Για άλλη μία φορά ξέσπασε – και δικαίως – ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας μιλώντας για το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πόλης και συσχετίζοντας τα επιτεύγματα και την προσφορά του, απ’ την μια, με την στάση της πόλης απέναντί του, απ’ την άλλη.
Σε πρώτο πλάνο έθεσε το ζήτημα των διαμαρτυριών πολιτών για την περίφραξη και το κλείσιμο εισόδων στην πανεπιστημιούπολη, εκφράζοντας τις εύλογες απορίες του με δεδομένο ότι είναι πολλαπλά τα κρούσματα έκνομων ενεργειών που εδώ και χρόνια μαστίζουν τον χώρο, χωρίς ακόμα να έχει δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
Έκνομων ενεργειών που αφορούν σε κλοπές και «πλιάτσικο» κυρίως από ομάδες Ρομά που κατ’ επανάληψη έχουν συλληφθεί να ρημάζουν οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί χρήσιμο. Οι κλοπές, ως γνωστόν, ήταν σύνηθες φαινόμενο στον χώρο της πανεπιστημιούπολης και ως εκ τούτου ένα μέτρο που κρίθηκε επιβεβλημένο και αναγκαίο ήταν το κλείσιμο κάποιων εισόδων που μετέτρεπαν την έκταση σε πλήρως ανοιχτή προς όλους και εντελώς ανεξέλεγκτη.
ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΗΣΑΝ… ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ;

«Κάποιους τους ενοχλεί αυτό, ότι προστατεύουμε το πανεπιστήμιο», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Μπούρας κάνοντας σαφές ότι ένα πανεπιστήμιο οφείλει αντιθέτως να προστατεύεται και να περιφρουρείται. Και φυσικά, όχι να βρίσκεται στο επίκεντρο διαμαρτυριών πολιτών επειδή πράττει το απολύτως αυτονόητο, κλείνοντας περάσματα με τα οποία εκείνοι… κόβουν δρόμο! Και θύμισε το μέγα πρόβλημα των κλοπών που έχουν καταγραφεί – και καταγράφονται επί σειρά ετών – στην πανεπιστημιούπολη, κλοπές που δεν… έλεγαν να σταματήσουν αφού ο οποιοσδήποτε μπορούσε να προσεγγίσει τον χώρο.
«Για αυτά κανείς δεν ήρθε να διαμαρτυρηθεί και ούτε κανείς φρόντισε για να το λύσει», είπε ο κ. Μπούρας εισάγοντας εμφατικά στη συζήτηση την παράμετρο του «τι κάνει η πόλη για το πανεπιστήμιο» και «πώς η πόλη στηρίζει το ίδρυμα». Θέτοντας στον αντίποδα τα τεράστια επιτεύγματα και την αξιοπρόσεχτη προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Σε ένα ανθρώπινο ξέσπασμα, έκανε εκτενή αναφορά σε όσα γίνονται στο ίδρυμα. Όχι μόνο από άποψη επιστημονικών επιτυχιών με διεθνή εμβέλεια αλλά ακόμα και στο επίπεδο της συστηματικής προσπάθειας να διορθωθεί κάθε πρόβλημα, να αποκατασταθεί κάθε ζημιά. Όπως, για παράδειγμα, οι εκτενείς εργασίες ανακαίνισης των δωματίων της Φοιτητικής στέγης, ένα έργο που συνεχίζεται με χαρακτηριστική πρόοδο. Ενώ έχουν ήδη ανακαινιστεί πάνω από διακόσια δωμάτια και ανακαινίζονται σε παρόντα χρόνο άλλα εκατό, κι έπεται συνέχεια.
Η ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΘΟΡΕΣ
Παρεμπιπτόντως, ο Πρύτανης έκανε και μια αποκαλυπτική αναφορά με αφορμή φθορές σε μεγάλη κλίμακα που προκάλεσε σε δωμάτιο μία νεαρή φοιτήτρια. Η πρυτανεία αναγκάστηκε να καλέσει την φοιτήτρια και να της επιβάλλει την υποχρέωση της πλήρους αποκατάστασης του δωματίου με έξοδά της. Και αυτό όχι με τιμωρητική διάθεση, όσο με πρόθεση να επιβληθεί και να εφαρμοστεί το δίκαιο και να σταλεί το σαφές μήνυμα προς κάθε εν δυνάμει καταστροφέα.