Ξεψαχνίζουν τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για αδήλωτα εισοδήματα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ηλεκτρονικά πορτοφόλια που βρίσκονται στο Ιντερνετ και κρύβουν αδήλωτα εισοδήματα από εμπορικές συναλλαγές βάζει στο στόχαστρο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για τα γνωστά wallets που υπάρχουν σε πλατφόρμες όπως τα eBay, Vendora κ.λπ. και χρησιμεύουν για να αποθηκεύονται εισπράξεις από το ηλεκτρονικό εμπόριο οι οποίες δεν περνούν κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του επιχειρηματία-επιτηδευματία. Μένουν εκεί προκειμένου ο επιχειρηματίας να κάνει νέες αγορές δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό ταμείο.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια βρίσκεται αποθηκευμένος σημαντικός τζίρος που κρύβεται από τα φυσικά καταστήματα και τον τραπεζικό λογαριασμό. Οι «φυσικές» εισπράξεις μπορούν έτσι να εμφανιστούν χαμηλότερες ή να δηλωθεί ακόμα και ζημία στην Εφορία. Πρακτικά, τα χρήματα αυτά μένουν αποθηκευμένα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και δεν περνούν στον τραπεζικό λογαριασμό παρά μόνο όταν και εφόσον το επιθυμεί ο επιχειρηματίας. Ετσι λοιπόν τα έσοδα παραμένουν κρυφά από το βλέμμα της Εφορίας που σκανάρει μόνο όσα βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο χάνεται σημαντική φορολογητέα ύλη τόσο από ΦΠΑ όσο και σε επίπεδο φορολογίας εισοδήματος.

    Με το νέο όμως ηλεκτρονικό όπλο της Εφορίας όλα αυτά αλλάζουν. Πρόκειται για το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας. Το νέο σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία, δίνει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με διαδικασίες-εξπρές και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από διάφορες πηγές όπως και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Σε αυτά θα προστίθενται τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων στους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες κ.ά.

    Με αυτό το νέο εργαλείο μπορούν να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που καλούνται να αποστέλλουν οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην ΑΑΔΕ αφορούν:

    ■ καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης,
    ■ καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό,
    ■ χορηγητικό,
    ■ επενδυτικό (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, repos κ.λπ.),
    ■ πιστωτική κάρτα,
    ■ τραπεζική θυρίδα,
    ■ λογαριασμό πληρωμών,
    ■ προπληρωμένη κάρτα (prepaid),
    ■ ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Στη συνέχεια, τα εν λόγω στοιχεία αντιπαραβάλλονται αυτόματα με τις φορολογικές δηλώσεις των υπόπτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν. Στην περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%. Ουσιαστικά, με το νέο σύστημα ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πολύ πιο εύκολη υπόθεση και ανοίγει ο δρόμος για να μπει φρένο σε φαινόμενα εκτεταμένης φοροδιαφυγής τα οποία αναδείχθηκαν και κατά τις διασταυρώσεις στοιχείων 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων με δηλωθέντα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις οι ψηφιακές πλατφόρμες (ελληνικές και ξένες) υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους. Για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αναστολή λειτουργίας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ. Για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες προβλέπεται κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα και παρακράτηση πληρωμών.

    Η ΑΑΔΕ έχει θέσει μεταξύ των βασικών της στόχων και τη διενέργεια μαζικών διασταυρώσεων δεδομένων από αυτές τις πλατφόρμες. Θα συλλέγει δηλαδή τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων γίνονται διαδικτυακές αγορές, αλλά και από ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού και θα τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν δηλώσει ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στο MyData της Εφορίας.

    Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά παράθυρα της νομοθεσίας και να πατάξει φαινόμενα φοροδιαφυγής που ανθούν λόγω του ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν πάντα φυσικό κατάστημα και ως εκ τούτου ο έλεγχος από τις φορολογικές αρχές είναι από δύσκολος έως αδύνατος!

    Προφανώς οι έλεγχοι δεν θα αφορούν αγγελίες πώλησης προσωπικών αντικειμένων για χόμπι. Θα επικεντρωθούν σε όσους ασκούν πρακτικά επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να τηρούν τις υποχρεώσεις του νόμου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γεύμα για δύο στο Fatsio στο Παγκράτι: Εφαγαν μαζί Σακελλαροπούλου και Τασούλας

    Στο εστιατόριο Fatsio στο Παγκράτι συνέφαγαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κώστας Τασούλας που...

    Γροιλανδία: Παιδομάζωμα, έλεγχος γεννήσεων και εκτοπισμοί – Τα εγκλήματα της Δανίας στους Ινουίτ

    Η Γροιλανδία εσχάτως έχει «εισβάλει» στη συζήτηση για τις γεωπολιτικές εξελίξεις....

    Άθληση για όλους από το Δήμο Πατρέων – Δείτε το πρόγραμμα

    Tο Τμήμα Άθλησης Πολιτισμού και Νέας Γενιάς της Διεύθυνσης Παιδείας και Αθλητισμού, του...
    Best Shop