Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

    Ημερομηνία:

    Οι πρώτες «καμπάνες» για τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει ο Στέφανος Κασσελάκης ήχησαν στη Βουλή καθώς, μετά τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, σειρά πήρε ο Γιώργος Τσίπρας. «Με τον Κασσελάκη αργομισθίες τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγαν στην Κουμουνδούρου, θέλοντας να περάσουν ξεκάθαρα το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως όλα πρόκειται να αλλάξουν στο κόμμα, τόσο στη δομή και τη λειτουργία του όσο και στην ανθρωπογεωγραφία του. Η είδηση της διακοπής της σύμβασης εργασίας του Γ. Τσίπρα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε «βεντέτα» ανάμεσα στον πρώην διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο ευρωβουλευτή και στην Κουμουνδούρου.

    Ο ίδιος κατήγγειλε πως δέκα λεπτά αφότου έδωσε συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο, στην οποία τάχθηκε υπέρ της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκε ότι λύεται η σύμβαση εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και «κάρφωσε» τον Στ. Κασσελάκη χρησιμοποιώντας μια παλιά δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε ό,τι με αφορά, δεν ανήκω στο κλαμπ όσων δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψουν στη ζωή τους, αλλά και σχεδόν ποτέ δεν συνδυαζόταν η πολιτική μου δραστηριότητα με επαγγελματική κομματική σχέση», είπε χαρακτηριστικά και άρχισαν τα όργανα.
    «Αχαριστία»

    Συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη μιλούσαν για αχαριστία και σημείωναν πως, ενώ ο Γ. Τσίπρας παραιτήθηκε πριν από τρεις μήνες από διευθυντής της Κ.Ο., καθώς ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής, είχε ζητήσει να μη σταματήσει να πληρώνεται μέχρι τις ευρωεκλογές, όπως και έγινε. Δέκα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές έπρεπε να σταματήσει η σύμβασή του, «για να πληρωθεί επιτέλους ο Θάνος Μωραΐτης που έχει αναλάβει τα καθήκοντα και δεν έχει πάρει ούτε ευρώ εδώ και τρεις μήνες», έλεγαν χαρακτηριστικά. «Ο ίδιος είχε ζητήσει να συνεχίσει να πληρώνεται για έναν επιπλέον μήνα, μετά την αντικατάστασή του και την υποβολή υποψηφιότητας για την Ευρωβουλή, ώστε να διατηρήσει την ασφαλιστική κάλυψη, και τελικά έμεινε έμμισθος για πολύ μεγαλύτερο διάστημα», σημείωναν από την Κουμουνδούρου και προσέθεταν πως όσα υποστήριξε ότι δήθεν αποτέλεσαν την αιτία της διακοπής της σύμβασής του είναι τουλάχιστον προσχηματικά, καθώς δεν ήταν «εκτός γραμμής» αυτά που είπε στη συνέντευξη, σε σχέση με τα όσα είχε πει μία εβδομάδα πριν στην Κ.Ο. ο Στ. Κασσελάκης.

    Βεντέτα

    Η κατάσταση στη συνέχεια ξέφυγε και εξελίχθηκε σε προσωπική βεντέτα. Ο Γ. Τσίπρας μίλησε για επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα και δεν απέκλεισε να ακολουθήσουν και άλλοι που διαφωνούν με τον Στ. Κασσελάκη. Μάλιστα, προκαλούσε την Κουμουνδούρου να αφήσει τις διαρροές και να εκδώσει ανακοίνωση. Η απάντηση ήρθε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά, η οποία «κάρφωσε» ουσιαστικά τον πρώην διευθυντή της Κ.Ο. για αργομισθία. Μάλιστα, υποστήριξε πως ήταν ενημερωμένος ο Γ. Τσίπρας για τη λύση της σύμβασής του. «Εγώ δεν διανοούμαι πως υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον ο κ. Γιώργος Τσίπρας, που να πιστεύει ότι μπορεί κάποιος ο οποίος δεν προσφέρει τις υπηρεσίες του να αμείβεται και να πληρώνεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά του κόμματος, ενώ ο διάδοχός του ή άλλοι εργαζόμενοι να μην αμείβονται». «Τα περί αργομισθίας από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την Αριστερά ή η μόνη τους σχέση είναι έμμισθη, όχι απλώς τους τα επιστρέφω, αλλά τους φτύνω στα μούτρα για να τελειώνουμε. Οχι σε μένα αυτά τα πράγματα», ήταν η οργισμένη αντίδραση του πρώην διευθυντή της Κ.Ο., κάνοντας λόγο για αθλιότητες που του προκαλούν αηδία.

