«1453-1821. Η πορεία προς την Εθνεγερσία»: «Τα 200 χρόνια μπορούν να γίνουν πυξίδα για το αύριο του Ελληνικού Έθνους»

    Ημερομηνία:

    Σπουδαία μηνύματα για τους αγώνες των προγόνων μας και ομιλίες από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους για να ξετυλίξουν το κουβάρι… των ιστορικών γεγονότων μέχρι την Ελληνική επανάσταση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας(ΙΝΑΔΕ) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων Πείρος σε συνεργασία με τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας,  με θέμα «1453-1821. Η πορεία προς την Εθνεγερσία» εν όψει της συμπλήρωσης των 200 χρόνων.

    Ο Γενικός Γραμματέας ΙΝΑΔΕ & Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης συντόνισε την εκδήλωση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και διαδικτυακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. «Ήταν Ιδιαίτερη τιμή για μένα να συντονίζω μια τόσο σημαντική εκδήλωση για την πορεία προς το 1821 με τόσους εκλεκτούς ομιλητές. Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι η αφετηρία των εορτασμών αλλά πρέπει να προβληματιστούμε ως νεότερο έθνος και να γίνουν πυξίδα για το αύριο του Ελληνικού Έθνους», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

    Ξεχώρισε με την ομιλία του ο Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης Μελέτης Μελετόπουλος εξηγώντας τους 10 ΛΟΓΟΥΣ που ΕΠΡΕΠΕ να γίνει η επανάστασή το 1821 αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Εάν η επανάσταση δεν γινόταν τότε από τον Κολοκοτρώνη δεν θα είχε επιτύχει. Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε τον ξεσηκωμό, που αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ και κράτησε ζωντανή τη φλόγα. Αυτός ο μεγάλος κολοσσιαίος στρατηγός νίκησε τους Οθωμανούς».

    Συγκινητικός ήταν ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου- Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος καθώς έδειξε και προσωπικό του αρχείο από την οικογένειά του τονίζοντας: «Με στοιχεία από επίσημες πηγές αποδεικνύεται η διαχρονικότητα της επανάστασης από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι σήμερα. Τα ήθη, τα έθιμα, οι κοινοτισμός  και η ορθοδοξία μας είναι ο ελληνισμός μας.

    Επίσης, ο Νομικός – Διπλωματούχος Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Άγγελος Μπαρμπούνης κατά την ομιλία του παρέθεσε σημαντικά χρονικά σημεία σταθμούς των κοινωνικών – οικονομικών εξελίξεων.

    Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ελληνικό έθνος είναι τόσο δυνατό που θα έχει διάρκεια μέχρι τη συντέλεια του αιώνος: «Στη πίστη στο Θεό, στην πατρίδα και στην οικογένεια βασίστηκε το Ελληνικό Έθνος».

    Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Γκαζής αναφέρθηκε στα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη «Γι αυτά πολεμήσαμε» εξαίροντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης.

    Ο Πρόεδρος Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Πλαπούτας έκανε μνεία στα 400 χρόνια σκλαβιάς: “Η επανάσταση 1821 δεν ήταν εισαγόμενη ιδέα, ούτε γαλουχήθηκε από κάποιου είδους marketing ήταν βιασμένοι άνθρωποι που ξεσηκώθηκαν».

    Ο Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας, Συντονιστής της Πρωτοβουλίας 1821-2021 Ιωάννης Μάνος τόνισε στο χαιρετισμό που απέστειλε, μεταξύ άλλων: “Πρωτοβουλία 1821-2021”, στην οποία συμμετέχουν τα σημαντικότερα κοινωφελή Ιδρύματα, με τις 150 και πλέον δράσεις της, διαμόρφωσε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το πρόγραμμα αυτό τιμούμε την Ιστορία η οποία αποτελεί μία πηγή έμπνευσης για το μέλλον».

    Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ), Θανάσης Παπανδρόπουλος μίλησε για τη σημασία του χθες με το σήμερα: “Πρέπει να δούμε πως συνδέεται ο αρχαίος ελληνικός κόσμος με το σήμερα, ποια τα μηνύματα και τα διδάγματα του παρελθόντος».

    Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στην εκδήλωση τα μέλη του χορευτικού Συλλόγου Αλισσαίων «Πείρος» με τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Ενώ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο τέχνης από ανακυκλώσιμα μέταλλα του εικαστικού Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκη ,που απεικονίζει την περικεφαλαία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τον οπλισμό του. Μάλιστα θα προφέρει το έργο του σε δημόσια πλειοδοσία με τα έσοδα να διατίθενται σε κοινωφελή φορέα.

    «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη διοργάνωση αυτής της ιστορικής εκδήλωσης. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων «Πείρος» τιμά την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας μέσα από τη συμμετοχή μας σε σπουδαίες εκδηλώσεις όπως η σημερινή», τόνισε ο πρόεδρος Δημήτρης Μπαρμπούνης.

    Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας του βιβλίου «πλησιάζουν τα 200: 1821-2021» Αλέξανδρος Χάχαλης.

    Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω link:

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νεκτάριος Φαρμάκης: Ενισχύουμε τους πυροσβέστες μας

    Σε ανάρτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης...

    ΗΛΕΙΑ: Καταγγελία ότι το ΚΤΕΛ άφησε στο σχολείο αιμόφυρτο και βαριά τραυματισμένο 6χρονο μαθητή

    Ένα σοβαρό περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση στον Πύργο Ηλείας,...

    14χρονος κατηγορείται για εκδικητική πορνογραφία σε βάρος 12χρονης – Έστειλε βίντεο με τις προσωπικές τους στιγμές σε συμμαθητές του

    Για εκδικητική πορνογραφία κατήγγειλε μια 12χρονη στην Ασφάλεια Ηρακλείου Κρήτης, έναν...

    «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»- Την Παρασκευή (6/12) στις 21:15 στη σκηνή του «Μηχανουργείου»

    Η παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και...
    Best Shop