Το ημερολόγιο γράφει 25 Απριλίου. Η ώρα είναι δέκα το βράδυ και μια παρέα τριών νεαρών γυναικών περπατάει ανυποψίαστη στο κέντρο της Αθήνας και ζει τον απόλυτο εφιάλτη. Ενας άνδρας 37 ετών, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Χαριλάου Τρικούπη, επιτίθεται σε μία από τις 22χρονες, την αρπάζει από τα μαλλιά και τη ρίχνει στο οδόστρωμα. Πέφτει πάνω της, προσπαθεί να της αφαιρέσει τα ρούχα, ενώ φωνάζει επανειλημμένα «σεξ», προκαλώντας τρόμο. Η κοπέλα γλίτωσε χάρη στην επέμβαση περαστικών που τον απομάκρυναν και τον ακινητοποίησαν. Το περιστατικό – ακόμη μία σεξουαλική επίθεση στο κέντρο της πόλης – αναδεικνύει την ανασφάλεια ακόμη και σε πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας. Την Πρωτομαγιά, σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», μια 17χρονη έζησε στιγμές αγωνίας. Μυστηριώδης άνδρας γύρω στα 40, με μαύρα ρούχα και καπαρντίνα, καταγράφεται από κάμερες ασφαλείας να την ακολουθεί και να της μιλάει, με την κοπέλα να επιταχύνει για να τον αποφύγει. Σύμφωνα με κατοίκους, ο ίδιος στήνει καρτέρι σε ανήλικα κορίτσια για να τα παρενοχλήσει.

Δεν είναι εξαίρεση, είναι καθημερινότητα
Και ενώ η ασφάλεια αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως φύλου, σε μια δημοκρατική και συμπεριληπτική κοινωνία, τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας σοκάρουν. Από τον Απρίλιο 2024 έως τον Απρίλιο 2025 στην ευρύτερη Αθήνα καταγράφηκαν 99 υποθέσεις βιασμών – 78 τετελεσμένοι και 21 απόπειρες. Περισσότερες από 8 επιθέσεις κάθε μήνα. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας ΠΟΑΣΥ Σοφία Βαγενά σημειώνει ότι «περίπου το 5% των γυναικών έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών, ενώ 18% έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρακολούθησης», με την ίδια να τονίζει ότι «μόνο το 6%-7% τέτοιων περιστατικών φτάνει στις Αρχές». Πολλές γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν για παρενοχλητικές ή κακοποιητικές συμπεριφορές που έχουν υποστεί, είτε γιατί αυτοενοχοποιούνται είτε γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς να καταγγείλουν στην Αστυνομία. Οπως σημειώνει η Σοφία Βαγενά, στόχος της Αστυνομίας και της κοινωνίας είναι να βοηθήσουν τις γυναίκες να εκφράσουν το τραύμα τους και να προχωρήσουν σε καταγγελία – ρίχνοντας το φως στον θύτη, όχι στο θύμα.

Γυναίκες που μένουν σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας είπαν στα «ΝΕΑ» ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη. Μια 23χρονη από την Καλλιθέα είπε χαρακτηριστικά πως «οι γυναίκες φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε» και ότι η ίδια νιώθει «ανυπεράσπιστη» όταν περπατάει μόνη της. Μητέρα στο Περιστέρι ανέφερε πως δυσκολεύεται πολύ να αφήσει τις κόρες της μόνες το βράδυ, καθώς «οι νεαρές κοπέλες είναι οι πιο εύκολοι στόχοι ανδρών που θέλουν να τις παρενοχλήσουν». Φοιτήτρια στα Εξάρχεια σημείωσε πως αισθάνεται «ανασφάλεια» να περπατήσει βράδυ στη γειτονιά της, τονίζοντας πως «η Αστυνομία δεν κάνει τίποτα για εμάς τις γυναίκες». Η απειλή στους δρόμους είναι πραγματική. Το ίδιο και η ανάγκη για άμεση αντίδραση.
Εκεί έρχεται το Matterz, μια ψηφιακή πλατφόρμα για έναν πιο ασφαλή και συμπεριληπτικό κόσμο. Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» η συνιδρύτριά του Φώφη Τσεσμελή, το Matterz, που θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Μαΐου, περιλαμβάνει μια εφαρμογή αξιολόγησης όπου χρήστες μπορούν ανώνυμα να αξιολογούν την ασφάλεια και τη συμπερίληψη σε χώρους όπως μπαρ, δρόμοι και δημόσιοι χώροι. Παράλληλα, θα διαθέτει και το SafetyNet, εργαλείο για άμεση κοινοποίηση τοποθεσίας σε άτομα εμπιστοσύνης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν κάποια κατεβάσει την εφαρμογή και βγει βράδυ για περπάτημα στην Κυψέλη, μπορεί να κοινοποιήσει την τοποθεσία της σε φίλες που μένουν κοντά, ώστε να είναι ενήμερες. Η Φώφη Τσεσμελή, που ασχολείται χρόνια με την ασφάλεια στην πόλη, τονίζει και την ταξική διάσταση του ζητήματος: «Οι θηλυκότητες ξοδεύουν γύρω στα 44 ευρώ τον μήνα, ποσό που φτάνει ως και τα 900 ευρώ τον χρόνο, για να νιώσουν ασφαλείς». Ο λόγος; Οπως μας λένε οι περισσότερες γυναίκες: «Το βράδυ γυρνάμε σπίτι μόνο με ταξί, ποτέ με τα Μέσα. Γιατί φοβόμαστε».