    Το ταμείο

    «Η φτώχεια φέρνει γκρίνια», λέει ο θυμόσοφος λαός και στον ΣΥΡΙΖΑ περισσεύει τόσο σε επίπεδο εκλογικών επιδόσεων όσο και κυριολεκτικά καθώς το ταμείο είναι μείον. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στα ταμεία της Κουμουνδούρου είναι τραγική, με το κόστος που αφορά ειδικά τα media του κόμματος να γονατίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δίνουμε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα media (250.000×14) με κρατική επιχορήγηση μόλις 4 εκατομμύρια», έλεγαν συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη, εξηγώντας πως τα 250.000 ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία και την τήρηση των προγενέστερων ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. «Δεν έχουμε εισροή χρημάτων από επιχειρηματίες και οι διαφημίσεις περίπου καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα», σημείωναν και προσέθεταν πως εδώ και οκτώ μήνες έχουν γίνει μόλις τέσσερις προσλήψεις, απαντώντας σε όσους ζητούσαν ενημέρωση για τα οικονομικά του κόμματος. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς η κρατική επιχορήγηση, από τα 8 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι πέρυσι, έπεσε πλέον στο μισό (4 εκατ. ευρώ), ενώ και λόγω της σημαντικής μείωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον είναι μόλις 36, μπαίνουν στα ταμεία του κόμματος περίπου 50.000 ευρώ τον μήνα λιγότερα, δηλαδή 600.000 ευρώ τον χρόνο, ποσό σαφώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Ολα αυτά δείχνουν πως πολύ δύσκολα ο Στ. Κασσελάκης θα αποφύγει νέες περικοπές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κάθε εισήγηση για δανεισμό, καθώς οι όροι από τις τράπεζες είναι αποτρεπτικοί, ενώ δεν μπορεί το ύψος του δανείου να υπερβαίνει το μισό της κρατικής επιχορήγησης και να αποτελέσει τελικά «σταγόνα στον ωκεανό». Ωστόσο η τρίτη «εκκαθάριση» αντιφρονούντα από το μισθολόγιο της Βουλής, έπειτα από αυτές του Δ. Τεμπονέρα και του Θ. Θεοχαρόπουλου, έδωσε την ευκαιρία σε στελέχη που κινούνται μαζί στο εσωκομματικό πεδίο να περάσουν στην επίθεση.

    Πρεμιέρα με μηνύματα

    Η συζήτηση για τις συνεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν φουντώσει μετά και την «επανεμφάνιση» του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο με την πρεμιέρα του Ινστιτούτου του. Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, με την οποία έκλεισε τη διεθνή διάσκεψη στο Ωδείο Αθηνών, άναψε φωτιές και προκάλεσε πολλές συζητήσεις, καθώς τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ως τη μόνη λύση απέναντι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και κάλεσε τις ηγεσίες να λάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα ξεπεραστούν από την ίδια την κοινωνία. «Να μάθουν πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το ‘‘εμείς’’ και να αφήσουν το ‘‘εγώ’’. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο ‘‘μαζί’’. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις», κατέληξε με νόημα.

    Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο Στ. Κασσελάκης έσπευσε μία ημέρα νωρίτερα, έπειτα από μια «fast track» επίσκεψη στη διάσκεψη του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας» να «κόψει» την όρεξη στον πρώην πρωθυπουργό, δηλώνοντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως, σε περίπτωση που υπάρξουν εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στον φορέα που θα προκύψει από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, τότε θα τον βρει απέναντι. Αλλωστε, ειδικά μετά το Συνέδριο και την πλήρη επικράτησή του απέναντι στο «αντάρτικο» του Αλ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να φοβάται τον πρώην πρωθυπουργό. Αντιθέτως, έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Χαριλάου Τρικούπη και στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο πραγματικός αντίπαλος για τον Στ. Κασσελάκη, σε περίπτωση που επιτευχθεί η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, θα προέλθει από το ΠΑΣΟΚ και όχι από κάποιο πρόσωπο εκτός. Μάλιστα, θα προτιμούσαν ως αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς πιστεύουν πως η σύγκριση είναι καταλυτικά υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως μια αλλαγή ηγεσίας και ενδεχόμενη επικράτηση του Χάρη Δούκα στη Χαριλάου Τρικούπη θα περιέπλεκε την κατάσταση. Αλλωστε, ο δήμαρχος Αθηναίων είναι αυτή τη στιγμή ο απόλυτος εκφραστής της προοδευτικής συμμαχίας ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Το… κίνημα κατά Ανδρουλάκη και η μάχη της Κυριακής

    Η «σφαίρα» έφυγε και δεν έχει επιστροφή. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε περιδίνηση από το βράδυ των ευρωεκλογών, οι φωνές στο εσωτερικό του, που ζητούν εκλογή ηγεσίας από τη βάση προκρίνοντας ως τον δέοντα χρόνο το φθινόπωρο, πολλαπλασιάζονται και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να μην μπορεί να τις αποφύγει. Εχει όμως ακόμα την πρωτοβουλία των κινήσεων…

    Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τα «πυρά» που δέχθηκε ομαδόν κατά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την Τετάρτη, δεν σήκωσε το γάντι. Αντίθετα, παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), ενός οργάνου το οποίο ελέγχει, την Κυριακή, για τη λήψη όλων των απαραίτητων αποφάσεων αναφορικά με τον οδικό χάρτη για τις αλλαγές στο κόμμα, αλλά και τις πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά.

    Οπως δεν ήταν τυχαία και η αναφορά του, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης των δύο κομματικών οργάνων την Τετάρτη, στην ανάγκη «να βάλουμε την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης». Στελέχη πολύ κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη ερμηνεύουν αυτή την αναφορά ως πεποίθηση ότι θα πρέπει να κριθούν οι πάντες και μαζί οι προτάσεις τους. Στην πραγματικότητα, εξηγούν ότι, πέρα από τη συζήτηση που άνοιξε «άκομψα» και περιορίζεται στα πρόσωπα που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν να ηγηθούν της παράταξης, θα πρέπει να καταστεί σαφές και τι εκπροσωπεί καθένα από αυτά. Δηλαδή τι θέλει να κάνει διαφορετικά στο ΠΑΣΟΚ και για το ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης τι είναι εκείνο που προσδοκά για την ευρύτερη Κεντροαριστερά και πώς σκοπεύει να το επιτύχει.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Ανδρουλάκης θα πάει στην ΚΠΕ την Κυριακή με μια ενωτική πρόταση, καθώς θα επιχειρήσει να συνθέσει όσα άκουσε στην πρόσφατη συνεδρίαση των οργάνων. Ταυτόχρονα, όμως, θα καταθέσει μια συνολική πλατφόρμα, στην οποία αφενός θα επιχειρεί την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αφετέρου θα καταθέτει τη δική του πολιτική πρόταση για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο διαδικασιών. Το επικρατέστερο σενάριο, έως την ώρα που έκλεινε την ύλη της η Realnews, ήταν σε αυτή την πρόταση να γίνεται αναφορά στις διαδικασίες εκλογής της ηγεσίας σαφώς νωρίτερα από την καταστατική πρόβλεψη για το τέλος του 2025, αλλά περιγράφοντας μόνο τον χρόνο και όχι διατυπώνοντας συγκεκριμένη ημερομηνία. Αντ’ αυτού, προκρινόταν η άποψη ότι θα πρέπει να προηγηθεί μια πολιτική διαδικασία, πιθανώς ένα Συνέδριο ή ακόμα καλύτερα μια συνδιάσκεψη που εκκρεμεί και από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, όταν αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, και δεν προϋποθέτει και άλλη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη συνέδρων.

