Η γνωστή Πατρινή πολιτικός μηχανικός, μέλος της παράταξης Σπιράλ Εύα Αθανασοπούλου κατέθεσε και μέσω fb την εξής οπτική της για το κάτωθι εικονιζόμενο κτίριο:

Εύα Αθανασοπούλου: Πρόταση για το κτίριο στο λιμάνι

Το πρώην Κτίριο του ΟΛΠΑ στο λιμάνι της Πάτρας. Κατεδάφιση ή αξιοποίηση;

Για μένα (ως Πολιτικό Μηχανικό αλλά και Δρ Πολεοδόμο- Χωροτάκτη) και αυτό το ερώτημα θα επιστρέφει πάντα στο αρχικό ερώτημα: «Ποια πόλη / Ποια Πάτρα θέλουμε;» Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα επιμέρους ερωτήματα (π.χ. για  το μέλλον αυτού του αριστοτεχνικού δείγματος μοντέρνας αρχιτεκτονικής του Αλέξη Συριόπουλου) σχετίζεται με το πώς φανταζόμαστε (ως συλλογικότητα η πατρινή κοινωνία) το βασικό  τοπόσημο στο θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας. Με ποιες χρήσεις, ποια λειτουργία, ποια επισκεψιμότητα, από ποιους;

Τα κτίρια από μόνα τους δίνουν λάμψη στο άμεσο περιβάλλον τους ή όχι, εμβληματικά γίνονται όμως μονάχα μέσα από την συνομιλία τους με την πόλη. Άρα η διατήρηση από μόνη της του πρώην κτιρίου του ΟΛΠΑ είναι μικρόπνοος στόχος -στενά μουσειακού χαρακτήρα. Ο ευρύτερος συνολικός σχεδιασμός του θαλασσίου μετώπου είναι αυτός  που πρέπει να δώσει την απάντηση  -έμπρακτα- στο θέμα αυτό, αλλιώς ούτε το κτίριο ‘θα σωθεί’ πραγματικά, ακόμη κι αν δεν κατεδαφιστεί!!!