ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ: Πατρινοί και Ηλείοι εκπέμπουν SOS για την Παναγία την Δαφνιώτισσα

    Ημερομηνία:

    Αγώνας σε Πάτρα και Αμαλιάδα για να σωθεί το εκκλησάκι στην Δαφνιώτισσα. Πολίτες με καταγωγή από την περιοχή που διαμένουν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα σε συνεργασία με τους χωριανούς τους αλλά και φορείς από την Αμαλιάδα κάνουν αγώνα για να αναστηλωθεί ο Ι.Ν. Παναγίας Διαφνιώτισσας, αφού από το 2008 οπότε και χτυπήθηκε από τον σεισμό παραμένει… υπό κατάρρευση.

    Όπως επισημαίνει ο τοπικός σύλλογος «από το 2008 έως το 2015 έγιναν κάποιες διαδικασίες για να γίνει μελέτη αλλά τελικά ανακαλύψαμε ότι  ο φάκελος χάθηκε πριν καν κατατεθεί στην εφορεία αρχαιοτήτων.  Το 2015 κατατίθεται μελέτη στην εφορεία αρχαιοτήτων όμως είναι ανεπαρκής. Το 2018 κατατίθεται  νέα μελέτη και πάλι όχι ολοκληρωμένη . Το 2020 μετά από έγγραφη ερώτηση του κοινοτικού συμβουλίου απαντά ότι ακόμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα αφού δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα  απαραίτητα έγγραφα. Το 2021 μετά από επίσκεψη του προέδρου της κοινότητας και της προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου στον Μητροπολίτη προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της αναστήλωσης και συγχρόνως ζητήθηκε να υπάρχει συνεργασία  με το εκκλησιαστικό συμβούλιο, κάτι που δεν έγινε ποτέ με ευθύνη του ιερέα ώστε να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του φακέλου, ο Μητροπολίτης  ανέφερε ότι έχει χρηματοδοτήσει ο ίδιος 3 μελέτες 2015-2016-2017 χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Επίσης ανακαλύψαμε ότι στις 22/12/2021 αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ άδεια επισκευής σεισμόπληκτου κτίσματος με δωρεάν κρατική αρωγή που αφορά μόνο τον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου  το ποσό 38442,74 τα οποία είναι σε 2 δόσεις των 19.221,37  και έχουν αναθέσει ειδικό διαχειριστή του ποσού τον Ιερέα Κουρλαμπά Βασίλειο. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο με τον  Ιερέα, είναι αρμόδιοι για να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα στην Εφορεία αρχαιοτήτων και μόνο, αφού είναι η μόνη υπηρεσία που θα εντάξει προς χρηματοδότηση για την  αναστήλωση του και μάλιστα έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ μνημείο Μέσης Βυζαντινής περιόδου. Έτσι λοιπόν με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που είχαμε  από το κοινοτικό συμβούλιο και τον πολιτιστικό σύλλογο απευθυνθήκαμε γραπτώς προς την εφορεία αρχαιοτήτων για το εάν έχουν κατατεθεί  όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για να προχωρήσει στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2022(έχουμε τόσα χρόνια χάσει και άλλες χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ γιατί δεν κατατέθηκαν ποτέ όλα τα απαραίτητα έγγραφα) ,μας απάντησε ότι έχει ενημερώσει τον Ιερέα και περιμένει  τα τεύχη δημοπράτησης και την οικονομική μελέτη για να ολοκληρωθεί ο φάκελος προκειμένου να προχωρήσει στην διαδικασία ένταξης προς χρηματοδότηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.

