«Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει πάλι να βρέχει. Σχεδόν κάθε μέρα τον τελευταίο μήνα βρέχει. Τα κεράσια πάνω στα δέντρα δεν αντέχουν και σκάνε. Είναι τέλος Μαΐου, αλλά ελάχιστες ποσότητες έχουν συγκομιστεί», περιγράφει ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόριος Στάμκος. Στην περιοχή της Πέλλας, τον νομό όπου παράγεται το 50% της ελληνικής παραγωγής κερασιών, οι παραγωγοί είναι ιδιαίτερα θορυβημένοι, βλέποντας ότι η παραγωγή των πρώιμων ποικιλιών έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Ο δήμαρχος Αλμωπίας μιλάει για τη χειρότερη χρονιά για την παραγωγή κερασιού στην περιοχή εδώ και χρόνια. «17 – 20 μέρες βρέχει συνεχώς», περιγράφει, «όλα τα κεράσια καταστράφηκαν».
Ο Γιάννης Τσαρτσαράκης, ο οποίος διαθέτει διαλογητήριο- συσκευαστήριο στην περιοχή, δεν έχει ακόμη πάρει καθόλου ποσότητες από τους παραγωγούς για να στείλει στο εξωτερικό, εφόσον υπό κανονικές συνθήκες τα κεράσια εξάγονται. «Θα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου, αλλά όλα είναι υποβαθμισμένα, δεν μπορούν να πάνε για εξαγωγή. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Υπάρχουν προγράμματα του ΕΛΓΑ που προσφέρουν προστασία από τη βροχή, σκεπάζουν δηλαδή οι παραγωγοί τα χωράφια για να προφυλάξουν τα φρούτα από τη βροχή. Ομως αυτή τη φορά δεν είχε νόημα, γιατί οι συνθήκες στα χωράφια ήταν συνθήκες χειμώνα. Προχθές η νεροποντή ήταν τέτοια που σχηματίστηκαν χείμαρροι, οι παραγωγοί δεν μπορούσαν καν να μπουν στα χωράφια τους», περιγράφει. Το χειρότερο είναι ότι οι παραγωγοί όχι μόνο δεν θα έχουν εισόδημα από την πώληση των προϊόντων τους, αλλά θα αναγκαστούν να πληρώσουν και για να προστατέψουν τα δέντρα τους. Μετά την καταστροφή ο καρπός πρέπει να μαζευτεί έτσι και αλλιώς. «Αν σαπίσει πάνω στο δέντρο θα προκαλέσει ασθένειες», προσθέτει ο κ. Γιάννης Τσαρτσαράκης
Φέτος τα κεράσια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, καθώς ο ζεστός χειμώνας δεν βοήθησε να πραγματοποιηθεί η ανθοφορία όταν έπρεπε, οπότε υπήρχαν περιπτώσεις ακαρπίας. Οι κερασοπαραγωγοί στην Πέλλα λένε «κάθε πέρυσι και καλύτερα», ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών. Ηδη κάποιοι έχουν αποφασίσει να στραφούν σε άλλες ποικιλίες κερασιών πιο όψιμες ή και να αλλάξουν εντελώς καλλιέργειες. Ο κ. Τσαρτσαράκης καλλιεργεί βερίκοκα, που αντέχουν περισσότερο τις καιρικές κακουχίες.
Θορυβημένοι οι παραγωγοί στην Πέλλα, ενώ κάποιοι έχουν ήδη αποφασίσει να στραφούν σε άλλες ποικιλίες ή να αλλάξουν εντελώς καλλιέργειες.
Υπεραπόδοση στην Τουρκία
Τα κεράσια υπό κανονικές συνθήκες αποτελούν μια δυναμική καλλιέργεια που προσφέρει καλό εισόδημα στους παραγωγούς. Πέρυσι η συνολική σοδειά ανήλθε σε 93.750 τόνους –προσωρινά στοιχεία της Eurostat– εκ των οποίων 23.658 τόνοι οδηγήθηκαν σε εξαγωγή. Αισιόδοξοι προς το παρόν παραμένουν οι κερασοπαραγωγοί βορειότερα, όπου οι ποικιλίες που καλλιεργούνται μαζεύονται αργότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι βροχές δεν επηρεάζουν την ποιότητα. Φέτος οι Eλληνες παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμη πρόβλημα, σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό σύμβουλο της Incofruit Hellas, «την υπεραπόδοση των κερασιών στην Τουρκία, της οποίας η παραγωγή προβλέπεται αυξημένη κατά περίπου 20%». Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχουν επηρεάσει και την κατανάλωση όλων των καλοκαιρινών φρούτων και λαχανικών που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει δυναμικά, τονίζει ο ειδικός.
Το πρόβλημα της έλλειψης αγροτικών χεριών ειδικά αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα οξυμένο. «Είναι η εποχή που συγκομίζονται τα κεράσια και τα βερίκοκα, και πρέπει να γίνει το αραίωμα στις ροδακινιές ώστε να δώσουν καλά ροδάκινα. Ολα γίνονται ταυτόχρονα και οι εργάτες που είχαμε παλιά έχουν πάει σε άλλες χώρες για να βρουν μεροκάματο», εξηγεί ο κ. Τσαρτσαράκης.
Ροδακινοπαραγωγοί και αγρότες της Ημαθίας και της Β. Ελλάδας στρέφονται αναγκαστικά στη νοτιοανατολική Ασία για εργατικά χέρια, όπως είχε αναδείξει πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ» («Νοσταλγούμε τους Αλβανούς» – Οι ροδακινιές περιμένουν εργάτες από την Ασία, 16/4/2023).