Σημαντική, αλλά όχι «γενναία» υποχώρηση παρουσίασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, προς τους ιδιώτες προμηθευτές του χώρου της υγείας, σύμφωνα με τα Μηνιαία Στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, τα σχετικά χρέη αν και μειώθηκαν διατηρήθηκαν στο 1,45 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα τα νοσοκομεία το τέλος Απριλίου καταγράφουν ληξιπρόθεσμα χρέη 1.317 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ 133 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον Απρίλιο, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, βρίσκονται στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς αλλά απομακρύνθηκαν σημαντικά από το ρεκόρ των 1.452 εκατ. ευρώ που είχαν εκτιναχθεί το τέλος Μαρτίου. Στον δε ΕΟΠΥΥ τα αντίστοιχα ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν σε σχέση με το τέλος του 2023 που είχαν διαμορφωθεί στα 190 εκατ. ευρώ, όμως αυξήθηκαν σε σχέση με το Μάρτιο όταν είχαν διαμορφωθεί στα 99 εκατ. ευρώ.
Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΓΛΚ, την τελευταία διετία, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα προς τους προμηθευτές υγείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το ληξιπρόθεσμα των Νοσοκομείων από 606 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, αυξήθηκαν στα 907 εκατ. ευρώ το 2022, έφτασαν όπως είπαμε στα 1.319 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, για να εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο το τέλος του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.
Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα δείχνουν πιο ελεγχόμενα και παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, καθώς αυξήθηκαν στη διετία κατά μόλις 17 εκατ. ευρώ ενώ μέσα στην τρέχουσα χρονιά παρουσιάζουν σημαντική αποκλιμάκωση.
Από τα στοιχεία αποδεικνύεται επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα στον χώρο της υγείας αποτελούν και το μεγαλύτερο χρέος της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, στο τέλος του φετινού Απριλίου, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους ήταν της τάξης των 2.633 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 390 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2023. Η συμμετοχή κλάδου της υγείας έφτασε στο 55% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών. Το ποσοστό αυτό των χρεών είναι βελτιωμένο σημαντικά από το 67% το τέλος Δεκεμβρίου 2023.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στα ποσά συμπεριλαμβάνονται τα rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και clawbak (υποχρεωτικές επιστροφές) από την πλευρά των προμηθευτών, τα οποία δεν έχουν ακόμα συμψηφιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αποκλιμάκωση στα χρέη προς τις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ειδικά μετά την παρέμβαση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ έχουν αυξηθεί πολύ τα χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί μόλις βρει και το ρυθμό της η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), όπου διαπιστώνεται πως οι χρόνοι εξόφλησης έχουν βελτιωθεί στο χώρο του φαρμάκου, αλλά μόνο για τα σκευάσματα για τα οποία ισχύει μέχρι τώρα η κεντρικοποίηση των προμηθειών για τα νοσοκομεία και αυτά αφορούν στο 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί η εφαρμοστική απόφαση και από την 1η Ιουλίου να αναλάβει η ΕΚΑΠΥ τις παραγγελίες κεντρικά για το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι οι εξοφλήσεις να γίνονται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου, χρονικό όριο που παρακολουθείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται τροποποιήσεις στη διαδικασία των υποβολών, τόσο από τα νοσοκομεία όσο και από τις εταιρείες, ούτως ώστε να αποφεύγονται πιθανά λάθη και άλλα προσκόμματα που κωλύουν τη διαδικασία της εξόφλησης. Μεταξύ αυτών και η προώθηση των κεντρικών τιμολογίων που παρουσιάζουν «κολλήματα», με την εξόφληση των τμημάτων αυτών που δεν εμφανίζουν προσκόμματα.