Η ακρίβεια έχει «τσακίσει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε τέτοιο βαθμό, που οι καταναλωτές να έχουν εξαφανιστεί ακόμα και από τις λαϊκές αγορές, παρά την προσπάθεια των παραγωγών να κρατήσουν σταθερές τιμές στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η λαϊκή αγορά της Πάτρας είναι γεγονός ότι κάθε Αύγουστο κατεβάζει ρυθμούς, όμως αυτό που συμβαίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο, λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπωροκηπευτικών Δημήτρης Παπαδάτος.
Οι πάγκοι λειτουργούν με δυναμικότητα 40-50% λόγω της μεγάλης έλλειψης καταναλωτικής κίνησης, καθώς πολλοί Πατρινοί έχουν εγκαταλείψει την πόλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αλέκο Θανόπουλο, η κίνηση έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο όλων των τελευταίων χρόνων και αυτό δεν οφείλεται στην καλοκαιρινή ραστώνη και στις διακοπές του κόσμου, αλλά στην οικονομική πίεση που υφίστανται οι καταναλωτές.
Η κατάσταση φέτος στη λαϊκή αγορά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και από τις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή στα κηπευτικά, τα αμπέλια και τις ελιές, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
«Είμαστε από τις αρχές Ιουλίου με 40 βαθμούς κελσίου» είπε ο Αλέκος Θανόπουλος που μετέφερε στην «Π» την κραυγή αγωνίας των παραγωγών και για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που έχει φέρει σε οριακό σημείο τις καλλιέργειες της περιοχής.
«Πού είναι οι υποδομές άρδευσης που θα έπρεπε να έχουμε εδώ και χρόνια;» ρωτάει με αγωνία ο κ. Θανόπουλος, για να επισημάνει ότι λόγω της ολιγωρίας των αρμοδίων αρχών, μεγάλες ποσότητες νερού που θα έπρεπε να αποθηκεύονται σε λιμνοδεξαμενές τον χειμώνα για τους καλλιεργητές, καταλήγουν στη θάλασσα.
«Εχουν ξεραθεί τα πάντα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται συνολικά η αγορά. Δεν θα μπορούμε να εφοδιάσουμε την αγορά, είμαστε σε πρωτόγνωρη κατάσταση, χρειάζονται υποδομές για να κρατηθεί η παραγωγή» τόνισε ο Αλέκος Θανόπουλος.