Μια αναφορά που είχε συμπεριληφθεί σε δικογραφία που σχημάτισε το 2015 το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών εναντίον μιας από τις πιο μεγάλες ομάδες μπράβων, θεωρείται πιθανό να ρίχνει φως στο κίνητρο της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Με βάση εκείνη την έρευνα του «Εκβιαστών» της Ασφάλειας, 37 άτομα είχαν παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι πουλούσαν προστασία σε 150 καταστήματα στην Αττική.
Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον Γενάρη του 2019 και ολοκληρώθηκε περισσότερα από δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2021 με το δικαστήριο να επιβάλει ποινές κάθειρξης χωρίς αναστολή -μεταξύ άλλων- στον φερόμενο ως αρχηγό. Στο διάστημα της μυστικής παρακολούθησης οι αστυνομικοί είχαν καταγράψει ένα μέλος της ομάδας με το προσωνύμιο «Μαύρος» (δολοφονήθηκε το 2021) να κάνει ονομαστική αναφορά στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.
Ακουγόταν να λέει απευθυνόμενος στον ιεραρχικά ανώτερό του, ότι ο δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει στην αστυνομία έναν άγνωστο έως τότε τηλεφωνικό αριθμό, που χρησιμοποιούσαν στις μεταξύ τους επικοινωνίες, βοηθώντας τις διωκτικές αρχές να φτάσουν στα ίχνη τους. Ο ισχυρισμός του είχε αρχικά τουλάχιστον διαψευστεί κατηγορηματικά από τα στελέχη της Ασφάλειας.
Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Ναι, αυτός την έκανε (ο Καραϊβάζ) 100% και αύριο θα μου δώσουνε και το τηλέφωνο το οποίο έδωσε για να σου κάνουνε άρση. Ναι, δικό σου έδωσε, το οποίο είναι κλειστό. Δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ».
Στην ίδια συνομιλία ο «Μαύρος» ενημερώνει τον συνομιλητή του ότι ενημερώθηκε από στέλεχος του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών ότι σε βάρος της ομάδας διεξάγεται έρευνα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. «Τώρα με πήρε ο φίλος μου, πήγε και ρώτησε. Όντως λέει έχει γίνει ένα μαγειρείο (σσ έρευνα)».
Όπως προαναφέρθηκε, τα στελέχη του «Εκβιαστών» είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο δημοσιογράφος είχε ενημερώσει τα στελέχη της Ασφάλειας για την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τότε αριθμού που είχε προμηθευτεί ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας μπράβων. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι μετά την άγρια δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τα στελέχη της αστυνομίας είχαν ξαναδιαβάσει με προσοχή το συγκεκριμένο απόσπασμα της δικογραφίας.
Αρμόδιες πηγές πάντως διευκρίνιζαν χθες ότι στη δικογραφία με βάση την οποία συνελήφθησαν τα δύο αδέλφια 48 και 40 ετών για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία δεν προσδιορίζονται τα κίνητρα της δολοφονίας και άρα η ταυτότητα των ηθικών αυτουργών. Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν ότι στα δικαστικά έγγραφα γίνεται αναφορά σε ακόμα δύο άτομα, που πάντως μέχρι χθες δεν είχαν συλληφθεί.
Κάποιες πληροφορίες πάντως συνδέουν τους δύο με την ίδια ομάδα μπράβων για την οποία είχε σχηματιστεί η δικογραφία του 2015 για προστασίες σε 150 καταστήματα.