Η αμνησία Μητσοτάκη και η κατάργηση των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών

    Ημερομηνία:

    Της Ολυμπίας Λόη*

    Ο πρωθυπουργός με αφορμή τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων από την είσοδο της χώρας μας στην τότε ΕΟΚ, παρουσιάζει μια αμνησία.

    Δεν μπορούμε να μη δικαιολογήσουμε την στάση του αφού αφενός βρισκόταν ενώπιων θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε. και αφετέρου, αφού πρέπει να διαγράψει από τη μνήμη των Ελλήνων τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Δυστυχώς για αυτόν θα πρέπει να κάνει λοβοτομή σε όλους τους Έλληνες για να το πετύχει.

    Ο προοδευτικός πρωθυπουργός μας ξεχνάει και διαγράφει μια ολόκληρη σημαντική περίοδο της χώρας του, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι πράξεις του διαψεύδουν την δήθεν ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπό την καθοδήγησή του, μη σεβόμενος ούτε το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ούτε καν του ίδιου του πατέρα του για τη χώρα, οδηγώντας μας πίσω σε σκοτεινές εποχές.

    Δεν θα σταθώ στο ότι το 1981 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε καλυτέρους όρους ένταξης στην ΕΟΚ που ωφέλησαν την Ελλάδα. Δεν θα σταθώ στις επιτυχημένες προεδρίες του Συμβουλίου της Ε.Κ. της Ελλάδας το 1983, 1988, 1994, 2003 και στις πολιτικές που έφεραν τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, χρηματοδοτήσεις για την μείωση των ανισορροπιών μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, συνεργασίες για την προστασία του περιβάλλοντος (Ρόδος, Δεκέμβριος 1988), ένταξη στην ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι για τον Κ. Καραμανλή αποτέλεσε ένα «ιστορικό στοίχημα» η ένταξη στην τότε ΕΟΚ ενώ για τη χώρα αποτέλεσε ένα «συναρπαστικό ταξίδι» με τρεις στόχους, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ευημερία και επεσήμανε ότι: «Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα με περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος».

    Με αυτό λοιπόν το ευρωπαϊκό όραμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη που φέρεται ως  «ο κύριος – αν όχι ο μοναδικός – εκφραστής της Ευρωπαϊκής πορείας έρχεται και με μια απόφαση ουσιαστικά καταργεί τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς δείχνοντας τη μέγιστη ασέβεια στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον.

    Την ίδια σχεδόν στιγμή που η Ursula Von Der Leyen σε εκδήλωση στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2021 (δύο μήνες πριν) στο μήνυμά της τονίζει ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο, προσβάσιμο και ανθρωποκεντρικό μέλλον αφού, όπως λέει η ίδια, δεν υπάρχει μέλλον χωρίς αρχιτεκτονική.

    Ούτε καν την περιβαλλοντική ευαισθησία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που κατάφερε το 1962 να ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμόςτο φαράγγι της Σαμαριάς, στην Κρήτη, έπειτα από πρωτοβουλίες που είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πολλές δεκαετίες προτού αναπτυχθεί το οικολογικό κίνημα, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, ως υπουργός κυβερνήσεων του Γεωργίου Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και ως πρωθυπουργός την περίοδο 1990-93, για την οικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών που σχετίζονται με την προστασία της ελληνικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

    Θα κλείσω, λοιπόν, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό που αυτά τα δύο χρόνια μας εξέπληξε δυσάρεστα με τις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον  με την  προτροπή του πατέρα του: «προσέξτε το περιβάλλον, το περιβάλλον είναι πολιτισμός».

    *Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας -μηχανικός, αναπληρώτρια Γραμματέας Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πρεμιέρα για τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία

    Σε εφαρμογή τίθενται τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με το...

    Οι τυχεροί σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες με κάτω από 62 έτη

    Αυξημένη σύνταξη με όρια ηλικίας κάτω από τα 62...

    Το μερίδιο του κόστους στην τελική τιμή των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ

    Οι τιμές των προϊόντων που βλέπουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ διαμορφώνονται από...

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: “Tο λιμάνι της Πάτρας θα γίνει home port για κρουαζιέρα μαζί με το Κατακόλου”

    “Tο λιμάνι της Πάτρας θα γίνει home port για κρουαζιέρα μαζί...
    Best Shop