Δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι αναταράξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η πλεονάζουσα ενέργεια των Ανανεώσιμων Πηγών και η χαμηλή ζήτηση, θέτει από το Φθινόπωρο στην αγορά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Προβάδισμα στη νέα πολιτική παίρνει η εφαρμογή των πορτοκαλί ή δυναμικών όπως ονομάζονται τιμολογίων για τα οποία κατεύθυνση του υπουργείου είναι να εφαρμοστούν άμεσα από όλους τους παρόχους ενέργειας. Τα μέτρα θα συμπληρώσουν η μετακίνηση του νυχτερινού τιμολογίου τις ώρες που παράγουν περισσότερη ενέργεια οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, και η μηνιαία καταμέτρηση του ρεύματος από το ΔΕΔΔΗΕ, η οποία τέλος Ιουλίου αναμένεται να καλύψει το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων μετρητών.
Η πολιτική του υπουργείου θα ενισχυθεί και με σημαντικές παρεμβάσεις στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, για τα οποία το ΥΠΕΝ προχωρεί σε σημαντικές αλλαγές με στόχο το «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων και τον ανασχεδιασμό των διαγωνισμών προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές πράσινης ενέργειας.
Όπως ανέφερε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στο περιθώριο του Mediterranean Gas Forum, οι πάροχοι ενέργειας θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά τα νέα προϊόντα τιμολογίων, για τα οποία βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν είναι να αυξηθεί η διείσδυση των έξυπνων μετρητών στην αγορά. Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ θα χρειαστεί να διαμορφώσει τις «πιστοποιημένες καμπύλες» φορτίου. Τις ώρες δηλαδή που παρατηρείται υπερπαραγωγή ενέργειας καθώς και τις ώρες της μεγαλύτερης κατανάλωσης, κάτι που θα επιτρέψει την ευελιξία στην τιμολόγηση και θα προσφέρει ελκυστικότερα τιμολόγια.
Σήμερα το 45% του ηλεκτρικού φορτίου προέρχεται από επιχειρήσεις της μέσης τάσης αλλά και επαγγελματίες της χαμηλής τάσης, οι οποίοι διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει ήδη την εγκατάσταση 360.000 μετρητών σε επιχειρήσεις και κτίρια του δημοσίου, μέσα από ένα ενδιάμεσο διαγωνισμό (ο μεγάλος των 7,5 εκατ. μετρητών είναι σε εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της δεκαετίας) που ολοκλήρωσε πριν λίγους μήνες. Με την εγκατάσταση των μετρητών αυτών υπολογίζεται ότι στο τέλος του χρόνου, τα πορτοκαλί τιμολόγια θα μπορούν να καλύψουν έως και 60% των φορτίων.
Το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ είναι η διαχείριση του 1,5 εκατ. οικιακών μετρητών διπλής εγγραφής με διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε δύο χρονικές ζώνες: τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη).
«Στόχος του υπουργείου είναι να μπουν τα δυναμικά τιμολόγια στην «πραγματική» ζωή που σήμερα αν και υπάρχουν έξυπνοι μετρητές δεν αξιοποιούνται και το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα αξιοποιηθούν οι παλαιοί μετρητές του νυχτερινού τιμολογίου», είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι όποια μέτρα ληφθούν από το υπουργείο (π.χ για μετακίνηση νυχτερινού τιμολογίου) αυτά θα αφορούν αυστηρά το 1,5 εκατομμύριο συμβατικούς μετρητές και όχι νέους καταναλωτές αναλογικής χρέωσης, η οποία πλέον είναι πεπερασμένη.
Με το δυναμικό τιμολόγιο και όσο θα αυξάνεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν διάφορα προϊόντα με διαφορετική χρέωση ανά ώρα και ανά μέρα ή ανά ζώνη ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Οι εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ είναι ότι σε πρώτη φάση θα είναι πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν τις δραστηριότητες τους στη διάρκεια του 24ώρου και λιγότερο για τα νοικοκυριά. Ως παράδειγμα φέρνουν τις αντλίες θερμότητας, που όπως αναφέρθηκε χθες με ένα δυναμικό τιμολόγιο θα μπορούν να θερμαίνονται στις ώρες που είναι η φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους για τις επιχειρήσεις.
Μηναία καταμέτρηση
Πιο άμεσο φαίνεται ότι θα είναι το μέτρο της μηνιαίας καταμέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ, θα επεκταθεί στο σύνολο των παροχών έως το τέλος Ιουλίου. Το μέτρο θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στα τιμολόγια και αναμένεται να περιορίσει δραστικά τις ρευματοκλοπές. Στο υπουργείο εκτιμούν ότι το 50% της μάστιγας της ρευματοκλοπής μπορεί να αντιμετωπιστεί με την μηνιαία καταμέτρηση.