Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, η άνοδος των τιμών των ζυμαρικών ξεπερνά κατά πολύ τον ευρύτερο πληθωρισμό και συνεχίζεται παρά την απότομη πτώση του κόστους του σιταριού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.
Προβλήματα με τα ζυμαρικά σε Ιταλία και Γαλλία
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ιταλικές ομάδες καταναλωτών ζήτησαν από τις αρχές ανταγωνισμού να εξετάσουν το ενδεχόμενο καρτελικής σύμπραξης, καλώντας τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε μια «απεργία ζυμαρικών».
Από την άλλη, η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν απείλησε τους παραγωγούς τροφίμων με οικονομικές κυρώσεις εάν δεν μειώσουν τις τιμές.
Πάντως, οι επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Barilla, De Cecco και La Molisana στην Ιταλία και Panzani στη Γαλλία, επιμένουν ότι τα ζυμαρικά τους τιμολογούνται δίκαια.
Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Η εικόνα είναι παρόμοια και αλλού στην Ευρώπη, πέρα από την Ιταλία και τη Γαλλία. Ο πληθωρισμός των τιμών των ζυμαρικών τον Απρίλιο έφτασε το 27,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 21,8% στη Γερμανία (στη Γαλλία σημειώθηκε στο 21,4%), σύμφωνα με στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.
Αν και μειωμένη κατά περισσότερο από 40% από την κορύφωσή της, η τιμή του καναδικού σκληρού σιταριού παραμένει 18,8% υψηλότερη από ό,τι τον Ιούνιο του 2021, πριν από την εκτίναξη των τιμών.
Να σημειωθεί ότι ο καύσωνας και η ξηρασία στον Καναδά το 2021 οδήγησαν σε απότομη πτώση της παραγωγής και έστειλαν την τιμή στα ύψη.
Πιέσεις από τις κυβερνήσεις για να μειωθούν οι τιμές των μακαρονιών
Οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν μια λύση χωρίς να αδικηθεί κανένας, καθώς από τη μία οι τιμές των τροφίμων έχουν ξεπεράσει την ενέργεια ως τον κύριο μοχλό του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, ενώ από την άλλη, εταιρείες όπως η Nestlé, η Unilever και η PepsiCo ανακοίνωσαν υγιή τριμηνιαία κέρδη.
Ο υπουργός βιομηχανίας της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο, συγκάλεσε συνάντηση κρίσης των παραγωγών μακαρονιών, των διανομέων και των ενώσεων τον περασμένο μήνα, αφού το απροσδόκητο άλμα των τιμών προκάλεσε εκκλήσεις από τους καταναλωτές για επιβολή πλαφόν.
Η Ιβάνα Καλό, εκπρόσωπος της Ιταλικής Ένωσης Τροφίμων, η οποία εκπροσωπεί τους παραγωγούς τροφίμων, είπε τον περασμένο μήνα στο CNN ότι η τιμή των ζυμαρικών στα ράφια επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή της ενέργειας, της συσκευασίας και των logistics. Αυτοί οι παράγοντες αυξήθηκαν, σύμφωνα με την Καλό, αν και δεν διευκρίνισε σε ποια χρονική περίοδο.
Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, απείλησε τον περασμένο μήνα να χρησιμοποιήσει φορολογικά μέτρα για να πάρει πίσω τα κέρδη αν ο κλάδος αρνηθεί να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για τις τιμές με τους λιανοπωλητές. Ο Λε Μερ δήλωσε αυτό το μήνα ότι 75 παραγωγοί τροφίμων δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις τιμές μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πτώση του κόστους χονδρικής πώλησης. Ωστόσο, συνολικά, οι κατασκευαστές δίνουν ελάχιστα σημάδια ότι θα μειώσουν τις τιμές.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σχέδια της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τα σούπερ μάρκετ να περιορίσουν εθελοντικά τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής προκάλεσαν αντιδράσεις από τους εμπόρους λιανικής πώλησης, ακόμη και από συντηρητικούς βουλευτές. Μια αντίστοιχη «απεργία» θα κάνει πολλούς να αποχαιρετήσουν τη μακαρονάδα που χάνουν.