Οι μελέτες που γίνονται πάνω στις ζωές των αιωνόβιων, βρίσκουν κοινούς παρονομαστές στις διατροφικές τους συνήθειες. Και αυτές είναι οι τροφές που επέλεγαν όλο και πιο σπάνια στην πορεία της ζωής τους.
Οι περισσότεροι όλο και κάπου θα έχουμε ακούσει για τις μπλε ζώνες. Τις περιοχές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ικαρία, όπου έχουν ζήσει οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως που ξεπέρασαν τα 100 έτη. Η Οκινάουα της Ιαπωνίας, η Σαρδινία της Ιταλίας, η Νικόγια της Κόστα Ρίκα και η Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας, ολοκληρώνουν τη λίστα. Το γεγονός της μακροζωίας των κατοίκων αυτών των περιοχών, όπως είναι φυσικό, έχει τραβήξει την προσοχή όλων, ειδικά των γιατρών και των επιστημόνων, και ο τρόπος ζωής τους έχει μπει στο μικροσκόπιο, με την ελπίδα να αποκαλυφθεί η μαγική συνταγή που ξεκλειδώνει τα μυστικά για μια μακρά και υγιή ζωή.
Θα ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις διατροφικές τους συνήθειες, τις οποίες τις συνδυάζουν με έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση και κίνηση, γερούς δεσμούς μεταξύ των κατοίκων της κάθε κοινότητας, και μια ζωή με όσο γίνεται λιγότερα περιττά άγχη.
Οι διατροφές τους περιέχουν πάντα πληθώρα φυτικών προϊόντων και τροφές ολικής. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ρίζες, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα βότανα, τα μπαχαρικά, το ε.π. ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα σιτηρά, σε συνδυασμό με λογικές ποσότητες αλκοόλ, και συγκεκριμένα, κρασιού.
Οι τροφές που κατανάλωναν σπάνια όσοι έφτασαν τα 100
Σημασία δεν έχουν μόνο οι τροφές που κατανάλωναν συστηματικά, αλλά και όσες απέφευγαν ευλαβικά να συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους.
Επεξεργασμένα σιτηρά και δημητριακά
Στη διατροφή τους, βρίσκουμε κυρίως τα προϊόντα ολικής και όχι τα «λευκά», τα οποία είναι τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν αρκετά συντηρητικά. Αν και για πολλούς τα «λευκά» (ψωμιά, άλευρα, ζυμαρικά κλπ.) είναι πιο γευστικά, στην πραγματικότητα, προσδίδουν πολύ λιγότερα θρεπτικά στοιχεία στη διατροφή μας απ’ ό,τι τα αντίστοιχα ολικής. Κάποια από αυτά τα θρεπτικά στοιχεία είναι οι ίνες, τα μη κορεσμένα λιπαρά, η βιταμίνες B, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, που συντελούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, της καρδιάς, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού.
Κόκκινο κρέας
Είναι μία ακόμη τροφή που δεν βλέπουμε συχνά να καταναλώνεται από όσους έγιναν αιωνόβιοι. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωσή του, σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του παχέος εντέρου και καρδιακές παθήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι μπλε ζώνες είναι κυρίως παράκτιες τοποθεσίες, άρα για τους κατοίκους τους ήταν πάντα πολύ πιο εύκολη και οικονομική πρόσβαση σε ψάρια. Για τις μη παράκτιες, εξακολουθούσε να είναι μια πιο οικονομική επιλογή το λευκό κρέας έναντι του κόκκινου.
Συσκευασμένες τροφές
Δύσκολο να ανοίξεις τα ντουλάπια τους και να είναι γεμάτα συσκευασμένες τροφές, μιας και περιέχουν πολλά πρόσθετα, τεχνητές γεύσεις, συντηρητικά και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τέτοιες τροφές συνδέονται με τον Διαβήτη Τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, το σύνδρομο IBS, την κατάθλιψη, κάποιες μορφές καρκίνου, και στις μεγαλύτερες ηλικίες, ακόμη και με την ύφεση των γνωστικών δεξιοτήτων και την άνοια.
Γαλακτοκομικά
Τα αγελαδινά προϊόντα δεν κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στο διαιτολόγιό τους. Αν και συχνά περιέχουν πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, ακόμη και βιταμίνη D και προβιοτικά, μπορεί να είναι πλούσια και σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των ειδικών για το πόσο βλαβερά είναι αυτά τα προϊόντα ή όχι, αλλά είναι γεγονός πως δεν καταναλώνονταν συχνά από όσους ξεπέρασαν τα 100.
Γλυκά, γλυκίσματα και ό,τι περιέχει ζάχαρη
Από τα πιο σπάνια φαγητά στη διατροφή των αιωνόβιων. Περιστασιακά, φυσικά και θα έτρωγαν ένα γλυκάκι, αλλά ποτέ στην καθημερινότητά τους. Τα αναψυκτικά, οι χυμοί με πρόσθετη ζάχαρη και τα ενεργειακά ποτέ, επίσης δεν απαντώνται ιδιαίτερα στις μπλε ζώνες. Οι χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, τα προβλήματα στην καρδιά, η παχυσαρκία, ο Διαβήτης Τύπου 2, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα υγείας που έχουν συνδεθεί με τη μεγάλη και συχνή κατανάλωση ζάχαρης.
Επεξεργασμένα κρέατα
Σπάνια οι κάτοικοι των μπλε ζωνών καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες. Τέτοια προϊόντα, όπως είναι τα σαλάμια και τα λουκάνικα, συνδέονται συχνά με προβλήματα υγείας που έχουν να κάνουν με την καρδιά ή με τον καρκίνο. Έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ περιέχουν και συντηρητικά και πρόσθετα. Ο ΠΟΥ το 2015 είχε «χρίσει» τα αλλαντικά τα επεξεργασμένα κρέατα τη νο. 1 καρκινογόνα τροφή.