
Oύτε φωνή… ούτε ακρόαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την υπόθεση Τσιόλα και άλλων ιατροδικαστών που «καρατόμησε» σε μια μέρα προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του επιστημονικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα. Και όπως και στην περίπτωση της Προέδρου του Αρείυο Πάγου για τους δικαστές της Ρόδου έτσι και στην περίπτωση Φλωρίδη, είναι σαφής και προκλητική η παρέμβαση. Ιδιαίτερα όμως στην περίπτωση του υπουργού ο Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει στην επιστολή που του έστειλε και την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Πολιτεία» πώς… παραβιάζει και το νόμο! Είναι προφανές ότι ο κ. Φλωρίδης συμπεριφέρθηκε σαν «Καίσαρας» και ούτε καν επέτρεψε στην κυρία Τσιόλα έστω να απολογηθεί! Την «αποκεφάλισε» χωρίς… δίκη!
Οι γιατροί της Πάτρας εκφράζουν την έντονη αντίθεση και την ανησυχία για την αναστολή καθηκόντων της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελικής Τσιόλα! Μιλούν για εσπευσμένη απόφαση και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της, καθώς όπως αναφέρει η επιστολή η ίδια δεν κλήθηκε ποτέ σε ακρόαση για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και δίχως να της έχει ασκηθεί κάποια ποινική, ή πειθαρχική δίωξη σε βάρος της αποφασίστηκε από τον κ. Φλωρίδη η αναστολή των καθηκόντων της.
Επιπρόσθετα τονίζουν πως «η εφαρμογή των διατάξεων περί αναστολής άσκησης καθηκόντων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πρόκειται για μέτρο με αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνεται να πληρούνται». Ενώ συνεχίζουν λέγοντας πως «η απόφαση αυτή προκαλεί εύλογο προβληματισμό σχετικά με την ποινικοποίηση της επιστημονικής γνώμης και ενός κλίματος ανασφάλειας στον ιατρικό κόσμο».

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση αναστολής από τα καθήκοντά της Ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα, ήρθε μετά και την καταδικαστική απόφαση σε δύο φορές ισόβια κάθειρξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας.
Το δικαστήριο αποφάσισε να αποσταλούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με σκοπό να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ψευδής κατάθεσης από πέντε επιστήμονες, με την κυρία Τσιόλα τότε, μέσω του νομικού της εκπροσώπου, Γιάννη Απατσίδη, να χαρακτηρίζει την απόφαση ως ένδειξη «επιστημονικού Μεσαίωνα», και καταγγέλλοντας «επιλεκτική διαβίβαση».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου δήλωσε: «Δεν υπάρχει πουθενά δυσμενής Διοικητική πράξη που να μην έχει διαδικασία ακρόασης του καταγγελλομένου. Πουθενά στο δημόσιο. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει αν είχε ασκηθεί δίωξη ή έχει διαπιστωθεί κακοδιαχείριση. Η διαδικασία έχει τεθεί σε ένα πλαίσιο κατεπείγοντος που δεν το καταλαβαίνουμε. Ουσιαστικά το Υπουργείο δεν ακολουθεί τα βήματα που κατά το νόμο έπρεπε να ακολουθήσει. Τείνει δε να καταργήσει και το τεκμήριο της αθωότητας. Η Πισπιρίγκου είχε το δικαίωμα στο τεκμήριο αθωότητας. Η Αγγελική Τσιολα δεν το είχε»!
