Η εβδομάδα ξεκίνησε με ιστορικά ημερήσια ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, η έκταση του φαινομένου ωστόσο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, τα αίτιά του βαθύτερα και η κορύφωση του καλοκαιριού βρίσκεται ακόμη μακριά, εντείνοντας την αγωνία των διεθνών οργανισμών για την σοβαρότητα που θα έχουν οι καύσωνες φέτος.
Φαίνεται ότι οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη (3 και 4 Ιουλίου), δεν ήταν ημερήσιο αλλά εβδομαδιαίο φαινόμενο, τουλάχιστον όπως αναφέρει ανεπίσημη μελέτη που δεν έχει μεν ακόμη επικυρωθεί, ωστόσο αποτελεί ένα ανησυχητικό δείγμα των καυτών ημερών που διανύουμε.
Σύμφωνα με το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine, το επταήμερο που προηγήθηκε (μέχρι την Τετάρτη), η μέση ημερήσια θερμοκρασίας ήταν 0,04 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια τήρησης αρχείων. Αυτή η μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 C.
Το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πρόβλεψης κλίματος NCEP για να παρέχει μια χρονοσειρά ημερήσιας μέσης θερμοκρασίας αέρα δύο μέτρων, βάσει μετρήσεων από παρατηρήσεις επιφάνειας, αερόστατου και δορυφόρου.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας αποτελούν πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς.
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι για τις ακραίες θερμοκρασίες ευθύνονται η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με ένα αναδυόμενο φαινόμενο Ελ Νίνιο: “Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια ζεστή περίοδο λόγω της κλιματικής κρίσης και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις ζεστές καλοκαιρινές συνθήκες, βλέπουμε θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ να καταγράφονται σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η NOAA.
Κατάσταση εκτός ελέγχου
Τη σοβαρότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έχει επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις για δράση που θα περιορίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες “η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου”, την ώρα που βάσει της ανεπίσημης ανάλυσης δεδομένων, μόλις ζήσαμε τη θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί.
“Αν επιμείνουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που χρειάζονται, νομίζω ότι κινούμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας”, πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Υπενθυμίζεται πως η Δευτέρα Δευτέρα 3 Ιουλίου ήταν αρχικά η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φτάνει τους 17,01 βαθμούς Κελσίου (62,62 Φαρενάιτ), ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου 2016, που ήταν 16,92 βαθμοί Κελσίου (62,46F), καθώς οι καύσωνες “χτυπούν” σε όλο τον κόσμο.
Εν συνεχεία, η Τρίτη 4 Ιουλίου πήρε τη θέση της καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε η Δευτέρα, αφού η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).
Η μέτρηση ξεπερνά κατά πολύ τους 17,01°C που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, της Δευτέρας 3 Ιουλίου, κατά την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.