Υποψήφια για το “Νόμπελ Λογοτεχνίας 2025” η Πατρινή Έρση Σωτηροπούλου

    Ημερομηνία:

    Η διεθνώς αναγνωρισμένη Πατρινή συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου βρίσκεται φέτος ανάμεσα στα ονόματα που οι bookmakers θεωρούν πιθανά για τη βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις αποδόσεις που δημοσίευσε η βρετανική ιστοσελίδα NicerOdds, η Σωτηροπούλου καταγράφεται στην ίδια κατηγορία πιθανοτήτων με ονόματα όπως η Anne Carson, ο Colm Tóibín και ο Péter Nádas, με απόδοση 19/1. Ανάμεσα στους επικρατέστερους υποψηφίους συγκαταλέγονται ο Αυστραλός Gerald Murnane, ο Ούγγρος László Krasznahorkai, αλλά και η Μεξικανή Cristina Rivera Garza, η οποία κάνει φέτος μια εντυπωσιακή είσοδο στην τρίτη θέση.

    Η παρουσία της Σωτηροπούλου στη λίστα έρχεται ως επιστέγασμα μιας πορείας που έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Μεταφρασμένα έργα της κυκλοφορούν σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει αποσπάσει σημαντική διεθνή κριτική αποδοχή, ιδιαίτερα με το μυθιστόρημα Τι μένει από τη νύχτα, που απέσπασε το Βραβείο Μετάφρασης του Εθνικού Κύκλου Κριτικών Βιβλίων στις ΗΠΑ. Η συγγραφέας έχει διακριθεί για την τολμηρή γραφή της, τον πειραματισμό με τη φόρμα και την εξερεύνηση της ταυτότητας, της μνήμης και του σώματος.

    Το Νόμπελ Λογοτεχνίας παραμένει απρόβλεπτο – χαρακτηριστικά, πέρσι η Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ βραβεύτηκε ενώ οι αποδόσεις της ήταν μόλις 33/1. Παρ’ όλα αυτά, η συμπερίληψη της Έρσης Σωτηροπούλου στις λίστες στοιχημάτων ενισχύει τη διεθνή απήχηση του έργου της και τοποθετεί μια Ελληνίδα δημιουργό στο προσκήνιο μιας από τις σημαντικότερες παγκόσμιες διακρίσεις.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νύφη έπιασε την πεθερά να θηλάζει τον γαμπρό πριν τον γάμο τους

    Τη γη κάτω από τα πόδια της έχασε μια μέλλουσα...

    «Για να εξοικονομήσετε χρήματα, ίσως πρέπει να ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ πρωινό»!

    Πασίγνωστη εφημερίδα βάζει «φωτιά»! Δεν είναι πια θεωρία συνωμοσίας Αμερική...

    Forbes: Πώς μπορεί κανείς να γίνει… δισεκατομμυριούχος

    Κι όμως, υπάρχουν τρεις νόμιμοι τρόποι για να στεφθείτε δισεκατομμυριούχος. Ο...

    Το 76% των γυναικών ελκύεται, αναπάντεχα, από αυτό τον τύπο άντρα

    ια φορά κι έναν καιρό, ο μάτσο άντρας εθεωρείτο ακαταμάχητος για...