Ζάμπια: κατάργηση της θανατικής ποινής -Ισόβια κάθειρξη για 390 καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών

    Ημερομηνία:

    Ο πρόεδρος της Ζάμπιας Χακαΐντε Χιτσιλέμα μετέτρεψε τις ποινές 390 καταδικασθέντων σε θάνατο, έξι εβδομάδες μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην αφρικανική χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Μουίμπου.

    Οι 390 κρατούμενοι – μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες – στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Καμπούε, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λουσάκα, θα εκτίσουν πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    «Κατόπιν τούτου, δεν έχουμε πλέον θανατοποινίτες στις φυλακές μας», συνόψισε ο υπουργός Εσωτερικών της Ζάμπιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

    Κατάργηση της θανατικής ποινής

    Ο Χιτσιλέμα, ο οποίο ανέλαβε πέρυσι την προεδρία της χώρας, κατήργησε τη θανατική ποινή στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 και ακύρωσε έναν νόμο, από την εποχή της αποικιοκρατίας, που απαγόρευε στους πολίτες να δυσφημίζουν τον αρχηγό του κράτους.

    Πρώην βρετανικό προτεκτοράτο (ως Βόρεια Ροδεσία), η Ζάμπια έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1964 και σήμερα έχει πληθυσμό περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι η 25η χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που κατήργησε τη θανατική ποινή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

    ICECAP

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Θέμης Μπάκας: Δήλωση για την 58η επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967

    Για την 58η επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου...

    Ακρωτηρίασαν δύο δάχτυλα του Μουγκοπέτρου – ΕΛ.ΑΣ.: Κανείς δεν μας ενημέρωσε! Το μάθαμε… από site

    Ακρωτηριάστηκε σε δύο δάχτυλα ο γνωστός μουσικός και δεξιοτέχνης του κλαρίνου, Άρης...

    ΠΑΤΡΩΝ – ΠΥΡΓΟΥ: Αλλα 115 εκατ. ευρώ στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ για το έργο

    Αίσιο τέλος, τρία χρόνια μετά το αίτημα αποζημίωσης στο Δημόσιο, παίρνουν...

    Πλεόνασμα-έκπληξη ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις φόρων

    Η μόνη «ευχάριστη είδηση» σε όλη την Ευρώπη -εν μέσω...