Οι αμυντικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο ιστορικά σημείο από ποτέ και μάλιστα πραγματοποιούνται μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης, ακόμη και σε πιο εξεζητημένα αντικείμενα.
Ένα από αυτά αποτελεί και η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που υπέγραψε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το συγκεκριμένο Μνημόνιο δίνει έμφαση στην συνεργασία για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στο κομμάτι των υβριδικών απειλών, ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εμπειρία ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα του Έβρου και το θερμό καλοκαίρι με το Oruc Reis, που ακολούθησε, το 2020.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας την Τρίτη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Brigadier General (Res.) Dror Shalom στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου Economist στο Λαγονήσι (26th Annual Economist Government Roundtable).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, οι απειλές και προκλήσεις ασφάλειας, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής γενικότερα. Ειδικότερα, ο ΓΔ της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος, αναφέρθηκε στις κλιμακούμενες, αποσταθεροποιητικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία υιοθετώντας υβριδικές τακτικές συνεχίζει να προωθεί τον αναθεωρητισμό της.
Επιπλέον, συζητήθηκαν νέες προοπτικές για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και τονίστηκε η κοινή αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι δύο Αξιωματούχοι υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης αναφορικά με την διμερή συνεργασία στον τομέα της ακαδημαϊκής ανάλυσης του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την εκπόνηση στρατηγικών μελετών και τη συν-διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της χώρας μας και του Ισραήλ.
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου της ΓΔΠΕΑΔΣ, η διμερής επαφή διεξήχθη σε πολύ θερμό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.