Άραγε πώς καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο οι vegans;
Οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα.
Εάν το τυρί και το γάλα δεν είναι στη διατροφή τους, πώς παίρνουν ασβέστιο; Μπορεί ένα ποτήρι γάλα να περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου (περίπου 300mg), ωστόσο υπάρχουν άλλες τροφές που περιέχουν ακόμη μεγαλύτερη και είναι μάλιστα 100% φυτικές!
Ας δούμε τέσσερις που νικούν τα γαλακτοκομικά με διαφορά:
1. Τόφου
Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 861mg ασβεστίου, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο.
2. Βρώμη
Αποτελεί την ιδανική επιλογή για πρωινό, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά σε smoothies, μπιφτέκια και παναρισμένα τρόφιμα. Το αγαπημένο σιτηρό των health influencers περιέχει 400mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι και απίστευτη ποσότητα φυτικών ινών για να μένεις χορτάτος για περισσότερο.
3. Ρεβίθια
Κάνουν φοβερούς κεφτέδες, ενώ γίνονται θαυμάσια και στη γάστρα. Το όσπριο στο οποίο χρωστάμε τα αγαπημένα φαλάφελ περιέχει 420mg ασβεστίου ανά δύο φλιτζάνια και σπουδαία ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κι όμως!)
Λαχανικά, όπως η λαχανίδα, το σπανάκι και η ρόκα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Για παράδειγμα, μια σαλάτα από λαχανίδα (περίπου 4 φλιτζάνια) περιέχει 376mg.