες.

    Η δράση στοχεύει σε συνήθεις μεθόδους απάτης, όπως η υποκλοπή λογαριασμών ή η προσθήκη χρηστών σε group chats με ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες και πυραμιδικά σχήματα.

    Η Meta δήλωσε ότι η WhatsApp ανίχνευσε και κατέβασε προληπτικά λογαριασμούς, πριν ενεργοποιηθούν από τα κέντρα απάτης.

    Σε μία περίπτωση, η WhatsApp συνεργάστηκε με τη Meta και την OpenAI (δημιουργό του ChatGPT) για να διακόψει απάτη από εγκληματική ομάδα στην Καμπότζη, που πρόσφερε χρήματα για likes σε social media ως μέσο προώθησης ενός ψευδούς συστήματος ενοικίασης σκούτερ.

    Σύμφωνα με τη Meta, οι απατεώνες χρησιμοποίησαν το ChatGPT για να δημιουργήσουν οδηγίες προς τα θύματα.

    «Πάντα υπάρχει κάποια παγίδα», σημειώνει η Meta. «Το προειδοποιητικό σημάδι είναι όταν ζητούν χρήματα προκαταβολικά για να δώσουν υποτιθέμενες αποδόσεις ή εισόδημα.»

    Τα κέντρα απάτης που εξαπατούν ανθρώπους με δισεκατομμύρια δολάρια είναι γνωστό ότι λειτουργούν από χώρες όπως η Μιανμάρ, η Καμπότζη και η Ταϊλάνδη, στρατολογώντας ανθρώπους οι οποίοι αναγκάζονται να συμμετέχουν στις απάτες.

    Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν λειτουργίες ασφαλείας όπως η επαλήθευση δύο βημάτων της WhatsApp, για την προστασία των λογαριασμών τους.

    Στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, η αστυνομία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με ύποπτα αιτήματα σε messaging apps.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο πιο στυγνός εκτελεστής στην Ελλάδα τσιμεντώθηκε από τους ίδιους τους συνεργάτες του

    Ένας από τους πιο ψυχρούς εκτελεστές της ελληνικής μαφίας,...

    Σεξουαλικά παιχνίδια: Ξέρετε να διαλέγετε sex toys; Λύστε τις απορίες σας

    Την ανάγκη για λήψη συμβουλών σχετικά με τη σωστή...

    Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για γάμο; Έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε

    Το 40% των προτάσεων γάμου γίνεται στο διάστημα που...