    Σκοπός μιας τέτοιας επιλογής, εφόσον γίνει, θα είναι το κόμμα να… επανασυστηθεί με τη βάση του και τελικά να διασαφηνίσει τι ακριβώς πρεσβεύει ο καθένας πριν ζητήσει την ψήφο των πολιτών. Μια διαδικασία που πολλοί εκτιμούν ότι θα διασφαλίσει πως η όποια εκλογική αναμέτρηση δεν θα γίνει με όρους… πασαρέλας υποψηφίων, αλλά με πολιτικούς.

    Οι διεκδικητές

    Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Κυριακής δεν θα είναι περίπατος. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τετάρτη δόθηκε η εντύπωση πως είναι όλοι εναντίον ενός ή όλοι εναντίον λίγων, και αυτό ο Ν. Ανδρουλάκης το γνωρίζει. Παρά το γεγονός, όμως, ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα μπορούσε με άνεση κάποιος να… μετρά υποψηφίους για την ηγεσία, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι αυτοί σταδιακά θα περιοριστούν. Ακόμα και αν ο μόνος λόγος είναι ότι το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν πολλά στελέχη την ηγεσία ευνοεί ξεκάθαρα τον Ν. Ανδρουλάκη.

    Προοδευτικός πόλος

    Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι την ηγεσία, εφόσον ανοίξουν οι διαδικασίες εκλογής, θα διεκδικήσει ο βουλευτής και πρώην υπουργός του κόμματος Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος στην τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των δύο κομματικών οργάνων έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου που θα νικήσει τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ξεκινώντας, δε, από το ΠΑΣΟΚ, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο του στον αγώνα προς αυτόν τον σκοπό. Μεταξύ άλλων, ζήτησε την «αναβάθμιση» της ηγετικής ομάδας, τοποθετώντας δίπλα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τα όργανα και τους τομείς του κόμματος. Παρατήρησε όμως παράλληλα την ανάγκη ενός Κέντρου που εμπνέει, δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη, βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται. Στην πραγματικότητα, μιλούσε για την ηγεσία που θα πρέπει να αποκτήσει το κόμμα, ζητώντας «κάλπη αναγέννησης» και τονίζοντας πως όσο νωρίτερα στηθεί αυτή και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή επιτευχθεί, τόσο το καλύτερο για το κόμμα. Οσοι γνωρίζουν καλά τον Π. Γερουλάνο μπορούν να εκτιμήσουν με κάποια ασφάλεια ότι στο ίδιο μοτίβο θα κινηθεί και στη συνεδρίαση της Κυριακής. Αλλωστε, τα ίδια πράγματα πρεσβεύει εδώ και χρόνια, γιατί είδε ότι λειτουργούν και έφεραν αποτέλεσμα πριν από 15 χρόνια, όντας τότε στο στενό επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου. Πολύ σοβαρά σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στην κούρσα της ηγεσίας και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που δείχνει να ετοιμάζεται για αυτό «χτίζοντας» τις συμμαχίες του μέσα από έντονες διεργασίες με στελέχη με τα οποία βρίσκεται κοντά πολιτικά, αλλά και δίνοντας στη δημοσιότητα προ ημερών το πολιτικό του μανιφέστο. Στενοί συνεργάτες του, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι ο βουλευτής θα περιμένει να δει πρώτα τις κινήσεις του προέδρου. Αλλοι εκτιμούν ότι στην πορεία, και μέχρι να ανοίξουν επισήμως οι διαδικασίες, θα θελήσει να… ζυγίσει τυχόν άλλες υποψηφιότητες που θα προκύψουν στην πορεία.

