Υπό βροχή και ομπρέλες η “Λέηση” στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ένα έθιμο που, στη μακραίωνη πορεία του, δεν κατάφεραν να το σταματήσουν ούτε η Τουρκοκρατία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε η Γερμανική κατοχή, ούτε ο εμφύλιος. Μπορεί φέτος οι καιρικές συνθήκες να μην είναι ιδανικές, όμως το έθιμο θα τηρηθεί, έστω και με ομπρέλες.

    Σύσσωμοι οι χωριανοί και οι επισκέπτεςμέσα από τις ανθισμένες κερασιές, θα συμμετέχουν στη «Λέηση» και θα βροντοφωνάξουν το «Κύριε ελέησον». Μετά τη θεία λειτουργία, που φέτος θα γίνει στο ξωκκλήσι της «Παναγιάς», στην κεντρική πλατεία της Αγιασαράντης, ο Παπά-Παρασκευάς θα ανοίξει το χορό, παρέα με τους φουστανελάδες και το γλέντι θα κρατήσει μέχρι αργά το σούρουπο.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα, στο Άνω Καστρίτσι, αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου, τελούν θρησκευτική δέηση, στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.

    Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα στον εμφύλιο μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.

    Οι κάτοικοι λοιπόν πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες και τα λάβαρα, σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

    Έτσι κι εφέτος, έχοντας κάνει όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες. θα τηρήσουν την παράδοση, έστω και υπό βροχή.

    Σήμερα το πρωί θα αρχίσει η δέηση ή «Λέηση» (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία (Άγιοι Σαράντα).

    Θα προηγούνται της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και το Ευαγγέλιο και θα ακολουθούν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες, που θα κρατούν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

    Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι θα φωνάζουν με στεντόρεια φωνή «Κύριε Ελέησον» (Εξ ου και η ονομασία «Λέηση).

    Η πομπή θα σταματάει σε κάθε ένα, από τα πολλά ξωκλήσια του χωριού, αλλά και σε προκαθορισμένα δέντρα. Εκεί ο ιερέας θα “σηκώνει το ύψωμα” (αντίδωρο) και θα το τοποθετεί σε συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα, στα οποία με «αρίδα» (τρυπάνι) θα έχουν ανοιχτεί τρύπες, θα σφραγίζουν ταυτόχρονα τη τρύπα του δέντρου με πέτρα (που σε λίγο χρονικό διάστημα την καλύπτει το ίδιο το δέντρο) και θα καταλήξουν (φέτος) στο ξωκλήσι της Παναγιάς, όπου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

    Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετέχουν στην πομπή, μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μετά από πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, μέσα στο φανταστικό ανοιξιάτικο περιβάλλον με τις ανθισμένες κερασιές, θα καταλήξουν στη κεντρική πλατεία, όπου, ως συνήθως, θα τους περιμένει πλήθος κόσμου.

    Εκεί ο παπάς θα σύρει πρώτος το χορό παρέα με τους φουστανελάδες και θα ακολουθήσει γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.

    Φωτογραφία: Από «Λεήσεις» προηγούμενων χρόνων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Λογαριασμοί ρεύματος: Ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύει στους παρόχους να κόβουν το ρεύμα

    Μπορεί η ευρωπαϊκή οδηγία 2024/1711 είναι σε ισχύ από τον περασμένο...

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Αλεπού παίζει μπάλα στο Ρίο

    Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι υπεύθυνοι του γηπέδου...

    Εκδόθηκε και διανέμεται δωρεάν το νέο τεύχος του περιοδικού «Δυτική Ματιά»

    Με μεγάλη ικανοποίηση η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία...

    Κασσελάκης: «Δεν ισχύει ότι διέλυσα τον ΣΥΡΙΖΑ» – «Άρα λέω μ@λ@κίες;» απάντησε ο Φειδίας

    Μια συζήτηση με... απρόοπτα ήταν αυτή που έγινε το...
    Best Shop