Υποχρεωτική ασφάλιση εταιρειών με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στις 70.000 περίπου υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να ασφαλιστούν έναντι φυσικών φαινομένων (σε αυτά εντάσσονται η δασική πυρκαγιά, η πλημμύρα και ο σεισμός) με βάση την υποχρέωση που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το οποίο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η σχετική υποχρέωση καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ –αντί των 2 εκατ. ευρώ που ισχύει σήμερα– και αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το β΄ εξάμηνο του 2025, ενώ συνοδεύεται με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων από κάθε μέτρο κρατικής συνδρομής.

    Ετσι σε μια φυσική καταστροφή οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος, ενώ επιπλέον θα απειλούνται με χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

    Οπως προβλέπει η διάταξη, «η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Το μέτρο οδηγεί σε σχεδόν καθολική επέκταση της ασφάλισης για την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, αλλά σύμφωνα με στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς προσκρούει σε περιπτώσεις που εξαιρούνται της ασφαλιστικής κάλυψης, όπως οι επιχειρήσεις ξυλείας, ανακύκλωσης υλικών, λατομείων, αλλά και εκείνες που έχουν κτίσματα σε σημεία όπως ρέματα ή εντός δάσους.

    Η ασφάλιση αυτών των επιχειρήσεων που θεωρούνται «δύσκολες», και δεν καλύπτονται συνήθως από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις ή καλύπτονται με πολύ υψηλό κόστος, θα πρέπει να επανεξεταστεί στη βάση της υποχρεωτικότητας που προβλέπει το νέο πλαίσιο, επιβάλλοντας, σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, την άμεση ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών, που έχει προβλεφθεί σε προηγούμενο νόμο, αλλά δεν έχει ακόμη συσταθεί.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων δεν ξεπερνάει τις 3.000», αλλά όπως σημειώνουν «πρόκειται για εκτίμηση που θα πρέπει να τεκμηριωθεί μέσω του Παρατηρητηρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».

    Οπως εξηγούν, «η καταγραφή τους θα αντιμετωπίσει και το θέμα της εξεύρεσης αντασφάλισης που είναι κρίσιμο προκειμένου να δοθεί ασφαλιστική κάλυψη στη βάση της υποχρεωτικότητας που θα προβλέπει ο νέος νόμος».

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ασφάλιση των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να συνοδευθεί με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, τομέας στον οποίο η ασφαλιστική αγορά διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η επιβολή υψηλότερου ασφαλίστρου ανάλογα με τον κίνδυνο που φέρουν αυτές οι επιχειρήσεις.

    Ανάλογα πάντως και με το μέγεθος του προβλήματος, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προβλέπει «η ασφαλιστική κάλυψη αυτών των επιχειρήσεων να γίνει μέσω συνασφαλιστικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα». Στο σχήμα αυτό μπορεί να έχει συμμετοχή και το κράτος είτε με τη μορφή του συνασφαλιστή πρωτασφαλιστικά, είτε με τη μορφή του αντασφαλιστή.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μια κυβέρνηση βαθύπλουτων – Οι άνθρωποι του Trump έχουν περιουσίες 450 δισ.

    Την πλουσιότερη κυβερνητική ομάδα στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής...

    Τζόγος: Λερναία Υδρα το παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα

    Μπορεί ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων παρόχων τυχερών παιγνίων...

    Συντριβή αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τα πιθανά αίτια της πτώσης – Τι ισχύει για τους επιζώντες

    Επιβατικό αεροσκάφος των Azerbaijan Airlines, με 67 επιβαίνοντες, συνετρίβη σήμερα...

    Πώς να «σωθείτε» από τις ενοχλητικές αυτοματοποιημένες κλήσεις και απάτες

    Συχνά παρατηρείται να χτυπά το τηλέφωνο, τις περισσότερες φορές...
    Best Shop