Ήταν το 1938 όταν ερευνητές του Χάρβαρντ ξεκίνησαν μια μελέτη που θα «έτρεχε» για δεκαετίες προκειμένου να ανακαλύψουν το εξής απλό και πολυσύνθετο: «Τι μας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή;». Οι ερευνητές συλλέξαν το ιστορικό από 724 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και στο κάθε αρχείο συμπεριλαμβάνονταν λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους ανά διετία.
Σε αντίθεση με ό,τι υποψιάζονται οι περισσότεροι, η ευτυχία δεν ισοδυναμεί με επαγγελματική επιτυχία, χρήματα, αμάξια, σπίτια. Το πιο σταθερό εύρημα που προέκυψε μέσα από 85 χρόνια μελέτης είναι πως οι σχέσεις με θετικό πρόσημο είναι αυτές που μάς κρατούν πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο. Τελεία και παύλα.
Το Νο. 1 κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή: «Social fitness»
Οι σχέσεις μάς επηρεάζουν σωματικά. Έχεις παρατηρήσει ποτέ την αναζωογόνηση που νιώθεις όταν αισθάνεσαι ότι κάποιος σε έχει καταλάβει πραγματικά κατά τη διάρκεια μιας ποιοτικής συνομιλίας;
Για να βεβαιωθείς ότι οι σχέσεις σου είναι υγιείς και ισορροπημένες, είναι σημαντικό να ασκείς το «Social fitness». Και αυτό διότι, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι μόλις δημιουργήσουμε φιλίες και στενές σχέσεις, θα φροντίσουν από μόνες τους τον «εαυτό» τους. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι καθώς η κοινωνική μας ζωή είναι ένα ζωντανό σύστημα που χρειάζεται άσκηση.
Το «Social fitness» απαιτεί να κάνουμε έναν απολογισμό των σχέσεών μας και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας σχετικά με το πού αφιερώνουμε τον χρόνο μας και αν τείνουμε στις συνδέσεις που μας βοηθούν να ευδοκιμήσουμε.
Πώς να κάνουμε απολογισμό των σχέσεών μας
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από αλληλεπίδραση και βοήθεια σε διάφορες συνθήκες.
Στη σχεσιακή μας ζωή, υπάρχουν επτά βασικοί πυλώνες υποστήριξης:
Ασφάλεια και σιγουριά: Ποιον θα καλούσες αν ξυπνούσες φοβισμένη στη μέση της νύχτας; Σε ποιον θα απευθυνόσουν σε μια στιγμή κρίσης;
Μάθηση και ανάπτυξη: Ποιος σε ενθαρρύνει να δοκιμάσεις νέα πράγματα, να ρισκάρεις, να επιδιώξεις τους στόχους της ζωής σου;
Συναισθηματική εγγύτητα και εμπιστοσύνη: Ποιος ξέρει τα πάντα (ή τα περισσότερα πράγματα) για εσένα; Σε ποιον μπορείς να απευθυνθείς όταν αισθάνεσαι χάλια και πόσο ειλικρινής μπορείς να είσαι μαζί του αναφορικά με το πώς αισθάνεσαι;
Αποδοχή και κοινή εμπειρία: Υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που έχει μοιραστεί πολλές εμπειρίες μαζί σου και που σε βοηθά να ενισχύσεις την αίσθηση του ποια είσαι;
Ρομαντική οικειότητα: Αισθάνεσαι ικανοποιημένη με την ποσότητα της ρομαντικής οικειότητας στη ζωή σου;
Βοήθεια (τόσο ενημερωτική όσο και πρακτική): Σε ποιον απευθύνεσαι εάν χρειάζεσαι κάποια βοήθεια για την επίλυση ενός προβλήματος (π.χ. καθοδήγηση στη δουλειά, επιδιόρθωση της σύνδεσής σου WiFi, κ.λπ.).
Διασκέδαση και χαλάρωση: Ποιος σε κάνει να γελάς; Ποιον καλείς για να δείτε μαζί μια ταινία ή με ποιον προγραμματίζεις να πάτε ένα ταξίδι; Ποιος σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα;
Παρακάτω θα βρεις το σχεδιάγραμμα με τις επτά στήλες που προαναφέραμε και το τεστ που μπορείς να κάνεις
Τοποθέτησε ένα σύμβολο συν (+) στις κατάλληλες στήλες εάν μια σχέση φαίνεται να προσθέτει θετικό πρόσημο σε αυτόν τον τύπο υποστήριξης στη ζωή σου και ένα σύμβολο μείον (-) εάν μια σχέση στερείται αυτού του τύπου υποστήριξης.
Θυμήσου πως είναι εντάξει, αν κάποιες από αυτές τις οι σχέσεις δεν σου προσφέρουν όλα αυτά τα είδη υποστήριξης.
Σκέψου αυτήν την άσκηση σαν μια ακτινογραφία -ένα εργαλείο που σε βοηθά να δεις κάτω από την επιφάνεια του κοινωνικού σου σύμπαντος. Σίγουρα, δεν θα αισθανθείς ότι όλοι αυτοί οι τύποι υποστήριξης είναι σημαντικοί για εσένα, αλλά σκέψου ποιοι από αυτούς σού «κάνουν» και αναρωτήσου εάν λαμβάνεις αρκετή υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς.
Κοιτάζοντας τα κενά στο διάγραμμα, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις πολλούς ανθρώπους με τους οποίους διασκεδάζεις, αλλά κανέναν να εμπιστευτείς. Ή ότι ίσως έχεις μόνο ένα άτομο στο οποίο πηγαίνεις για βοήθεια ή ότι ένα είναι το άτομο που σε κάνει πραγματικά να νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά.
Μην ξεχνάς
Μην φοβάσαι να προσεγγίσεις σε πιο ουσιαστικό βαθμό τους ανθρώπους της ζωής σου. Είτε πρόκειται για μια στοχαστική ερώτηση είτε για μια συνθήκη βοήθειας, δεν είναι ποτέ αργά να εμβαθύνεις στις σχέσεις που έχουν πραγματική σημασία για εσένα.
queen.gr