Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κυρίους Χρήστο Κέλλα και Μάξιμο Σενετάκη, συμμετείχε στις εργασίες του 1ου Οικονομικού Φόρουμ Μεσογείου-Περσικού Κόλπου της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Μεσογείου, που διεξήχθησαν στο Μαρόκο, χθες και σήμερα.
Στην παρέμβασή του για τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Κέλλας, αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης, διαπιστώνοντας ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο πληθωρισμός διαβρώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τόνισε ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία, απαιτείται συντονισμένη προσέγγιση σε περιφερειακό επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας. Η ανάγκη ταχείας συγκλίσεως στις μεταρρυθμίσεις της οικονομικής διακυβέρνησης καθίσταται επιτακτική, υπογράμμισε ο κ. Κέλλας και πρότεινε, να δοθεί ώθηση στην χρηματοοικονομική και εμπορική ολοκλήρωση, με σταδιακή αύξηση της κίνησης κεφαλαίων και των βιώσιμων άμεσων ξένων επενδύσεων, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της ευρύτερης περιοχής, διευκολύνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του επιχειρηματικού τομέα. Τέλος, εισηγήθηκε την προώθηση του επιχειρείν και την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με χρηματοδότηση των ψηφιακών υποδομών σε όλη τη Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η μεγάλη κατά κεφαλήν εισοδηματική διαφοροποίηση που παρουσιάζουν οι χώρες της Μεσογείου και του Κόλπου, προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός πιο ανοιχτού, περιεκτικού και σύνθετου συστήματος αναπτυξιακής συνεργασίας, εάν καταφέρουν να ευθυγραμμίσουν τους πόρους και τις προσπάθειες γύρω από ένα σύνολο κοινών στόχων.
Στην τοποθέτησή του στη θεματική της ενέργειας, ο κ. Σενετάκης, ανέφερε ότι η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ενώπιον 3 παράλληλων κρίσεων: κλιματικής, πληθωριστικής και ενεργειακής, με την τελευταία να διαμορφώνει σημαντική δυναμική υπέρ της ζήτησης καθαρής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, με συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης για ορυκτά. Επιπλέον, η επιδιωκόμενη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου απαιτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με παράλληλη αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και στόχο την «κλιματική δικαιοσύνη». Αναφέρθηκε επίσης, στην ανησυχία που προκαλεί η γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής των ορυκτών υλών και στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής βασικών πρώτων υλών εγχώριας προελεύσεως στην ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ο κ. Σενετάκης σημείωσε ότι το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προωθεί την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και κάλεσε τους συμμετέχοντες να εργαστούν από κοινού υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας, τονίζοντας ότι, ο απαιτούμενος μετασχηματισμός προϋποθέτει γεωπολιτικές αποφάσεις για συνθήκες καλής γειτονίας των χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στις προοπτικές ενός βιώσιμου τουρισμού, που εκτός από το φυσικό κάλλος θα λαμβάνει υπόψη του την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου και την οικολογική ισορροπία. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, απαιτείται επέκταση της τουριστικής περιόδου, βελτίωση της συνδεσιμότητας, εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων στον τουριστικό κλάδο και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.