Μπορεί η προχθεσινή και ειδικά η χθεσινή ημέρα να ήταν μονοθεματικές, προκαλώντας συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια λόγω της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και των εορτασμών για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο τα βλέμματα μόνο πρόσκαιρα στράφηκαν μακριά από το επιδημιολογικό τοπίο.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή, αφού το τρίτο κύμα του κορωνοϊού χτυπά ανελέητα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα «μαθηματικά» της πανδημίας να δείχνουν πως θέλει ακόμη πολλή προσοχή. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε συζήτηση για τον εκπεφρασμένο σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα έχει μπει για τα καλά στον «πάγο».
Εν μέσω της εθνικής εορτής, κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν δυστυχώς τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πλέον μακρινός στόχος και αυτός της 5ης Απριλίου, αφού κυβέρνηση και επιστήμονες θεωρούν πως δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου η ύφεση που πιθανολογείται πως θα εμφανιστεί στα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα να αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ.
Η 29η Μαρτίου «κάηκε» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να διεμήνυαν πως το καλεντάρι πλέον δείχνει 5 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να διστάζουν να βάζουν τον πήχη ακόμα πιο μακριά αφού κατανοούσαν ότι εάν χρειαστεί μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή έως τις 12 Απριλίου, δεν πρόκειται να βιαστούν για να διακινδυνεύουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Πάντως, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος. Κοινώς το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.
Την ίδια ώρα, στο διάστημα που ακολουθεί οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Τούτων δοθέντων, κάθε προγραμματισμός φαίνεται πως πλέον συμπαρασύρεται όσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.