![DIVICO](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2024/12/DIVICO.png)
Ζουμερά, με πεντανόστιμη σάρκα, τα μανταρίνια είναι ένα εξαιρετικό φρούτο που χρησιμοποιείται σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Η ιστορία τους ξεκινάει πριν από 3.000 χρόνια στην Κίνα, ωστόσο κατέφθασαν στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Α και Β, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ η φλούδα του φρούτου διευκολύνει στην πέψη. Έτσι, καλό είναι να αξιοποιούμε τη φλούδα των μανταρινιών αντί να την πετάμε πετιέται, παρότι μπορεί να αξιοποιηθεί, γι’ αυτό και σας συγκεντρώσαμε τέσσερις ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε.
Με τις φλούδες από τα μανταρίνια μπορείτε να δημιουργήσετε νόστιμα γλυκά του κουταλιού, ενώ αν ετοιμάζεστε να φτιάξετε μαρμελάδα μανταρίνι μπορείτε να αξιοποιήσετε και τη φλούδα κάνοντας με απλή προετοιμασία.
Λάδι μανταρινιού
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, αφού σε ένα γουδί, ρίχνουμε τις φλούδες, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τις χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Τοποθετούμε το μείγμα μας σε ένα βάζο με περισσότερο λάδι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 6-7 ώρες. Τέλος, μεταφέρουμε σε ένα καθαρό βάζο και το λάδι είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Σνακ με σοκολάτα
Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να αξιοποιήσετε τις φλούδες των μανταρινιών για να φτιάξετε σνακ. Το μανταρίνι ταιριάζει απόλυτα με τη σοκολάτα και μπορείτε να φτιάξετε το συγκεκριμένο γλυκό σε μόλις 30 λεπτά. Επιπλέον, αν σας αρέσουν οι πιο πικάντικες γεύσεις προσθέστε και λίγο πιπέρι καγιέν.
Αποξηραμένα φρούτα για ζεστά ροφήματα
Τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν τέλεια με το τσάι και αναδεικνύουν τη γεύση του για παράδειγμα το μανταρίνι στο τσάι δίνει ενδιαφέροντα αρώματα και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Ο ιδανικός τρόπος είναι να βάλετε τις φλούδες στο φούρνο μέχρι να ξεραθούν εντελώς. Όταν είναι έτοιμες τις φυλάσσετε σε ένα αεροστεγές σκεύος.
![PhysioClinic](https://flamis.gr/wp-content/uploads/2025/01/physioclinic.jpg)