Επικρίνει τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του ισλαμιστικού, AKP, η κεμαλικού προσανατολισμού τουρκική εφημερίδα, Sözcü.
Ως γνωστόν, από τη στιγμή που πέρυσι μετετράπη η Αγιά Σοφιά, από μουσείο σε τζαμί, στο εσωτερικό της Τουρκίας ξέσπασε πολεμική, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός αναλυτών παρατηρούσε ότι η κίνηση αυτή έχει να κάνει με την «απο-κεμαλοποίηση» της Τουρκίας, την «ιστορική ρεβάνς» των ισλαμιστών, καθώς και την προσπάθεια για περαιτέρω ισλαμοποίηση της χώρας.
Τώρα, η εφημερίδα, Sözcü, σε σχόλιό της, με τίτλο «Το ισλάμ και το σπαθί», σημειώνει ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει στο εσωτερικό της χώρας η απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας χρόνια σε τζαμί, μετά από 86, ενώ ήδη λειτουργούσε τμηματικά ως τέμενος, είναι πως «το κοσμικό κράτος θα εξαφανισθεί».
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει η εφημερίδα, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων ανέβηκε με σπαθί στον άμβωνα για την ανάγνωση της προσευχής, αποτελεί συμβολική πράξη ύψιστης αξίας.
Η ανάγνωση προσευχής με σπαθί σε τέμενος, αποτελεί έθιμο της τουρκο-ισλαμικής παράδοσης που εφαρμόζεται για τον εκφοβισμό των «ντόπιων» σε ένα τζαμί που έχει μετατραπεί από εκκλησία σε τέμενος σε μια χριστιανική χώρα που έχει αλωθεί.
Στα τεμένη Sultanahmet, Süleymaniye ή Çamlıca, δεν ανεβαίνουν οι ιμάμηδες με σπαθί στον άμβωνα, διότι τα τζαμιά αυτά δεν έχουν αλωθεί με σπαθί από κατακτητές.
Συνεπώς, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, θεωρείται από κάποιους ως νέα άλωση.
Και ενώ, τονίζει η εφημερίδα, στον κόσμο εξαπλώνεται η ισλαμοφοβία, στο ισλάμ που λέγεται πως αποτελεί «θρησκεία ειρήνης», αποτελεί ατυχές γεγονός το ότι ο ιμάμης που διαβάζει την προσευχή ανεβαίνει στο άμβωνα με σπαθί που αποτελεί σύμβολο «πολέμου».
Η κεμαλική, Sözcü, επίσης, υπογραμμίζει ότι η τουρκική δημοκρατία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: «το κοσμικό κράτος», την «αδιαίρετη ολότητα» και την «πλήρη ανεξαρτησία».
Η μετατροπή στα 1934 της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, ενώ χρησιμοποιούνταν για 481 χρόνια ως τζαμί, παρατηρεί ο αρθρογράφος, αποτέλεσε πρόταση «συνάντησης, συμφιλίωσης και ενσωμάτωσης σε κοινό παρονομαστή κοσμικότητας με τους δυτικούς».
Και καταλήγει: Ενώ το ΑΚΡ δήλωνε πως «στρατηγικός μας στόχος είναι να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ», η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αποτελεί μια ολέθρια αντίθεση, η οποία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξωτερική πολιτική.