Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τους μικρομεσαίους – Η σύγκριση με την Ε.Ε.

    Ημερομηνία:

    Τη δεύτερη χαµηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» είχαν οι ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις, σύµφωνα µε την τελευταία ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ευρωπαϊκές µικροµεσαίες επιχειρήσεις 2023-2024.

    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, συγκεκριµένα, η προστιθέµενη αξία ανά απασχολούµενο ήταν το 2023 στην Ελλάδα 22.400 ευρώ, έναντι µέσου όρου 54.500 ευρώ, µε µοναδική χώρα σε χαµηλότερη θέση τη Βουλγαρία µε 21.600 ευρώ. Οπως επισηµαίνει η Alpha Bank σε σχετική ανάλυση στο εβδοµαδιαίο ∆ελτίο Οικονοµικών Εξελίξεων, που δηµοσιεύθηκε χθες, «η µέση παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται όσο αυξάνεται το µέγεθος των επιχειρήσεων. Συνεπώς, η αύξηση του µέσου µεγέθους των µικροµεσαίων επιχειρήσεων θα µπορούσε να επιφέρει σοβαρές οικονοµίες κλίµακας, υψηλότερη πιστοληπτική επιφάνεια και δυνατότητα επένδυσης σε νέους τοµείς που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους».

    Η έκθεση αναδεικνύει την κυριαρχία των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στο ελληνικό επιχειρηµατικό περιβάλλον: αντιπροσωπεύουν το 99,9% του αριθµού των επιχειρήσεων του µη χρηµατοπιστωτικού τοµέα, το 84,6% της απασχόλησης (τον υψηλότερο στην Ε.Ε.-«27», µε µέσο όρο 65,2%) και το 67% της Ακαθάριστης Προστιθέµενης Αξίας, ΑΠΑ (τον 6ο υψηλότερο στην Ε.Ε., µε µέσο όρο 53,1%.

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις µάλιστα κατέγραψαν το 2023 τον τρίτο υψηλότερο ρυθµό αύξησης σε όρους πραγµατικής ΑΠΑ, 3%, έναντι αντίστοιχης µείωσης 1,6% κατά µέσον όρο στην Ε.Ε.-«27». Σύµφωνα µε την έκθεση της Κοµισιόν, εξάλλου, η ανάπτυξη αυτή αναµένεται να συνεχιστεί µε ρυθµό 5,7%, τον δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., το 2024. Ενδιαφέρον έχει εξάλλου το γεγονός ότι η θετική αυτή επίδοση οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στις πολύ µικρές επιχειρήσεις (0-9 εργαζοµένους), των οποίων η ΑΠΑ αυξήθηκε κατά 13,2% σε πραγµατικούς όρους, ενώ στις µικρές και στις µεσαίες µειώθηκε.

    Κατά τους αναλυτές της Alpha Bank (επικεφαλής οικονοµολόγος: Παναγιώτης Καπόπουλος), στην αύξηση της παραγωγικότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων θα συµβάλουν η αύξηση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισµό και η ψηφιακή αναβάθµισή τους. Προς το παρόν, πάντως, η χώρα µας απέχει σηµαντικά στην ψηφιοποίηση των ΜµΕ από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.

    Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον ∆είκτη Ψηφιακής Οικονοµίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI), ο οποίος παρακολουθεί τις ψηφιακές επιδόσεις των κρατών-µελών της Ε.Ε.-«27», το 2023 µόλις το 43,3% των ΜµΕ παρουσίαζε τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, κατατάσσοντάς µας στην 24η θέση (ευρωπαϊκός µέσος όρος: 57,7%). Επιπλέον, το 18,2% των ΜµΕ πραγµατοποίησε πωλήσεις µέσω ∆ιαδικτύου το 2023 (έναντι 19,1% στην Ε.Ε.«27»), κατατάσσοντας τη χώρα µας στη 16η θέση, ενώ το ηλεκτρονικό εµπόριο αντιπροσώπευσε το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών των ΜµΕ (έναντι 12% στην Ε.Ε.-«27»).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Παγκόσμια Ημέρα Γάτας – Αξιοπερίεργες αλήθειες που ίσως δεν γνωρίζατε για τα αγαπημένα αιλουροειδή

    Ας πάρουμε λίγο χρόνο να αναλογιστούμε πόσα μας προσφέρουν...

    Δυτ. Ελλάδα: Πότιζε το χασίς… από το πηγάδι! (ΦΩΤΟ)

    Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι,  σε περιοχή του Πύργου, από...

    Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ρέθυμνο – Νέα μηνύματα από το 112, εκκενώνεται και έκτος οικισμός

    Σε εξέλιξη είναι φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Ειδικότερα, λίγο...

    Πάτρα: Έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής αύριο Παρασκευή

    Σε ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής αναφέρονται τα εξής: Σας καλούμε...