    Ως προάγγελο… ανακοίνωσης υποψηφιότητας ερμήνευσαν πολλοί και την αποστροφή του λόγου του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, όταν, ανάμεσα σε αναφορές στον Οδυσσέα Ελύτη («χρειάζεται ένα άλμα γρηγορότερο από τη φθορά»), κατά την παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη ανέφερε ότι «θέλω ο χώρος στον οποίο πάντα ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσουν να κερδίσουν το στοίχημα τώρα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό». Στην ίδια ομιλία, ο δήμαρχος Αθηναίων, η θέση του οποίου δεν έχει κανενός είδους ασυμβίβαστο με τη θέση του προέδρου κόμματος, πολλώ δε μάλλον του υποψηφίου για την προεδρία, αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο ίδιος στο λεγόμενο «μοντέλο Δούκα», θυμίζοντας ότι η ευρύτερη σύγκλιση δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς που επετεύχθη μέσα από κοινές δράσεις για μια σειρά από ζητήματα δεν έγινε μέσω τεχνητών συγκολλήσεων κορυφής και κεντρικών συμφωνητικών ερήμην της βάσης. Μιλώντας ειδικά για τη δημοτική παράταξη που κέρδισε τις εκλογές στην Αθήνα, μνημόνευσε ότι έχει ως κορμό το ΠΑΣΟΚ, αλλά συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνύπαρξη δυνάμεων και πως δεν επικράτησε απλά εκλογικά, αλλά πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία που συνεχίζεται και μετά.

    Στενοί συνεργάτες του Χ. Δούκα, μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο έγινε -και πέτυχε- στην ΚΕΔΕ, συγκροτώντας ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, για το οποίο όμως δεν ζητήθηκε ποτέ η… έγκριση της κορυφής. Αντίθετα, η κοινή ατζέντα όλων ένωσε τις δυνάμεις τους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν την αυτονομία τους. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, εφόσον το έχει πετύχει δύο φορές στο παρελθόν, ο Χ. Δούκας μπορεί να το επαναλάβει. Μεταξύ των τοποθετήσεων που ξεχώρισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μιχάλη Κατρίνη, που έθεσε θέμα στρατηγικής συνεργασίας πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, με στόχο μια μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση, δείχνοντας την έξοδο στη Ν.Δ.

    Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της Μιλένας Αποστολάκη, που χαρακτήρισε «αναγκαιότητα και χρέος» την ενοποίηση του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, καταθέτοντας όμως σειρά προτάσεων για το τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ.

    «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

    Ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» περιέγραψε την ανασυγκρότηση της παράταξης ο Παύλος Χρηστίδης, που αναγνώρισε ευθύνες και λάθη για το «κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών», αποτέλεσμα των εκλογών. Υπέρ των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας το φθινόπωρο τοποθετήθηκε η Νάντια Γιαννακοπούλου, στο αρχικό του χρονοδιάγραμμα για εκλογές μέσα στο 2024 επέμεινε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ κάλπες ζήτησε και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Και αν τέτοιου είδους τοποθετήσεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες, στη βάση όσων είχαν προηγηθεί στα τηλεοπτικά πάνελ, φαίνεται ότι η συνέντευξη του Ν. Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ και η προειδοποίηση για διαγραφές τού γύρισαν μπούμερανγκ. Ετσι, αντί να καταλαγιάσουν οι διαφωνίες, με σκληρά λόγια καταφέρθηκαν εναντίον του ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Υπέρ της κάλπης, αλλά αφού προηγηθεί πολιτική διαδικασία, τάχθηκε ο Στέφανος Παραστατίδης, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η κριτική που ασκήθηκε από την πλευρά του Φίλιππου Σαχινίδη, που παρομοίασε τον Ν. Ανδρουλάκη με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Πιο… ενωτικός εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στο πλευρό του Ν. Ανδρουλάκη στάθηκαν ο Δημήτρης Μάντζος και ο Μανώλης Χνάρης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Έχετε αυτά τα κέρματα; Είστε πλούσιοι: 162.000 ευρώ για 50 Δραχμές – 32.000 για 100άρικο

    Τιμή ρεκόρ «έπιασε» ένα σπάνιο ελληνικό νόμισμα των 50 δραχμών σε δημοπρασία...

    Κληρονομιές: Ποιες αλλαγές θα έρθουν με νόμο που σχεδιάζει το υπ. Δικαιοσύνης

    Νομοθετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου αναλαμβάνει η κυβέρνηση...

    Το ανεξήγητο ραδιοφωνικό σήμα που έκανε τους αστρονόμους να απορούν

    Το Διάστημα είναι γεμάτο από παράξενα σήματα, όμως βρέθηκε...

    Καταγγελία: Ο Δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά δεν έχει νερό για 6η ημέρα

    Ακολουθεί η καταγγελία αναγνώστριας: Είναι η 6η μερα που ο...