    Ρωτήσαμε εγγράφως το εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον Ιερέα που βρίσκονται τα τεύχη δημοπράτησης και γιατί δεν κατατέθηκαν στην εφορεία αρχαιοτήτων όπως αρμόζει, γραπτή απάντηση δεν πήραμε παρά μόνο μετά από επιμονή ο Ιερέας απάντησε προφορικά (κουβέντα καφενείου) ότι έδωσε τον φάκελο σε κάποιον πολιτικό χωρίς να μας λέει σε ποιόν. Στείλαμε γραπτώς  αν έχουν τον φάκελο στην περιφέρεια και στον Δήμαρχο. Μας απάντησε εγγράφως ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ότι επέστρεψε τον φάκελο στον Ιερέα   και του υπέδειξε ότι είναι ο μόνος αρμόδιος μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την κατάθεση του φακέλου στην εφορεία αρχαιοτήτων και τον παρακάλεσε μόλις πάρει αριθμό πρωτοκόλλου να του τον δώσει προκειμένου να παρακολουθεί και ο ίδιος την υπόθεση για να βοηθήσει. Μέχρι τώρα δεν του έχει δώσει τίποτα.

    Στείλαμε λοιπόν στον Μητροπολίτη Γερμανό εγγράφως όλα αυτά για να βοηθήσει να πάει έγκαιρα ο φάκελος στην εφορεία αρχαιοτήτων αλλά και να δεχτεί μια 3μελής επιτροπή από κοντά να συζητήσουμε. Αναμένουμε την απάντησή του»! Οικάτοικοι ζητούν και την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη. Ετσι ώστε αυτό το μνημείο της Ορθοδοξίας και προσκυνηματικό τόπο για την ευρύτερη περιοχή να αναστηλωθεί.

     

    Παμπάλαιος ναός

    Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στη θέση «Παναγίτσα» περιφερείας Κοινότητας Δαφνιώτισσας Ν. Ηλείας, στην κορυφή ενός μικρού λόφου, και απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά από το χωριό. Ο χρόνος κτίσης ή ανακατασκευή του ναού είναι μέχρι σήμερα άγνωστος και χάνεται διαμέσου των αιώνων. Το μνημείο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και έχει γίνει αιτία δημιουργίας παραδόσεων που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά των κατοίκων της περιοχής.

    Ο Ιερός Ναός είναι τρίκλιτος λιθόκτιστος Βασιλική, Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, εμβαδού 80,67 τετραγωνικά μέτρα χωρίς τρούλο, χωρίς νάρθηκα ή γυναικωνίτη. Το ιερό είναι τρίχωρο και το άγιο βήμα τρίκωγχο.

    Το ύψος του μνημείου είναι 3,00μ. και πάνω από το φυσικό έδαφος και το ύψος της σύγχρονης ξύλινης κεραμοσκεπούς στέγης είναι 1,80μ. Το θεμέλιο είναι και αυτό λιθόκτιστο, η δε στάθμη θεμελίωσης βρίσκεται περίπου 1,40μ. κάτω από το φυσικό έδαφος.

     

    ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ: Πατρινοί και Ηλείοι εκπέμπουν SOS για την Παναγία την Δαφνιώτισσα ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ: Πατρινοί και Ηλείοι εκπέμπουν SOS για την Παναγία την Δαφνιώτισσα ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ: Πατρινοί και Ηλείοι εκπέμπουν SOS για την Παναγία την Δαφνιώτισσα

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Μάριος Ηλιόπουλος τα «έσπασε» στα μπουζούκια: Τον σκέπασε βουνό από πανέρια

    Ο Μάριος Ηλιόπουλος διασκέδασε για ακόμα μία φορά στα μπουζούκια, με...

    Τα σημάδια στα πόδια που προμηνύουν ότι η καρδιά κινδυνεύει – Μην τα αγνοήσετε

    Είναι γνωστή η σύνδεση της υψηλής χοληστερόλης με δύο...

    ΔΕΗ: Εξαπλάσιες επενδύσεις, εκτόξευση των ανανεώσιμων πηγών και καθαρά κέρδη €800 εκατ.

    Εξαπλάσιες επενδύσεις, εκτόξευση των ανανεώσιμων πηγών, μηδενισμός του λιγνίτη...

    Πόλεμος στο Σουδάν: Ο αριθμός των θανάτων είναι «πολύ» υποτιμημένος

    Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πολέμου στο Σουδάν είναι «σε μεγάλο...
    Best Shop