17 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

    Ημερομηνία:

    Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου (17 Μαρτίου 2023) ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου για να αναδείξει την σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου και τις συνέπειες της αϋπνίας.

    Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου για το 2023 είναι: «Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία». Ακριβώς όπως η καλή διατροφή και η άσκηση, ο ύπνος είναι μια συμπεριφορά που είναι θεμελιώδης για την ψυχοσωματική και κοινωνική ευημερία του ανθρώπου.

    Ο ύπνος, μαζί με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή είναι βασικός βιολογικός πυλώνας της ύπαρξης του ανθρώπου και η μακροχρόνια στέρησή του είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, που περιλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο, την άνοια και το σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.

    Τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται πλέον λιγότερο από επτά ώρες, που θεωρείται το ελάχιστο για να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου.

    Ο μεσημεριανός υπνάκος

    Όχι μόνο ο βραδινός αλλά και ο μεσημεριανός υπνάκος συμβάλλει στην υγεία και δεν θα πρέπει να ενοχοποιείται. Πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνήθεια του μεσημεριανού υπνάκου στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό «προφίλ» του πληθυσμού.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Υπουργείο Παιδείας: Θεσμοθετείται μια επιπλέον ημέρα γονικής άδειας

    Άλλη μια ημέρα (γονικής) άδειας αποκτούν οι γονείς βάσει απόφασης του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα...

    Νηπιαγωγεία της Αιγιάλειας “απλώνουν ευτυχία” – Εκδήλωση την Κυριακή 18 Μαΐου

    Στο πλαίσιο των στόχων των σχολείων μας όπου είναι τα...

    Ο Νίνο για τα παιδιά του με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη: «Δε μπορώ να θυμηθώ πώς ένιωθα πριν τα κάνω»

    Ο Νίνο παραχώρησε συνέντευξη στο νέο podcast “RESTART” της...

    ΜΠΑΚΑΣ: Το Κίνημα Δημοκρατίας πορεύεται στο μέλλον

    Του Θέμη Μπάκα  Σε μια εποχή που η κοινωνία αναζητά...