Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα

    Ημερομηνία:

    Ένα πιάτο-ύμνος στην απλότητα της ιταλικής κουζίνας: ζυμαρικά με μια βελούδινη, λεμονάτη σάλτσα που ετοιμάζεται στον χρόνο που χρειάζεται το νερό να βράσει.

    Ένα πιάτο απλό και κομψό, με σάλτσα κρεμώδη και λεμονάτη, που αναδεικνύει τη φρεσκάδα του εσπεριδοειδούς και την ισορροπεί με το τυρί και την κρέμα. Η συνταγή αυτή εκφράζει την ιταλική φιλοσοφία της γρήγορης, λιτής αλλά γεμάτης γεύσης μαγειρικής: τα ζυμαρικά βράζουν όσο ετοιμάζεται η σάλτσα, γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για καθημερινό τραπέζι αλλά και για πιο ιδιαίτερες περιστάσεις.

    Τα φρέσκα ζυμαρικά με αυγά δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα, χάρη στη βελούδινη υφή τους και την ικανότητά τους να «αγκαλιάζουν» τη σάλτσα. Προτείνονται τα μακριά και λεπτά ζυμαρικά, όπως τα ταλιατελίνι ή τα λιγκουίνι, ενώ η συνταγή προσφέρει περιθώρια παραλλαγών: φρέσκα μυρωδικά, κάπαρη, λιαστές ντομάτες ή ακόμη και μια πικάντικη πινελιά με φρέσκια πιπερίτσα.

    Ζυμαρικά al Limone: Όλη η φρεσκάδα του λεμονιού σε μια ακαταμάχητη μακαρονάδα

    Υλικά

    Χοντρό αλάτι

    2 μεγάλα λεμόνια, κατά προτίμηση ακέρωτα και βιολογικά

    60 γρ. Pecorino Romano ή Παρμεζάνα, τριμμένα (περίπου 1/3 φλ.)

    340 γρ. φρέσκες ταλιατέλες ή άλλο μακρύ ζυμαρικό

    4 κ.σ. (½ πακέτο) ανάλατο βούτυρο

    1 κ.σ. ελαιόλαδο

    120 ml κρέμα γάλακτος

    Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

    Εκτέλεση

    Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο, καλά αλατισμένο νερό σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Στο μεταξύ, ξύνουμε λεπτά τον φλοιό των λεμονιών και στύβουμε τον χυμό τους. Τρίβουμε το τυρί.

    Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τον χυμό και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να δέσει για 1–2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε ½ φλ. από το νερό του βρασίματος, στραγγίζουμε και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα.

    Ξαναβάζουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας λίγο από το νερό αν χρειαστεί, μέχρι τα ζυμαρικά να γυαλίσουν και να δέσουν με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως, με το τριμμένο τυρί.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ένωση Ξενοδόχων Και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων: Συμμετέχει στην κινητοποίηση για τον οδοντωτό

    Η Ένωση Ξενοδόχων Και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων επιθυμεί να...

    ΝΙΚΟΣ ΜΟΙΡΑΛΗΣ: Κλειστά σπίτια ή κλειστοί δρόμοι;

    Του Νίκου Μοίραλη Η κυβέρνηση ξέχασε να μιλήσει για τα...

    Μήνυμα του 112 στην Ανατολική Μάνη – Πλημμύρισε το χωριό Πλάτανος

    Στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα έφτασαν σήμερα το...

    Πορεία με νεκροφόρες στο αγροτικό μπλόκο των Μαλγάρων

    Στο μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα έφτασαν σήμερα το...