Ζωοδόχος Πηγή: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας – Πότε και πώς καθιερώθηκε

Ημερομηνία:

Μεγάλη γιορτή σήμερα 21 Απριλίου 2023 καθώς η Εκκλησία τιμά την Ζωοδόχο Πηγή. Είναι κινητή γιορτή και εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος, δηλαδή 5 ημέρες μετά το Πάσχα.

PHILOXENIA

Σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε μία θαυματουργή πηγή έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης προς την πύλη της Σηλυβρίας (νυν Μπαλουκλή, από τα ψαράκια που υπήρχαν στην πηγή, μπαλούκ = ψάρι στα τουρκικά). Το 474 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ο Θραξ ανήγειρε προς τιμή της Παναγίας περικαλλή ναό πλησίον της πηγής, το ιαματικό νερό της οποίας είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενείς, κυρίως από αποστήματα, δυσουρίες και αιμορραγίες.

Θρυλείται ότι μεταξύ των αποθεραπευθέντων ασθενών ήταν και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο οποίος έπασχε από δυσουρία, και για να τιμήσει την Παναγία έκτισε την μονή της Ζωοδόχου Πηγής από τα οικοδομικά υλικά που περίσσευσαν από την ανέγερση της Αγίας Σοφίας.

Τα μετέπειτα χρόνια, τα κτίσματα του ναού και της μονής της Ζωοδόχου Πηγής υπέστησαν μεγάλες φθορές από εχθρικές επιδρομές και σεισμούς. Τις μεγαλύτερες καταστροφές υπέστησαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν κατεδαφίσθηκαν και τα οικοδομικά υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τεμένους του Σουλτάν Βαγιαζίτ. Οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης δεν έπαυαν να επισκέπτονται τα ερείπια του ναού της Ζωοδόχου Πηγής, να τελούν λειτουργίες, κυρίως κατά την Παρασκευή της Διακαινησίμου και να επιζητούν το θαυματουργό ιαματικό νερό.

Το 1833 ο πατριάρχης Κωνστάντιος Α’ πέτυχε να λάβει άδεια ανοικοδομήσεως του ναού από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β’. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου 1835 από τον πατριάρχη Κωνστάντιο Β’. Τα επόμενα χρόνια, ιδρύθηκαν σε πολλές πόλεις της ορθοδόξου χριστιανοσύνης ναοί αφιερωμένοι στη Ζωοδόχο Πηγή, με πιο γνωστό αυτόν της Αθήνας, που βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας.

Κοινοποίηση:

Τελευταία Νέα

Κοινοποίηση:

Περισσότερα Άρθρα
Σχετικα

Θρίλερ στο Ιόνιο: Βρέθηκαν κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο του Ισπανού επιχειρηματία

Νέα δεδομένα αλλά και σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν γύρω από...

Ο Αργύρης Αγγέλου κέρδισε χαρτιά υγείας σε λαχειοφόρο αγορά πανηγυριού – «Η τύχη μου» σχολίασε με χιούμορ

Ο Αργύρης Αγγέλου βρέθηκε σε πανηγύρι χωριού και αποφάσισε να δοκιμάσει...

Αχαϊα: Σοκ από τον θάνατο της 46χρονης Γεωργίας Μουστή – φωτο

Aλλος ένας νέος άνθρωπος δεν τα κατάφερε και έφυγε...

Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς Καλαβρύτων

Με τη χάρη του Θεού, τις προσεχείς ημέρες θα...