ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΡΟ ΦΕΤΟΣ; Α. Φίλιας: «Δεν έχουμε αποθέματα αλλά έχουμε γνώση και θα τα καταφέρουμε»

    Ημερομηνία:

     Μετά τον περυσινό κίνδυνο για την άρδευση και τα προϊόντα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγεί ποια έργα έγιναν και οδηγούν σε σιγουριά και αισιοδοξία για το καλοκαίρι που έρχεται…

    του Αχιλλέα Ροδίτη

    Αισιόδοξος ότι φέτος το καλοκαίρι η έλλειψη νερού δεν θα απειλήσει τις ανάγκες άρδευσης και την παραγωγή προϊόντων, όπως συνέβη πέρυσι, εμφανίζεται ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέας Φίλιας, με δηλώσεις του στην «Πολιτεία».

    Διευκρινίζει ότι αυτό δεν συμβαίνει επειδή εξασφαλίστηκε περίσσευμα νερού, αφού, όπως λέει, μπορεί ο φετινός χειμώνας «να έδωσε πολλά νερά και πολλά χιόνια», όμως η στάθμη είχε χαμηλώσει τόσο πολύ (στα 70 μέτρα) που το νερό που έπεσε φέτος απλώς επανέφερε τον πήχη στα 84 μ., όσο ήταν στην αρχή της περυσινής θερινής περιόδου. Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία παραμένει γιατί απ’ όταν παρουσιάστηκε ο κίνδυνος της λειψυδρίας η κινητοποίηση ήταν άμεση και πλέον υπάρχει πλήρης προετοιμασία, γνώση και υποδομές για την ορθή διαχείριση του νερού.

    «Αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για την ερχόμενη αρδευτική περίοδο από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τότε που ξεκαθαρίσαμε ότι θα τελειώσουμε όπως πρέπει την προηγούμενη αρδευτική περίοδο και ταυτόχρονα σχεδιάσαμε και την επόμενη», δηλώνει ο κ. Φίλιας.

    Και προσθέτει ότι: «στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για αποθέματα νερού. Αλλά όπως τα καταφέραμε πέρυσι έτσι θα το ξανακάνουμε φέτος. Ιδίως τώρα με την σωστή προετοιμασία και τα περισσότερα όπλα που διαθέτουμε».

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΟΠΛΑ»

    Οι τέσσερις παρεμβάσειςπου μας γλιτώνουν για φέτος 

    ICECAP

    Έγιναν πολλά το χειμώνα που πέρασε και η Περιφέρεια φρόντισε να «οχυρωθεί» και να λάβει τα μέτρα της ώστε φέτος να μην απειληθεί ξανά η αγροτική παραγωγή.

    • Το πρώτο που έγινε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν μια αποτελεσματική συνεργασία με δύο σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Την Γεωπονική και τον καθηγητή Παντελή Μπαρούχα και την Γεωλογική και τον καθηγητή της Παύλο Αβραμίδη. Η συνεργασία εξασφάλισε δύο συστήματα για online αποστολή δεδομένων σε σχέση με τα αποθέματα νερού.

    «Έτσι, είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε πόσο νερό έχουμε στη διάθεσή μας», σημειώνει ο κ. Φίλιας.

    • Δεύτερον, φέτος δεν υπάρχει μόνο ένα παροχόμετρο αλλά 20. Τι σημαίνει αυτό; «Ότι θα μπορούμε να παρακολουθούμε, όχι μόνο πόσο νερό δίνουμε στο σύστημα αλλά και πού αυτό κατευθύνεται. Με τον κ. Φίλια να εξηγεί πως: «έτσι θα γνωρίζουμε πού χάνεται νερό και θα εντοπίζουμε άμεσα τις όποιες απώλειες».
    • Τρίτον, η Περιφερειακή Αρχή διασφάλισε την λειτουργία 40 διαφορετικών Μετεωρολογικών Σταθμών και παροχή δορυφορικών εικόνων που θα παρέχουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τις ανάγκες άρδευσης του εδάφους ανά περιοχή, ακόμα και ανά χωράφι! «Συνεπώς, θα ρυθμίζουμε αναλόγως την τροφοδοσία νερού μέσω αντλιοστασίων, ώστε το νερό να καταλήγει εκεί όπου χρειάζεται κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.
    • Τέταρτον, σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα υπήρξε σημαντική πρόοδος στα έργα παρέμβασης που αφορούσαν στην αποκατάσταση ζημιών (τρύπες στο σύστημα) που είχαν ως αποτέλεσμα να διαφεύγουν ποσότητες νερού και να χάνονται. Συγκεκριμένα, ο κ. Φίλιας αναφέρει: «Περπατήσαμε όλη τη διώρυγα, κλείσαμε όλες τις τρύπες, κι έτσι θα μειωθεί η απώλεια νερού».

    ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

    nero filias (1)

    Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι όσα έγιναν ήδη προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον παρόντα χρόνο. Διότι παράλληλα εκτελούνται ή δρομολογούνται έργα μεγαλύτερης κλίμακας που αποσκοπούν στην εξασφάλιση των πιο σύγχρονων υποδομών που απαιτούνται για το μέλλον. Με απώτερο στόχο την αλλαγή του τρόπου άρδευσης, από τα ανοικτά συστήματα, (αυλάκια), στα κλειστά συστήματα, (σταγονίδια) που είναι τα μόνα τα οποία εγγυώνται σωστή άρδευση που να καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες, δίχως το διαθέσιμο νερό να ξοδεύεται αλόγιστα. Φυσικά, παράλληλα, η Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δημιουργήσει και κλιμάκια ενημέρωσης, που διαρκώς έρχονται σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους της υπαίθρου προκειμένου να υπάρχει πλήρης ενημέρωση για όσα έγιναν, γίνονται και πρέπει να αλλάξουν.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η επιστήμη πίσω από την τέλεια μαγειρίτσα

    Η μαγειρίτσα δεν είναι απλώς ένα παραδοσιακό πιάτο για το βράδυ...

    Πρώτη Ανάσταση στη Ζάκυνθο: Πραγματοποιήθηκε το έθιμο του «σεισμού»! “ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ” ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

    Τις πρώτες ώρες του Μ. Σαββάτου (19.04.2025), ακριβώς λίγο...

    Σέλι Αν Φρέιζερ: Η χρυσή Ολυμπιονίκης των 100μ. δεν έδειξε έλεος σε αγώνα μαμάδων – Δείτε βίντεο

    Με επίδοση 10.6 δευτερόλεπτα είναι η τρίτη ταχύτερη γυναίκα...